- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
«Μια μέλι, μια ξίδι»
13/08/13 ΚΟΣΜΟΣ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Το Ισραήλ τορπιλίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, με την απελευθέρωση 26 Παλαιστίνιων κρατουμένων από τη μία αλλά και την προώθηση των εποικισμών από την άλλη
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
[1]Παραμονή του δεύτερου γύρου των… «αποψυγμένων» ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το Τελ Αβίβ ετοιμάζεται για το πρώτο κύμα απελευθέρωσης Παλαιστίνιων κρατουμένων -επισήμως χωρίς να διεκδικεί έμπρακτα ανταλλάγματα- και η Παλαιστινιακή Αρχή διαμαρτύρεται εντόνως για τα νέα εποικιστικά σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη. Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις κρίσιμες -αλλά χαμηλών προσδοκιών- αυριανές συνομιλίες, καθεμία πλευρά προσπαθεί να προκαταλάβει το «παιχνίδι», που στην περίπτωση του Μεσανατολικού γίνεται κλασικά πια με όρους «μαστιγίου» και «καρότου»…
Σε μια πρωτοφανή -ως προς τη φαινομενική πολιτική ανιδιοτέλειά της- κίνηση, λοιπόν, το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες τα 26 ονόματα των Παλαιστίνιων κρατουμένων (ανάμεσά τους 3 μέλη της PLO, 2 της Χαμάς και 1 της ισλαμικής Τζιχάντ), που στην πλειονότητά τους έχουν ήδη εκτίσει 20 χρόνια κράτησης στις ισραηλινές φυλακές κι αναμένεται να αφεθούν απόψε το βράδυ ελεύθεροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
Κίνηση καλής θέλησης
[2]Πρόκειται για το πρώτο στάδιο απελευθέρωσης συνολικά 104 Παλαιστίνιων κρατουμένων, που -όπως σχολιάζει η «Haaretz»- αξίωσε ως κίνηση καλής θέλησης η Ουάσινγκτον και δέχτηκε σχετικά απρόθυμα να φέρει σε πέρας το Τελ Αβίβ, στο όνομα της ειρήνης. Ομως, πέρα από την ουσία της, τα όσα τη συνόδευσαν κάθε άλλο παρά φαίνεται να προλειαίνουν το έδαφος για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον όσον αφορά τον αυριανό β΄ γύρο…
Στο Ισραήλ η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Για πολλούς οι υπό απελευθέρωση Παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι τρομοκράτες, για αρκετούς δε είναι οι δολοφόνοι συγγενών τους -εξ ου και ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν το τρέχον διήμερο που όρισε η κυβέρνηση για την υποβολή ενστάσεων. Για να… χρυσώσει πάντως το «χάπι», πρωτίστως στους εθνικιστές εταίρους της, η κυβέρνηση Νετανιάχου έσπευσε να ανακοινώσει σχεδόν ταυτόχρονα τα νέα εποικιστικά σχέδιά της στα κατεχόμενα, με την ανέγερση συνολικά 1.200 νέων (παράνομων) κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης.
Οι κινήσεις αυτές απογοήτευσαν διπλά και σφόδρα την Παλαιστινιακή Αρχή, που τώρα ζυγίζει ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις. Η απελευθέρωση των κρατουμένων -που δεν περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα, όπως ευελπιστούσε η Ραμάλα, προσβλέποντας σε ενίσχυση του πολιτικού προφίλ της- τελικά «δεν φαίνεται να γίνεται ως κίνηση προς τον πρόεδρο Αμπάς, αλλά προς τη Χαμάς του Ισμαήλ Χανίγε», καυτηρίασε ανωνύμως στην «Times of Israel» στέλεχος της Φατάχ.
Οσο για τα σχέδια επέκτασης των εποικισμών, τα οποία καταδίκασε η Ε.Ε., αλλά κατά τον εκπρόσωπο του Νετανιάχου «δεν αλλάζουν τίποτε στον τελικό ειρηνευτικό χάρτη»; Είναι εμφανές ότι στοχεύουν «στην υπονόμευση των διαπραγματεύσεων πριν καν αρχίσουν και σε ναυάγιο της λύσης των δύο κρατών», απεφάνθη ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών, Σάεμπ Ερεκάτ. Φρόντισε ωστόσο να σταματήσει εκεί τη δήλωσή του, ένα βήμα πριν από τυχόν ανακοίνωση αποχώρησης της παλαιστινιακής πλευράς από τις συνομιλίες, οι οποίες κατά τις επιταγές και τις επιθυμίες της Ουάσινγκτον θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 9 μήνες…
«Οι Παλαιστίνιοι προφανώς γνώριζαν ότι οι Ισραηλινοί δεν είχαν πρόθεση να σταματήσουν την ανέγερση κατοικιών στους εποικισμούς», σχολιάζει ο αναλυτής Αβι Ισατσάροφ. «Ομως, κανείς δεν περίμενε το Ισραήλ να γίνει λαλίστατο γι' αυτά τα σχέδια μόλις λίγα 24ωρα πριν ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κι ενώ ο Αμερικανός απεσταλμένος, Μάρτιν Ιντάικ, πατούσε το πόδι του στην περιοχή, εν αναμονή του β' γύρου… Παρ' όλα αυτά, είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος τον θυμό των Παλαιστινίων. Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους σε κάθε διαπραγμάτευση είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Ακόμη κι εάν ο Νετανιάχου θεωρεί ότι “απλά” χτίζει στους εβραϊκούς οικισμούς, αυτός δεν είναι σίγουρα ο τρόπος για να… οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη».
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=90847
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε