- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τα δωρεάν μπάνια του λαού

13/08/13 ΕΛΛΑΔΑ

35 [1]Το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από τον Αλιμο μέχρι τον Κορινθιακό, έχει πολλές παραλίες χωρίς εισιτήριο. Και με την έγκριση του ΠΑΚΟΕ… για πολλές από αυτές

 

Στην πόλη περνούν τον Αύγουστο πολλοί Αθηναίοι, ελέω οικονομικής κρίσης, ωστόσο ακόμη και εντός των τειχών τα μπάνια του λαού δεν διακόπτονται. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει από σήμερα και σε τέσσερα μέρη τις παραλίες της Αττικής, ιδιαίτερα εκείνες με ελεύθερη πρόσβαση, αλλά και την ποιότητα των υδάτων τους. Σήμερα καταγράφουμε το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από τον Αλιμο μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο.

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Οι δημότες Αλίμου, όσοι δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου, δικαιούνται ελεύθερη είσοδο στην πλαζ «Ακτή Ηλίου», υποχρεωτικά με την επίδειξη κάρτας δημότη. Για τους υπόλοιπους, μη προνομιούχους πολίτες ενός… κατώτερου δήμου, η γενική είσοδος για μια παραλία με νερά μέτριας καθαρότητας έχει καθοριστεί στα 5 ευρώ (Δευτέρα έως και Παρασκευή) και 6 ευρώ το Σαββατοκύριακο. Η πλαζ «Ακτή Ηλίου» λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ έως και 30 Σεπτεμβρίου. Μία στάση του τραμ παρακάτω όμως, στην ελεύθερη παραλία Λουτρά Αλίμου (πρώην Φαντασία) οι μετρήσεις έδειξαν μία από τις χαμηλότερες συγκεντρώσεις κολοβακτηρίων στην Αττική, αναιρώντας το γνωστό στερεότυπο «ό,τι πληρώνεις παίρνεις».

 

Στο Παλαιό Φάληρο καθημερινά (χειμώνα-καλοκαίρι) συρρέουν εκατοντάδες κολυμβητές (Ελληνες και πολλοί μετανάστες) στις παραλίες του ΕΔΕΜ (στάση τραμ Μπάτης) και στη στενή αμμουδιά του Φλοίσβου. Αυτό που αγνοούν (;) είναι πως τα θολά νερά του Φαλήρου μόνον επίγειο παράδεισο δεν θυμίζουν. Σύμφωνα με το μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η παραλία κρίνεται απλά επαρκής. Οποιος έχει κολυμπήσει εκεί γνωρίζει πως έχει δίκιο το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, που διαφωνεί και χαρακτηρίζει το Φάληρο ακατάλληλο για μπάνιο, μια και οι φετινές μετρήσεις έδειξαν συγκέντρωση κολοβακτηρίων ανώτερη των ορίων.

 

Στον Φαληρικό όρμο, η Καλλιθέα, το Μοσχάτο και το Νέο Φάληρο, παρότι είναι περιοχές με «πρόσωπο» στο παραλιακό μέτωπο, δεν έχουν καμία παραλία για μπάνιο.

 

Καθαρός ο Πειραιάς

 

[2]Το να μπεις στη θάλασσα σε κοντινή απόσταση από το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και δίπλα σχεδόν από το Πασαλιμάνι μοιάζει παράλογο. Πολλοί Πειραιώτες εδώ και χρόνια διαφωνούν και τα καλοκαίρια οι ελεύθερες παραλίες Βοτσαλάκια (Καστέλλα) και Φρεαττύδα (κάτω από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο) γεμίζουν κόσμο. Ολες οι μετρήσεις δείχνουν πραγματικά καθαρά νερά (πολύ καλύτερα από ό,τι στο Παλαιό Φάληρο). Το «πρόβλημα» είναι πως αυτές οι δύο ακτές έχουν καταπληκτική θέα και ως εκ τούτου έχουν «μπει στο μάτι» προς ιδιωτικοποίηση. Εως σήμερα πάντως, η Πρωτοβουλία Κατοίκων για τις Παραλίες του Πειραιά έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τα σχέδια ιδιωτικής εκμετάλλευσης.

