- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Στρατιωτικός νόμος στην Αίγυπτο

15/08/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης βιώνει η Αίγυπτος, μετά τη σφαγή που έγινε την Τετάρτη και είχε ως τραγικό απολογισμό εκατοντάδες νεκρούς. Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι κηρύσσει όλη τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έναν μήνα. Η προεδρία διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, διεμήνυσε ότι «απαγορεύονται πάραυτα» όλες οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. «Ούτε σε πλατείες, ούτε και σε οποιονδήποτε άλλον δημόσιο χώρο θα επιτρέπονται καθιστικές διαμαρτυρίες», τόνισε ο Ιμπραχίμ.

Εξάλλου, οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας, κατά τις νυχτερινές ώρες. «Επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 6 το πρωί (7:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι νεωτέρας», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το μέτρο αυτό, εκτός από το Κάιρο, θα ισχύσει στις επαρχίες της Γκίζας, της Αλεξάνδρειας, του Μπένι Σουέιφ, της Μίνιας, του Ασιούτ, του Σόχαγκ, της Μπεχέιρα, του Βόρειου και του Νότιου Σινά, του Σουέζ και της Ισμαηλίγιας, δηλαδή στις 11 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου. «Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Το κράτος έπρεπε να παρέμβει»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαζάμ Μπεμπλάουι επέμεινε ότι οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διασπάσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι είχαν κατασκηνώσει για παραπάνω από ένα μήνα.

«Το θέμα είχε φτάσει σε ένα σημείο το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό από οποιαδήποτε χώρα που σέβεται το κράτος και τους πολίτες της», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας και τόνισε ότι «το κράτος έπρεπε να παρέμβει για να διασφαλίσει την προστασία και την ηρεμία των πολιτών».

Ο Μπεμπλάουι επαίνεσε την αστυνομία λέγοντας ότι «ζητήσαμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να ενεργήσουν με αυτοέλεγχο και θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τις αρχές για την απαράμιλλη αυτοσυγκράτησή τους», είπε.

Αυξάνεται συνεχώς ο τραγικός απολογισμός

Οι αναφορές σχετικά με τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας των αιματηρών συγκρούσεων είναι μέχρι στιγμής αντικρουόμενες, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, dpa. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας έκαναν λόγο για 421 νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και 43 αστυνομικών. Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών που σκοτώθηκαν στο Κάιρο μόνο, ανέρχεται στους 300.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραήμ, δήλωσε ότι 21 αστυνομικά τμήματα και 7 εκκλησίες λεηλατήθηκαν, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νότιες επαρχίες του Καΐρου.

Παραιτήθηκε ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι

Ο αντιπρόεδρος της αιγυπτιακής κυβέρνησης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

«Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι» αναφέρει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. «Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα», τονίζει.

Στο… κενό η διεθνής παρέμβαση

Οι πρόσφατες προσπάθειες από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεσολαβήσουν ώστε να βρεθεί μια λύση για τον τερματισμό της κρίσης έχουν αποτύχει, ενώ οι διεθνείς επικρίσεις για τα πολύνεκρα επεισόδια της Τετάρτης ήταν άμεσες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε τα επεισόδια ως «ένα σοβαρό πλήγμα προς τη συμφιλίωση», ωστόσο τόνισε ότι μια πολιτική λύση είναι πιθανή. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός αν και η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη μετά τα σημερινά γεγονότα», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έκανε έκκληση για μια ειρηνική συμφιλίωση και εξέφρασε τη λύπη του που οι «αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουν βία ως μέσο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων».

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=91884