- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

H αγέλη των… οίκων ξαναχτυπά

15/08/13 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο οίκος Moody’s σε νέα έκθεσή του υποστηρίζει ότι η στήριξη από το ΔΝΤ δεν θωρακίζει έναντι χρεοκοπίας. Αμφισβήτηση του «success story» από τα διεθνή media

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

[1]Λάδι στη φωτιά της «ξαναζεσταμένης» (και σε κάθε περίπτωση ακατασίγαστης, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες του Βερολίνου και της Αθήνας) συζήτησης περί ελληνικής χρεοκοπίας και… Grexit από το ευρώ έριξε και πάλι χτες ο συνήθης ύποπτος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα έκθεσή του, που… μυρίζει Ελλάδα, ο Moody’s υποστηρίζει πως η οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ σε καμιά περίπτωση δεν θωρακίζει μια χώρα από τον κίνδυνο χρεοκοπίας: αντιθέτως, οι χώρες που δέχονται την οικονομική βοήθεια «εκτίθενται σε σημαντικούς κινδύνους χρεοκοπίας, καθώς είναι μακροπρόθεσμα ευάλωτες παρά τη σταθερή υποστήριξη που τους προσφέρουν γενικά αυτά τα προγράμματα βοήθειας».

 

Για την ακρίβεια, ο Moody’s τονίζει πως στις μισές χρεοκοπίες χωρών που έχουν σημειωθεί από το 1983 ώς σήμερα, την περίοδο δηλαδή που καλύπτει η μελέτη, είχαν προηγηθεί προγράμματα στήριξης από το ΔΝΤ, ενώ οι χρεοκοπίες είναι διπλάσιες για τις χώρες που στηρίζονταν από προγράμματα του Ταμείου σε σχέση με εκείνες που δεν… «διασώθηκαν»! Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι χώρες που προσφεύγουν στο Ταμείο για βοήθεια είναι εκ των πραγμάτων πιο ευάλωτες σε «παράγοντες κινδύνου», που μπορούν να τις οδηγήσουν σε στάση πληρωμών, όπως είναι ένας τραπεζικός πανικός (bank run) ή ένα πολύ υψηλό δανειακό βάρος.

 

Εννοείται πως ο Moody’s δεν επανέρχεται στο ζήτημα από επιστημονική ευαισθησία, αλλά προκειμένου να δικαιολογήσει με νέα επιχειρήματα τη σταθερή άρνησή του να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των περισσότερων από 60 χωρών που λαμβάνουν σήμερα βοήθεια από το ΔΝΤ – μεταξύ των οποίων και τέσσερα μέλη της ευρωζώνης (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία). Μια εμμονή που φυσικά δυσχεραίνει την επιστροφή των χωρών αυτών στις αγορές.

 

Στο μεταξύ, συνεχίζεται στον αμερικανικό Τύπο το μπαράζ των δημοσιευμάτων που αμφισβητούν το ελληνικό success story. Το «Fortune», για παράδειγμα, χαρακτηρίζει «οφθαλμαπάτη» τα τελευταία… στουρνάρεια στοιχεία περί ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος, τονίζοντας πως είναι «πολύ καλά για να είναι αληθινά» και υπενθυμίζοντας πως το ΑΕΠ εξακολουθεί να συρρικνώνεται δραματικά για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ το δημόσιο χρέος αυξάνεται συνεχώς όπως και η ανεργία.

 

Από κοντά και το πρακτορείο Bloomberg επιμένει πως η μόνη λύση για την ανάνηψη της ελληνικής οικονομίας είναι ένα νέο, γενναίο αναπτυξιακό «σχέδιο Μάρσαλ για τον 21ο αιώνα», με την υποστήριξη (και) των ΗΠΑ. «Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η πολιτική της Ε.Ε. για την Ελλάδα έχει αποτύχει. Οι προβλέψεις ότι η μείωση των δημόσιων δαπανών θα σταματούσε την ελεύθερη πτώση της οικονομίας αποδείχτηκαν υπεραισιόδοξες (…) Οι αριθμοί τεκμηριώνουν ένα ανατριχιαστικό ιστορικό λανθασμένων εκτιμήσεων, που οδήγησαν στη σημερινή αποτυχία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

«Η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα συγκαλύπτει τα μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα», συμπληρώνει το εξειδικευμένο «Business Insider». «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να εξασφαλίσει ένα ακόμη πακέτο σωτηρίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Παρά την επιβράδυνση της ύφεσης και την ελαφρά μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων, θεωρείται βέβαιο πως η ελληνική κυβέρνηση θα ξεμείνει από λεφτά στα τέλη του επόμενου έτους», γράφει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Ουόλτερ Κουρτς. Αποψη που υποστηρίζει και το δίκτυο CNBC, τονίζοντας πως «εάν οι Γερμανοί πιστεύουν πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας ή έστω ελάφρυνση του χρέους της, τότε έχουν άγνοια της πραγματικότητας και πλανώνται πλάνην οικτράν»!

 

Κάπως πιο ρόδινη είναι πάντως η εικόνα που φιλοτεχνούν για τα νέα στοιχεία οι New York Times, κάνοντας λόγο για «ακτίδα ελπίδας για τους πολιορκημένους Ελληνες»… Η εφημερίδα σημειώνει ωστόσο ότι «πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η πολιτική λιτότητας που προωθείται από την τρόικα είναι μέρος του προβλήματος, ωθώντας την ανεργία σε επίπεδα Μεγάλης Υφεσης του 1929»!

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=91588