- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Θετικά μηνύματα για την οικονομία της ευρωζώνης
16/08/13 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η ευρωζώνη κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 17,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, μετά το πλεόνασμα των 14,5 δισ. ευρώ που είχε καταγράψει τον Μάιο (αναθεωρημένα στοιχεία), όπως δείχνει η πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) που δημοσιεύθηκαν σήμερα, Παρασκευή.
Τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο, οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, αυξήθηκαν 3% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 2,5%, διευκρινίζει η Eurostat. Ένα χρόνο πιο πριν, τον Ιούνιο του 2012, η ευρωζώνη κατέγραφε εμπορικό πλεόνασμα 12,8 δισ. Ευρώ. Στο σύνολο της ΕΕ καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2013 εμπορικό πλεόνασμα 9,9 δισ. ευρώ.
Την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2013 το έλλειμμα όλης της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας μειώθηκε σε 157,5 δισ. ευρώ από 178,5 την αντίστοιχη περίοδο ένα χρόνο πριν. Το πλεόνασμα όσον αφορά τα προϊόντα μεταποίησης αυξήθηκε στα 163 δισ. ευρώ από 133,3 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Μειώθηκαν οι εισαγωγές
Οι εισαγωγές από την πλειονότητα των εμπορικών εταίρων της ΕΕ μειώθηκαν την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, με εξαίρεση τις εισαγωγές από την Ινδία και την Κίνα (+4% για την καθεμιά). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στις εισαγωγές από τη Νορβηγία και την Ιαπωνία (-15% για αμφότερες) καθώς και από τη Βραζιλία (-13%).
Όσον αφορά τις εξαγωγές της ΕΕ, οι τάσεις εμφανίζονται πιο διαφοροποιημένες. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στις εξαγωγές προς την Ελβετία (+33%) και η πιο αξιοσημείωτη πτώση στις εξαγωγές προς την Ινδία (-4%).
Όσον αφορά το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών των κρατών-μελών της ΕΕ, η Γερμανία (+81 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2013) κατέγραψε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (+24,3 δισ. ευρώ), την Ιρλανδία (+15,3 δισ. ευρώ) και την Ιταλία (+8,7 δισ. ευρώ). Στον αντίποδα, η Γαλλία (-32,9 δισ. ευρώ) είχε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα, ακολουθούμενη από τη Βρετανία (-26,1 δισ. ευρώ) και την Ελλάδα (-8 δισ. ευρώ).
Σταθεροποιείται ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, αυξανόμενος με ρυθμό 1,6% σε ετήσια βάση. Το ποσοστό του πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1,6% από 1,4% τον Μάιο, βρίσκεται σε πολύ πιο χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Τον Ιούλιο του 2012, βρισκόταν στο 2,4%.
Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού τον Ιούλιο ήταν τα τρόφιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τα προϊόντα καπνού, με τον πιο υψηλό ετήσιο ρυθμό αύξησης (3,5%, από 3,2% τον Ιούνιο), η ενέργεια (1,6%, αμετάβλητος ρυθμός) και οι υπηρεσίες (1,4%, επίσης αμετάβλητος ρυθμός αύξησης των τιμών).
Ο υψηλότερος πληθωρισμός στην ευρωζώνη καταγράφηκε στην Εσθονία (3,9%) και στην Ολλανδία (3,1%) ενώ ο πιο αδύναμος πληθωρισμός στην Ελλάδα, όπου ο δείκτης ήταν αρνητικός (-0,5%).
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=92350
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε