- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Δύο μήνες μετά το «λουκέτο»
15/08/13 ΕΛΛΑΔΑ
ΕΡΤ Η «Εφ.Συν.» επισκέφθηκε το Ραδιομέγαρο την περασμένη Πέμπτη -την ημέρα που η ορχήστρα «Ocas» από τη βόρεια Ισπανία ήρθε για μία μοναδική συναυλία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ- και συνομίλησε με κάποιους από αυτούς τους μικρούς ήρωες
Της Διαλεκτής Αγγελή
[1]Την περασμένη Κυριακή, συμπληρώθηκαν δύο μήνες από εκείνο το απόγευμα του Ιουνίου όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η ακραία αυτή πολιτική πράξη με ισχυρούς συμβολισμούς είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και έντονη αντίδραση του κόσμου. Πολίτες συνέρρεαν μαζικά στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου Αθηνών επί πολλές ημέρες προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους που δοκιμάζονταν εκείνες τις δύσκολες ώρες.
Ωστόσο, οι μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τόσο στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, φαίνεται ότι δεν παρέκκλιναν από τη συνηθισμένη «μοίρα» των μαζικών διαδηλώσεων στην Ελλάδα. Σταδιακά εξασθένησαν και φτάνουμε στο σήμερα όπου ελάχιστοι είναι εκείνοι που πηγαίνουν μέχρι το Ραδιομέγαρο της Μεσογείων για να διαμαρτυρηθούν για τον ξαφνικό -και συνάμα παρατεταμένο- θάνατο της ΕΡΤ.
Ισως να φταίει η καλοκαιρινή ραστώνη, ίσως πάλι απλά η μνήμη του κόσμου να θυμίζει αυτή του χρυσόψαρου… Ωστόσο, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ εξακολουθούν να βρίσκονται νυχθημερόν μέσα στο κτίριο και να δουλεύουν ασταμάτητα, δυο μήνες τώρα, παράγοντας συνεχή ροή προγράμματος.
Το κτίριο του Ραδιομεγάρου εξακολουθεί να λειτουργεί υπό τον έλεγχο του προσωπικού, με τη σκιά του φόβου μιας πιθανής επέμβασης των ΜΑΤ. Μέσα στο καλοκαίρι, αυτοί οι μικροί ήρωες δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους χωρίς σταματημό, επιδεικνύοντας ένα πείσμα δίχως προηγούμενο και διαψεύδοντας αυτούς που τους ήθελαν να κουράζονται και να τα παρατούν. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για περισσότερη ελευθερία και αλληλεγγύη, ενώ οι ρυθμοί εργασίας εξακολουθούν να είναι στο ίδιο τέμπο -ίσως και απαιτητικότεροι- μια και το προσωπικό πλέον είναι αισθητά λιγότερο.
Εξαιρετικά μαχητικοί εμφανίζονται και οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΑ. Πάτρα, Ηράκλειο, Ορεστιάδα, Ρόδος, Ιωάννινα, Λάρισα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Κομοτηνή και Καβάλα είναι ορισμένες από τις πόλεις στις οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΑ. Μάλιστα, απ’ ό,τι φαίνεται, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να τους κρατήσουν ανοιχτούς.
Η αυτοοργάνωση/αυτοδιαχείριση της ΕΡΤ εμφανίζει πολύ θετικά σημάδια, σε πείσμα όλων όσοι την ήθελαν «σιωπηλή». Η «Εφ.Συν.» επισκέφθηκε το Ραδιομέγαρο την περασμένη Πέμπτη -την ημέρα που η ορχήστρα «Ocas» από τη βόρεια Ισπανία ήρθε για μία μοναδική συναυλία σε ένδειξη αλληλεγγύης στην ΕΡΤ- και συνομίλησε με κάποιους από αυτούς τους μικρούς ήρωες.
Μάχη Νικολάρα, εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΝΕΤ στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ
Τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα τώρα. Θέλουμε να διατηρήσουμε το σοβαρό προφίλ της ΕΡΤ καθιστώντας το πρόγραμμα πιο πλουραλιστικό, πιο δημόσιο. Προσπαθούμε να δώσουμε βήμα σε κοινωνικούς φορείς και ομάδες που πλήττονται αυτή την εποχή. Βέβαια, δεν αποκλείουμε την οπτική της κυβέρνησης. Αυτό και μόνο αποτελεί μεγάλο στοίχημα. Το να μπορέσουμε δηλαδή να ισορροπήσουμε μεταξύ αυτών των δύο. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο θα κρατούσε και στην αρχή σπαταλήσαμε πολλές δυνάμεις. Πολλοί δεν άντεξαν και σήμερα δεν είναι εδώ. Αλλοι πάλι δεν έχουν πάψει στιγμή να δουλεύουν. Ενα επιπλέον προσωπικό στοίχημα είναι να μην υπάρξει ούτε υπόνοια διχασμού. Αναφέρομαι στις αιτήσεις για τον μεταβατικό φορέα. Η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Τη χάρη αυτή δεν θα τους την κάνω!
Γιώργος Γιουκάκης, δημοσιογράφος στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ
Είναι μοναδικό στην ιστορία μιας χώρας η δημόσια/κρατική ραδιοτηλεόραση να κλείνει με απόφαση της κυβέρνησης και επί δύο μήνες να την κρατούν ζωντανή και σε πλήρη λειτουργία οι εργαζόμενοί της. Αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Δημοσιογράφοι, τεχνικοί, σκηνοθέτες, διοικητικοί, οδηγοί, κλητήρες, καλλιτέχνες και μαέστροι, επί δύο μήνες, σε μια μοναδική εμπειρία συνεργασίας, αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης, επιβεβαιώνουν ότι το μέγεθος της ΕΡΤ ήταν πάντα τεράστιο και έτσι θα το κρατήσουν. Ολο αυτό έγινε πραγματικότητα, διότι μας έδωσαν δύναμη οι χιλιάδες πολίτες, ακροατές, τηλεθεατές, τα χιλιάδες σωματεία, οι ομοσπονδίες εργαζομένων, οι άνεργοι και οι αλληλέγγυοι, που από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα είναι δίπλα μας, δύο μήνες τώρα.
Ολγα Παππά – Αλέξανδρος Στρατής, εκφωνήτρια/τηλεπαρουσιάστρια – τεχνικός τηλεόρασης στην ΕΡΤ
Εργασιακά είναι καλύτερα τα πράγματα. Εχει καταργηθεί η επιβεβλημένη ιεραρχία και έχει επέλθει πλέον μια φυσική ιεραρχία, όπου οι ικανότεροι έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν τις διάφορες καταστάσεις. Οι πιο μυημένοι από εμάς είναι αισιόδοξοι. Οι πιο ώριμοι μπαίνουν στον πανικό και την κατάθλιψη. Το κατά πόσο ο καθένας είναι μέσα του τακτοποιημένος είναι αυτό που θα καθορίσει και την αντίδρασή του στις ακραίες αυτές καταστάσεις που βιώνουμε. Αν μέσα μας δεν είμαστε τακτοποιημένοι, μόλις έρθει ο κλονισμός, μας ταρακουνάει για τα καλά.
Χρήστος Δούκας, διευθυντής λειτουργίας ενημερωτικού
Ολο αυτό οφείλεται στην ενεργή παρουσία και τη θέληση των εργαζομένων να παραμείνει ανοιχτή και να εξακολουθεί να εκπέμπει η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αυτοί είναι η ψυχή της ΕΡΤ. Βέβαια, αντλούμε δύναμη και από τον κόσμο που μας έχει δείξει μεγάλη εμπιστοσύνη. Αξιοσημείωτη είναι η άμεση και η ελεύθερη συνεργασία των εργαζομένων και η λειτουργία του φορέα. Ολοι μας θέλουμε το καλύτερο γι’ αυτή την εταιρεία.
Μαριλένα Κουσουλού, δημοσιογραφική επιμέλεια και παραγωγή των εκπομπών στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ
Ξεκίνησε αυτοβούλως και χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση. Αρχικά υπήρξε διαρροή ατόμων, ωστόσο όλοι οι υπόλοιποι είμαστε εδώ και το στηρίζουμε καθημερινά, δύο μήνες τώρα. Το πρόγραμμα έχει φυσιολογική ροή με τη διαφορά ότι όλες οι εκπομπές βγαίνουν από την ίδια συχνότητα. Το εγχείρημα λειτουργεί άψογα – μη σου πω καλύτερα και από πριν. Σκέψου ότι μας παρακολουθούν περίπου 7-8 εκατ. άνθρωποι από 77 χώρες του κόσμου.
Ανδρέας Παπασταματίου, δημοσιογράφος στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ
Το πλαίσιο δουλειάς έχει αλλάξει επί τα χείρω. Πλέον ο κόσμος έχει πολύ έντονη την αίσθηση της αδικίας, ενώ έχει πολλαπλασιαστεί και το άγχος. Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο καθαρή. Οι σχέσεις έχουν μια γυαλιστερή καθαρότητα καθώς έχουν ξεφύγει από το στενό εργασιακό πλαίσιο. Βιώνω μια αίσθηση αερόστατου. Ελπίζω μόνο να αποδειχθεί εν τέλει ότι πρόκειται για το αερόστατο που ανεβαίνει και όχι αυτό που πέφτει με ταχύτητα προς το έδαφος.
Ελενα Διάκου, παραγωγός μουσικής εκπομπής στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ
Πλέον έχεις τη δυνατότητα να σχολιάσεις κάποια πράγματα που παλιότερα δεν την είχες. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες πρακτικές δυσκολίες. Είμαστε λιγότεροι και χρειάζονται άτομα να αναλάβουν να οργανώσουν κάποια πράγματα, γιατί πλέον η συνεννόηση γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα. Τις πρώτες μέρες δεν τα καταφέρναμε καλά, στη συνέχεια όμως βρήκαμε ρυθμό. Ισως να μην είναι το καλύτερο ή το ιδεατό αυτό που κάνουμε, αλλά οι συνθήκες είναι περίεργες και κάποια πράγματα πάνε αναγκαστικά πίσω.
Νίκος Κορόβηλας, αθλητικογράφος με ειδικότητα στα μηχανοκίνητα
Η δουλειά έχει σίγουρα περισσότερο άγχος, γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει κανένα απολύτως ψεγάδι σε αυτό που κάνουμε. Από την ώρα που μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία, δεν υπάρχουν πλέον στεγανά. Ο καθένας βοηθάει όπου μπορεί. Με τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα, όλα δείχνουν ότι μπορούμε να το κρατήσουμε ζωντανό. Οσο για τις αιτήσεις στον μεταβατικό φορέα, δεν έχω κάνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση γιατί δεν θέλω να έχω καμία σχέση με αυτό το γαλάζιο μαγαζί που ετοιμάζουν. Μας έχουν στείλει στο πυρ το εξώτερον. Ωστόσο σημασία έχει το πυρ το εσώτερον. Αν έχεις μικρή φλόγα, σβήνεις.
[2]Βασίλης Βασιλόπουλος, υπεύθυνος περιεχομένου των sites της ΕΡΤ
Το κλίμα συναδελφικότητας και η αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη είναι εμφανή στοιχεία της δουλειάς που κάνουμε εδώ μέσα, ενώ πλέον υπάρχει και ταύτιση της δημόσιας παρουσίας στην ΕΡΤ με τα συμφέροντα του ίδιου του φορέα. Ολοι όσοι είναι καθημερινά εδώ και δουλεύουν ακατάπαυστα έχουν καταφέρει και έχουν σηκώσει με αναμφίβολη επιτυχία το βαρύ φορτίο να μπορέσουν να εκπέμψουν. Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο και όπως όλα δείχνουν, θα πάμε σύντομα σε εξελίξεις.
[3]Σταυρούλα Χριστοφιλέα, παρουσιάστρια ειδήσεων της ΝΕΤ
Νιώθουμε μεγαλύτερη ελευθερία και πλέον τόσο τα δελτία ειδήσεων όσο και οι εκπομπές αποτελούν προϊόντα συνδιαμόρφωσης. Εύχομαι το περισσότερο καλό και το λιγότερο κακό για όλους. Μακάρι να καταφέρουμε σύντομα να βγούμε από αυτή την κατάσταση.
[4]Γιώργος Παπαζαχαρίου, αρχισυντάκτης στη «Φωνή της Ελλάδας»
Τα πράγματα είναι πιο εύκολα τώρα γιατί υπάρχει τόσο προσφορά εργασίας όσο και άτομα που διατίθενται να την κάνουν. Από τη μέρα που έκλεισε/άνοιξε η ΕΡΤ η ανταπόκριση του κόσμου, και ειδικά από τους ανθρώπους της περιφέρειας, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η ανταπόκριση της διασποράς απ’ όπου και λαμβάνω καθημερινά αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης. Με αυτό που κάνουμε εδώ αισθάνομαι ότι έχουμε ανεβάσει τον πήχη στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση. Η αυτοοργάνωση, ο δρόμος τον οποίο άνοιξε η «Εφημερίδα των Συντακτών», ήταν κάτι που προέκυψε αυθόρμητα. Αυτό που μας συνέβη θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει «ατυχές». Εγώ ωστόσο αισθάνομαι ότι όλοι όσοι έχουμε την τιμή να συμμετέχουμε εδώ είμαστε πολύ τυχεροί. Νιώθω κάπως σαν να φυλάμε Θερμοπύλες. Δεν περιμένω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, απλά κάνω το καθήκον μου.
[5]Θέμης Συμβουλόπουλος, τυμπανιστής στα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ
Εχουμε εκ των πραγμάτων μια αναγκαστική αυτοδιαχείριση. Οι επικεφαλής έφυγαν μέσα στις 2-3 πρώτες μέρες και στη θέση τους αναδείχθηκαν κρυφά ταλέντα όσον αφορά την οργάνωση. Αυτή η «λειτουργική κατάληψη» μας έκανε πιο αλληλέγγυους και δημιούργησε δυνατότερους δεσμούς μεταξύ μας. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες αρχικά. Αυτό που μας βοήθησε ιδιαίτερα ήταν ο κόσμος που κινητοποιήθηκε άμεσα, γιατί με το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, πέρα από το στενά εργασιακό κομμάτι, χτυπήθηκαν η δημοκρατία, ο πολιτισμός, οι τέχνες.
[6]Γαβριήλ Κασιμάτης, τεχνικός τηλεόρασης στην ΕΡΤ
Η ψυχική και σωματική κούραση είναι πλέον πολύ έντονη, ωστόσο η δουλειά είναι βελτιωμένη και η ενημέρωση πιο σφαιρική. Τώρα είναι περίοδος ξεκούρασης – όσο αυτό είναι δυνατόν. Εφόσον επιστρέψει ο κόσμος, το πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί περαιτέρω και η παρουσία μας θα είναι ακόμη πιο βελτιωμένη. Ενα ισχυρό χαρτί στα χέρια μας είναι η εδαφική κάλυψη που έχουμε με το δίκτυο των πομπών, κάλυψη που φτάνει σε ποσοστό έως και το 70%. Σε Δ. Μακεδονία, Πάτρα, Κεντ. Μακεδονία, Θεσσαλία, Β. Στερεά Ελλάδα, Β. Εύβοια, Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες οι πομποί βρίσκονται σε λειτουργία. Βέβαια, λείπουν το λεκανοπέδιο Αττικής και η Θεσσαλονίκη, τα οποία περιφρουρεί η αστυνομία, γεγονός που μας στερεί το μεγάλο ποσοστό στην πληθυσμιακή κάλυψη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μη βγει ούτε λεπτό σήματος γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα λαϊκή ανάταση. Τους έχουμε ήδη διαψεύσει.
[7]Marina Gonzalez, βιολίστρια της ορχήστρας «Ocas» (5η από αριστερά)
Γνωρίζω τι έχει συμβεί. Το θεωρώ άκρως άδικο και πολύ κακό για τα ελληνικά ΜΜΕ. Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολύ όλους τους τομείς, αλλά κάποια πράγματα –όπως είναι η κρατική τηλεόραση– δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να βάλλονται. Στην Ισπανία επικρατεί μια παρόμοια κατάσταση. Εύχομαι να επαναλειτουργήσει πολύ σύντομα η ΕΡΤ, πράγμα το οποίο θα συμβεί μόνο εφόσον οι εργαζόμενοι εξακολουθήσουν να δίνουν τον αγώνα τους.
………………………………………………………………………………..
Ολα τα ονόματα για την ΕΡΤ
Ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ από το υπουργείο Οικονομικών τα ονόματα των 577 υποψηφίων που έχουν υποβάλει αίτηση για να εργαστούν στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης και συγκέντρωσαν τα περισσότερα μόρια. Η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της τηλεόρασης στο μεικτό της ΕΣΗΕΑ, Μάχη Νικολάρα, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Δεν βλέπουμε πολλούς ΕΡΤικούς, ενώ είχαν πει ότι θα είναι σε ποσοστό 80% από την ΕΡΤ. Αντίθετα, βλέπω πολλούς συνταξιούχους, οι οποίοι δεν γίνεται να ξεπερνούν σε μόρια τους ΕΡΤικούς. Κρίσιμο μέγεθος είναι αυτοί που θα υπογράψουν –αν υπογράψουν– τελικά τη σύμβαση».
* Μπορείτε να δείτε τα ονόματα των υποψηφίων, ειδικότητες και μόρια, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://archive.efsyn.gr/?p=91218
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=91446
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε