- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αιματοχυσία δίχως τέλος στην Αίγυπτο

15/08/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε όσο το δυνατόν ομαλούς ρυθμούς επανέρχεται η ζωή στο Κάιρο και τις υπόλοιπες πόλεις της Αιγύπτου, μια ημέρα μετά τα πιο πολύνεκρα επεισόδια που έγιναν σε μια μέρα, όταν δυνάμεις του στρατού επιχείρησαν να διαλύσουν συγκεντρωμένους πολίτες που διαδήλωναν υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Πλέον, η κυβέρνηση κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ για ένα μήνα η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, διεμήνυσε ότι «απαγορεύονται πάραυτα» όλες οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. «Ούτε σε πλατείες, ούτε και σε οποιονδήποτε άλλον δημόσιο χώρο θα επιτρέπονται καθιστικές διαμαρτυρίες», τόνισε ο Ιμπραχίμ.

Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων, νέες πορείες σήμεραegypt-dead [1]

Στον επίσημο, μέχρι στιγμής, απολογισμό αναφέρονται 525 νεκροί, οι 482 από τους οποίους ήταν πολίτες και 3.572 τραυματίες σε όλη τη χώρα, αλλά ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος διότι μόνο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι στο Κάιρο, ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε 124 πτώματα, τα περισσότερα με τραύματα από σφαίρες.

Την ίδια ώρα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάνουν λόγο για 2.200 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες, ενώ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία στο Κάιρο σήμερα. «Πορείες σχεδιάζονται για σήμερα το απόγευμα από το τέμενος Αλ-Ιμάν σε διαμαρτυρία για τους θανάτους», αναφέρει σε δήλωσή της η ισλαμιστική οργάνωση.

«Το κράτος έπρεπε να παρέμβει»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαζάμ Μπεμπλάουι επέμεινε ότι οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να διασπάσουν τις καθιστικές διαμαρτυρίες, όπου οι υποστηρικτές του Μόρσι είχαν κατασκηνώσει για παραπάνω από ένα μήνα.

«Το θέμα είχε φτάσει σε ένα σημείο το οποίο δεν θα ήταν αποδεκτό από οποιαδήποτε χώρα που σέβεται το κράτος και τους πολίτες της», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας και τόνισε ότι «το κράτος έπρεπε να παρέμβει για να διασφαλίσει την προστασία και την ηρεμία των πολιτών».

Ο Μπεμπλάουι επαίνεσε την αστυνομία λέγοντας ότι «ζητήσαμε από τις δυνάμεις ασφαλείας να ενεργήσουν με αυτοέλεγχο και θα ήθελα να επωφεληθώ της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τις αρχές για την απαράμιλλη αυτοσυγκράτησή τους», είπε.

Διεθνής αγανάκτηση

Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης προκάλεσε την αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας, η οποία την καταδίκασε κάνοντας λόγο για «σφαγή» και για μια «θλιβερή» προσφυγή στη βία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτήρισε τα επεισόδια ως «ένα σοβαρό πλήγμα προς τη συμφιλίωση», ωστόσο τόνισε ότι μια πολιτική λύση είναι πιθανή. «Είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος είναι ακόμα ανοιχτός αν και η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη μετά τα σημερινά γεγονότα», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έκανε έκκληση για μια ειρηνική συμφιλίωση και εξέφρασε τη λύπη του που οι «αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουν βία ως μέσο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, νομπελίστας της ειρήνης ο οποίος είχε εγκρίνει την επέμβαση των στρατιωτικών, παραιτήθηκε λέγοντας πως αρνείται «να υποστεί τις συνέπειες αποφάσεων με τις οποίες δεν συμφωνεί». Πριν απ' αυτόν, ο ιμάμης του Αλ-Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού ισλάμ, είχε καταδικάσει τις βιαιότητες εξηγώντας πως δεν γνώριζε τις μεθόδους που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν οι δυνάμεις της τάξης.

efsyn.gr


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=92001