 

Στον Κόλπο της Ελευσίνας (από Πέραμα έως Μέγαρα) το μπάνιο κανονικά απαγορεύεται. Παραλίες σαν το Νεράκι βρίσκονται μεν πιο κοντά στην Αθήνα, αλλά καλό θα ήταν να μην εκθέσουμε το κορμί μας στα διόλου ασφαλή νερά τους. Στην παραλία της Περάμου, για παράδειγμα, βρέθηκε φέτος υψηλός αριθμός από κολοβακτηρίδια και κολοβακτηριοειδή, τα οποία δημιουργούν ουρολοιμώξεις που εκδηλώνονται ως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα, πυελονεφρίτιδα και με συμπτώματα όπως τσούξιμο κατά την ούρηση, συχνουρία, πυρετός, ναυτία, κοιλιακός πόνος και εμετός.

 

Υπάρχει ωστόσο ένα σημείο στο τέρμα της παραλίας της Νέας Περάμου που τα νερά «φαίνονται» στις μετρήσεις πολύ καθαρά. Δεν υπάρχει όμως λόγος για ρίσκο καθώς λίγα χιλιόμετρα παρακάτω συναντά κάποιος ασφαλέστερες επιλογές.

 

Κάτω από τα βράχια της Κακιάς Σκάλας υπάρχει απομονωμένη και πεντακάθαρη (σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις) παραλία γυμνιστών.

 

Στην Κινέτα

 

Δυτικότερα, η ατέλειωτη παραλία Κινέτας-Αγίων Θεοδώρων, με το όμορφο λευκό βότσαλο, είναι η πιο απομακρυσμένη παραλία του Σαρωνικού κόλπου που εντάσσεται στον νομό Αττικής. Ανάλογα με τον καιρό, αν είναι τυχερός κάποιος μπορεί πραγματικά να κάνει μπάνιο σε ωραία νερά. Οι μετρήσεις στην Κινέτα δεν δείχνουν πρόβλημα μόλυνσης στα περισσότερα σημεία (εξαιρείται το τέλος της παραλίας προς Αγ. Θεοδώρους), αλλά τα Σαββατοκύριακα με τις αμέτρητες χιλιάδες λουομένων, την έλλειψη WC και σκουπιδοτενεκέδων, η κατάσταση δεν είναι ιδανική.

 

Στον παραλιακό πευκώνα των Αγίων Θεοδώρων (παραλία Πευκάκια) τα πράγματα είναι καλύτερα. Στα μείον για κάποιους το χοντρό βότσαλο της παραλίας. Τα Πευκάκια είναι πιο φροντισμένη και καθαρή παραλία, με δύο νέα γήπεδα τένις, εστιατόριο, μικρά beach bars, σχετικά εύκολο πάρκινγκ.

 

Σύμφωνα με τις φετινές μετρήσεις καθαρότητας των υδάτων, σε μια περιοχή 300 μέτρων από την αρχή της πρώτης παραλίας των Αγ. Θεοδώρων, τα νερά είναι ακατάλληλα για κολύμβηση (βρέθηκε υψηλός αριθμός από εντερόκοκκους).

 

Παρ’ όλα αυτά στη συνέχεια της ίδιας παραλίας, 200 μέτρα μετά το ύψος του οικισμού, τα νερά συγκαταλέγονται στα καθαρότερα της Αττικής.

 

Η ερημική Τσόπα

 

Η παραλία της Τσόπας, παρ’ όλο που απέχει μερικά μόλις λεπτά από την κεντρική παραλία, είναι ερημική και αφημένη (ευτυχώς) στην αυθεντική της μορφή. Το βράδυ δεν φωτίζονται παρά μόνον ελάχιστα σημεία. Είναι αρκετά βραχώδης και έχει πανέμορφο βυθό, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια, παρά την ουσιαστική συμβολή του Λιμενικού Σώματος, υπεραλιεύεται, μια και η περιοχή πάντα ήταν μια μεγάλη φωλιά χταποδιών. Στο δυτικό άκρο της Τσόπας βρίσκεται και το αγαπημένο εξοχικό του πρ. πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το οποίο υπάρχει χρόνια, χτισμένο από τον πατέρα του.

 

Η παλαιά εθνική οδός παρά τις στροφές είναι μια καλή λύση μείωσης κόστους του μπάνιου λόγω αποφυγής διοδίων.

 

Από την πλευρά του Κορινθιακού, οι όμορφες (και όλες ελεύθερες) ακρογιαλιές στο Πόρτο Γερμενό με απάνεμους όρμους κάτω από τη σκιά του κάστρου, η δύο χιλιομέτρων παραλία στην Ψάθα και οι παραλίες με τις ψαροταβέρνες στο Αλεποχώρι αποτελούν μια όαση δροσιάς. Μειονέκτημα η απόσταση και ο πολύς κόσμος που μαζεύεται τα Σαββατοκύριακα.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=90756