- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πρόσω ολοταχώς προς τις πρόωρες κάλπες
15/08/13 ΚΟΣΜΟΣ
ΤΣΕΧΙΑ Η παραίτηση της κυβέρνησης Ρούσνοκ μετά την αδυναμία της να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης οδηγεί σχεδόν σίγουρα τη χώρα σε εκλογές τον Οκτώβριο
[1]«Ακέφαλη» μένει ξανά η Τσεχία, μετά τη χτεσινή οριστική παραίτηση της κυβέρνησης του Γίζι Ρούσνοκ, που είχε διορίσει ο πρόεδρος της χώρας, Μίλος Ζέμαν, τον περασμένο μήνα – με το πολιτικό αδιέξοδο να παρατείνεται επ' αόριστον. Ο πρόεδρος Ζέμαν έκανε με μισή καρδιά δεκτή την παραίτηση του πολιτικού συμμάχου του και δήλωσε ότι ο Ρούσνοκ θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός «ώς τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, που ελπίζω ότι θα προκύψει από μια ελεύθερη εκλογική διαδικασία» – ανοίγοντας έτσι οριστικά τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.
Η κυβέρνηση υπέβαλε και επίσημα την παραίτησή της χτες, μια εβδομάδα μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ως γνωστόν, η προσπάθεια του Ζέμαν να επιβάλει ως πρωθυπουργό τον σύμμαχό του –μετά την επεισοδιακή πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Πετρ Νέτσας, ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων για «ροζ» σκάνδαλο διαφθοράς, μετά τη σύλληψη της στενής συνεργάτιδας και ερωμένης του, της 48χρονης Γιάνα Ναγκιόβα– προσέκρουσε στην αντίσταση των μεγάλων κομμάτων της χώρας.
Ολα δείχνουν λοιπόν πως τη λύση θα δώσουν οι πρόωρες κάλπες, που πιθανότατα θα στηθούν τον Οκτώβριο. Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τους Σοσιαλδημοκράτες, την αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή, να προηγούνται των αντιπάλων τους με διψήφιες διαφορές – μια τάση που, αν επαληθευτεί και στο «ταμείο» των εκλογών, θα ξαναφέρει την κεντροαριστερή παράταξη στην εξουσία για πρώτη φορά μετά το 2006. Προοπτική που βεβαίως δημιουργεί ήδη σοβαρούς πονοκεφάλους στο Βερολίνο και την Ανγκελα Μέρκελ, που βλέπει τη μία χώρα μετά την άλλη στην κατεξοχήν «πίσω αυλή» της Γερμανίας, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, να αμφισβητεί ευθέως τις επιλογές της…
Το μόνο «εμπόδιο» που απομένει για την προκήρυξη των εκλογών είναι η ανάγκη για αυτοδιάλυση της Βουλής: βάσει του Συντάγματος της χώρας, για να εγκριθεί η αυτοδιάλυση, απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων ή 120 ψήφοι. Τα τρία κόμματα που τάσσονται υπέρ της διάλυσης της Βουλής, το TOP09, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, έχουν μαζί 122 έδρες. Κανονικά, αν δηλαδή δεν έπεφτε η κυβέρνηση του… μουρντάρη Νέτσας, οι εκλογές θα γίνονταν τον Μάιο του 2014…
Γ. Τσιάρας
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=91602
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε