- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η «απολογία» του Μάνινγκ
16/08/13 ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ Ο άνθρωπος που διοχέτευσε στο Wikileaks πάνω από 700.000 έγγραφα για τους βρόμικους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από την κυβέρνηση προκειμένου να γλιτώσει καμιά δεκαετία φυλάκισης
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
[1]Με έκδηλο άγχος και χέρια τρεμάμενα, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ έκανε την πρώτη του προφορική απολογία ενώπιον της στρατιωτικής δικαστίνας, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα εκδώσει την κρίσιμη απόφαση επί της ποινής του. Κατ’ ουσίαν δηλαδή θα αποφανθεί για το αν ο 25χρονος πληροφοριοδότης θα περάσει όλο ή το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πίσω από τα σίδερα στρατιωτικής φυλακής, έχοντας ήδη κριθεί ένοχος για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων και ντοκουμέντων στην αμερικανική Ιστορία.
«Ζητώ συγγνώμη που οι πράξεις μου έβλαψαν ανθρώπους. Ζητώ συγγνώμη που έβλαψα τις Ηνωμένες Πολιτείες» διάβασε με νευρικότητα από το χαρτί που κρατούσε. «Ζητώ συγγνώμη για τις ακούσιες επιπτώσεις των πράξεών μου. Οταν έλαβα αυτές τις αποφάσεις, πίστευα ότι θα βοηθούσα ανθρώπους και όχι ότι θα τους έβλαπτα» πρόσθεσε ο νεαρός φαντάρος, στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής που ακολουθεί σε συνεννόηση με τον συνήγορό του, ώστε να μην του αποδοθεί η μέγιστη ποινή των 90 ετών κάθειρξης.
Η απολογία του «αποσπάστηκε εκβιαστικά υπό το ασήκωτο βάρος της στρατιωτικής Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η απόφαση του κ. Μάνινγκ να ζητήσει συγγνώμη από την αμερικανική κυβέρνηση ελήφθη υπό πίεση, με την ελπίδα να γλιτώσει μια δεκαετία ή περισσότερο από την ποινή του και πρέπει να εκληφθεί με συμπόνια και κατανόηση» αναφέρει γραπτή ανακοίνωση του ιστότοπου Wikileaks, στον οποίο ο στρατιώτης είχε διοχετεύσει πάνω από 700.000 απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα και αρχεία του στρατού για τον αιματηρό και βρόμικο πόλεμο των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ το 2010, όταν υπηρετούσε στη Βαγδάτη.
Απογοήτευσε τους οπαδούς του
«Αναρωτιέμαι πώς στην ευχή εγώ, ως χαμηλόβαθμος αναλυτής πληροφοριών, πίστεψα ότι θα μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο προς το καλύτερο [...]. Επρεπε να έχω εργαστεί πιο δυναμικά εντός του συστήματος, [...] είχα επιλογές και όφειλα να τις αξιοποιήσω» ανέφερε απολογούμενος ο Μάνινγκ, απογοητεύοντας μερίδα υποστηρικτών του εντός της αίθουσας, ορισμένοι εκ των οποίων δάκρυσαν, αλλά δικαιολόγησαν τη στάση του. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν και κατατέθηκαν στην αρμόδια επιτροπή πάνω από 100 χιλιάδες υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς του για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Η στρατιωτική Εισαγγελία τον χαρακτηρίζει εξαρχής «προδότη», που έπληξε ηθελημένα την εθνική ασφάλεια της πατρίδας του. Ο δικηγόρος του, ωστόσο, προσπαθώντας να ρίξει φως στα «ηθικά» και «αφελή» κίνητρά του, εξέτασε αρκετούς μάρτυρες, ανάμεσά τους και δύο ψυχιάτρους του αμερικανικού στρατού, που κατέθεσαν ότι ο ομοφυλόφιλος φαντάρος βρισκόταν και παραμένει σε ιδιαίτερα ευάλωτη ψυχολογική κατάσταση (την οποία παραδέχτηκε κι ίδιος στην απολογία του), επειδή πάσχει -μεταξύ άλλων- από «δυσφορία γένους», επιθυμεί δηλαδή να γίνει γυναίκα. Η αλλόκοτη συμπεριφορά του, υποστήριξαν, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα καψώνια και τον εκφοβισμό που υπέστη από ομοφοβικούς συστρατιώτες του.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=92399
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε