- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Η συλλογική μικροχρηματοδότηση αλλάζει την επιχειρηματικότητα

18/08/13 Nησίδες,ΕΝΘΕΤΑ

 

Crowdfunding [1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και χρηματοδότηση μέσα από το πλήθος. Το crowdfunding αποτελεί έναν νέο –μόλις λίγων ετών- τρόπο συλλογικής προσπάθειας μικροχρηματοδότησης από άτομα που συνδέονται μεταξύ τους κυρίως μέσα από το Ιντερνετ και υποστηρίζουν οικονομικά προσπάθειες ατόμων ή οργανισμών

 

«Το 2012 ήταν η χρονιά έκρηξης του crowdfunding στις ΗΠΑ και σήμερα υπάρχουν 500 πλατφόρμες που συμβάλλουν ώστε κάθε δημιουργική ιδέα να έρθει σε επαφή με κοινότητες καταναλωτών, να διαμορφώσει από κοινού προϊόντα και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε όλο τον κόσμο

 

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου

 

Η φιλοσοφία του crowdfunding ίσως ξενίζει και ίσως δημιουργεί πολλές απορίες και πιθανόν και ενστάσεις. Ωστόσο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς νέους τρόπους χρηματοδότησης σχεδίων μετά τους «κλασικούς» επενδυτές ή τα τραπεζικά δάνεια με μια λογική και φιλοσοφία διαφορετική, που για πολλούς αποτελεί και δημιουργική επανάσταση.

 

Ηδη στις ΗΠΑ αποτελεί ισχυρό κλάδο με 2,6 δισ. δολάρια κύκλο εργασιών. Το 2012 υπήρξε χρονιά έκρηξης του crowdfunding για τις ΗΠΑ, κυρίως χάρη στην άρση των περιορισμών για τη δημιουργία επιχειρήσεων που προβλεπόταν από τον νόμο για την απασχόληση («Jobs Act») που υπέγραψε ο πρόεδρος Ομπάμα. Ο παραπάνω νόμος μεταξύ των άλλων επέτρεπε την ισομερή πολυμερή χρηματοδότηση για μη πιστοποιημένους επενδυτές. Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό Forbes, υπάρχουν περίπου 500 ενεργές πλατφόρμες crowdfunding, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι τα κατοχυρωμένα ονόματα ιστοσελίδων που σχετίζονται με το θέμα αγγίζουν τον αριθμό των 9.000. Πέρα όμως από μορφή χρηματοδότησης, το crowdfunding επιτρέπει σε κάθε δημιουργική ιδέα να έρθει σε επαφή με κοινότητες καταναλωτών, να διαμορφώσει από κοινού προϊόντα και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, η συζήτηση για το crowdfunding αφορά πλέον, εκτός από την οικονομική πτυχή και τις δυνατότητες που προσφέρει σε δημιουργικές ιδέες, τις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει και σε κλάδους επιχειρηματικούς όπως για παράδειγμα ο κλάδος τροφίμων, η τεχνολογία, και άλλοι.

 

Πώς λειτουργεί το crowdfunding;

 

Η λογική του απλή. Εν αρχή είναι η ιδέα που μπορεί να αφορά πολύ διαφορετικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα ανάπτυξη λογισμικού, επιστημονική έρευνα, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, υποστήριξη καλλιτεχνών, ανάπτυξη νέων εφευρέσεων ή ανακαλύψεων ή κάποια κοινωνικά προγράμματα. Εκτός από την ιδέα θα πρέπει να υπάρχει και ένα σχέδιο εκπόνησής της, αλλά και μια «καμπάνια» στο Διαδίκτυο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως μεταξύ 3 και 6 εβδομάδων, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό-στόχος από πολλούς μικρούς επενδυτές.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………

 

Μανώλης Ανδριωτάκης:

 

Το καλό crowdfunding είναι τεχνική, αλλά και τέχνη

 

Ο Μανώλης Ανδριωτάκης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, ντοκιμαντερίστας και δημιουργός της βίντεο πλατφόρμας GarageTV μάς εξηγεί τα μυστικά και τον τρόπο λειτουργίας του crowdfunding, αλλά και τη δική του προσωπική εμπειρία (http://andriotakis.com/2013/06/21/crowdfunding/).

 

«Το καλό crowdfunding είναι τεχνική αλλά και τέχνη. Αποτελεί πολύ πιο σύνθετη διαδικασία από καμπάνια ψηφιακού μάρκετινγκ, γιατί προϋποθέτει να ξέρεις τις ψυχολογικές διαστάσεις της κοινότητας στην οποία απευθύνεσαι. Στο χτίσιμο της καμπάνιας, τα καλογραμμένα κείμενα, ένα καλό βίντεο, αλλά και η επινοητικότητα σε σχέση με τις ανταμοιβές και τα δώρα που θα δώσεις στον κόσμο, παίζουν αδιαμφισβήτητα σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και το θέμα των «υλικών» με τα οποία θα τροφοδοτείς την καμπάνια σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

 

»Ως εμπειρία μπορεί να αποδειχθεί αρκετά εξοντωτική, αλλά και συναρπαστική. Στην Ελλάδα στη χρηματοδότηση του crowdfunding έχουν κυρίως απευθυνθεί κυρίως για ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικές ταινίες και φυσικά προϊόντα (κυρίως για θέματα συσκευασίας). Στη χώρα μας, σαν κοινότητα, διανύουμε το ερασιτεχνικό στάδιο σε σχέση με την ανάπτυξη των σχεδίων, καθώς ακόμη η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί βασικό εμπόδιο. Αυτή η μορφή crowdfunding που έχει ώς σήμερα λειτουργήσει είναι η βοήθεια για ανθρωπιστικούς λόγους (θέματα υγείας κυρίως). Για τον λόγο αυτό, οι καμπάνιες που αναπτύσσονται απευθύνονται κυρίως στο διεθνές κοινό και χρησιμοποιούν κυρίως την αγγλική γλώσσα.

 

»Ενα από τα κλειδιά της επιτυχίας του crowdfunding είναι η ύπαρξη μιας ιδέας, αλλά και ενός σχεδίου εκπόνησής της. Σε αυτό το σχέδιο είναι σημαντικό να έχεις επαγγελματισμό και καλή οργάνωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαθέτεις και μεράκι και πάθος για το σχέδιό σου. Αλλωστε, αν δεν πιστεύεις εσύ στο σχέδιό σου, πώς θα πείσεις την κοινότητα στην οποία απευθύνεσαι να σε στηρίξει;

 

»Από εκεί και πέρα χρειάζονται κάποιες βασικές γνώσεις τεχνικού χαρακτήρα, περιεχόμενο, υπομονή, επιμονή.

 

»Σημαντικό παράγοντα αποτελεί επίσης η ύπαρξη κοινότητας στην οποία θα απευθυνθείς, την οποία είτε διαθέτεις ήδη είτε είσαι διατεθειμένος να τη δημιουργήσεις, ξεκινώντας από κάποια βασική κοινότητα φίλων ή συγγενών. Η ανταπόκριση της κοινότητας και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κανείς να την ενεργοποιήσει παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του σχεδίου. Είναι σημαντικό δηλαδή να οικοδομήσει κανείς σχέση στο Διαδίκτυο με ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι όχι μόνο να διασπείρουν το μήνυμα, αλλά και να σε βοηθήσουν κάνοντας μια μικροσυνεισφορά και, κυρίως στην πρώτη φάση, λειτουργώντας και σαν «πρεσβευτές» (ambassadors).

 

»Η πρώτη μου εμπειρία ήταν μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που έκανα για την οδική ασφάλεια και τις παράνομες ασφαλιστικές πινακίδες. Το ποσό δεν ήταν τόσο σημαντικό, ήταν χίλια ευρώ, και συγκεντρώθηκε σε δύο φάσεις. Το ποσό των τετρακοσίων ευρώ συγκεντρώθηκε όσο ήμουν στη φάση της παραγωγής και στη φάση της ολοκλήρωσης συγκεντρώθηκε το υπόλοιπο. Ομως δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συγκίνηση που ένιωσα με τα δύο ευρώ που είδα να μπαίνουν στον λογαριασμό από κάποιο χωριό στην Κρήτη. Για το ντοκιμαντέρ πήρα χρήματα από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία. Μπόρεσα να προσεγγίσω ανθρώπους που ούτε κατά διάνοια δεν θα μπορούσα να προσεγγίσω στον αναλογικό κόσμο. Δεν πέτυχα μόνο να χρηματοδοτήσω ένα μέρος της παραγωγής μου, αλλά και να ευαισθητοποιήσω ανθρώπους από διάφορα σημεία του πλανήτη σχετικά με το θέμα του ντοκιμαντέρ που αφορούσε τη λύση ενός προβλήματος.

 

»Θα μπορούσα να πω ότι μπήκα στη διαδικασία με τη λογική του πρωτάρη. Σήμερα, στη βίντεο πλατφόρμα μας, το GarageTV (www.garagetv.com) σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε σχέδια crowdfunding που μας αρέσουν. Πιστεύω ότι το crowdfunding είναι πολλά υποσχόμενο, μια δημιουργική επανάσταση του τρόπου χρηματοδότησης ενός σχεδίου που δίνει λύσεις σε μία σειρά από θέματα, εξασφαλίζοντας οικονομική ανεξαρτησία, διαμόρφωση κοινότητας ανθρώπων που ορίζουν την ταυτότητά τους με ουσιαστική σχέση και συνδιαμορφώνουν το όραμά τους (σχεδιαστής-χρήστες)».

 

……………………………………………………………………………………………………………..

 

Παραδείγματα καλών πρακτικών

 

Η καμπάνια στήριξης της ταινίας «Μια Οικογενειακή Υπόθεση» στο Kickstarter έχει κεντρικό θέμα την οικογένεια Ξυλούρη. Πραγματοποιώντας καμπάνια μέσω του Kickstarter, η ομάδα παραγωγής και η σκηνοθέτις Αγγελική Αριστομενοπούλου κατάφεραν να συγκεντρώσουν 9.975 στερλίνες με μια καμπάνια εξαιρετική (http://www.kickstarter.com/projects/1135847574/a-family-affair).

 

Ακόμη μια ελληνική ιδέα ήταν αυτή της ομάδας πέντε νέων παιδιών από τη Σύρο, που κατασκευάζουν ξύλινα γυαλιά ηλίου από ξύλο ελιάς, η οποία χρηματοδοτήθηκε μέσω της διεθνούς πλατφόρμας indiegogo με 15.000 ευρώ, ενώ παράλληλα κατάφεραν να κάνουν γνωστή την πρωτοβουλία τους σε πολύ περισσότερους αποδέκτες από αυτούς που τελικά τη χρηματοδότησαν (http://www.indiegogo.com/projects/xylo-eyewear/).

 

Πρόσφατη και η προσπάθεια έκδοσης ενός λογοτεχνικού βιβλίου με τη μέθοδο της συλλογικής μικρο-χρηματοδότησης (crowdfunding) που έχει ξεκινήσει ο Γιάννης Φαρσάρης, συγγραφέας και δημιουργός της ανοικτής βιβλιοθήκης OPENBOOK. Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων υπό τον τίτλο «H διαφορά του άσπρου απ’ το λευκό».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Οι 10 πιο σημαντικές ιστοσελίδες-«τράπεζες» για αναζήτηση πόρων

 

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, οι παρακάτω ιστοσελίδες είναι οι πιο σημαντικές στην αναζήτηση πόρων. Καθεμία από αυτές είναι εξειδικευμένη σε συγκεκριμένου τύπου σχέδια.

 

1. Το kickstarter (http://www.kickstarter.com/) αφορά κυρίως τα δημιουργικά και καλλιτεχνικά σχέδια, όπως για παράδειγμα η προπώληση ενός μουσικού άλμπουμ.

 

2. Το indiegogo (http://www.indiegogo.com/) αφορά καμπάνιες πολύ πιο ερασιτεχνικές, όπως χόμπι, προσωπική οικονομική ενίσχυση, φιλανθρωπικούς σκοπούς και γενικά οτιδήποτε δεν αφορά επενδύσεις.

 

3. Το Crowdfunder (http://www.crowdfunder.com/) είναι καθαρά επενδυτικού χαρακτήρα πλατφόρμα με αναπτυσσόμενο κοινωνικό δίκτυο επενδυτών.

 

4. Το Rockethub (www.rockethub.com) αφορά την ενίσχυση κυρίως καλλιτεχνικών σχεδίων. Αυτό ωστόσο που το διαφοροποιεί είναι τα προγράμματα FuelPad και LaunchPad, που βοηθούν τους σχεδιαστές της καμπάνιας και τους πιθανούς συμμετέχοντες να συνδεθούν και να συνεργαστούν για την επιτυχία.

 

5. Το Crowdrise (http://www.crowdrise.com/) αφορά φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

6. Το Somelend (https://www.somolend.com/) αφορά κυρίως μικρές επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και συνεργάζεται και με τράπεζες.

 

7. Το Appbackr (http://www.appbackr.com/) σχετίζεται με τον χώρο των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.

 

8. Το AngelList (https://angel.co/) συνδέει τη Silicon Valley και τις νέοφυτες επιχειρήσεις ή σχέδια στον χώρο της τεχνολογίας.

 

9. Το Invested (http://invested.in/) είναι μια εταιρεία που παρέχει τα εργαλεία για τη δημιουργία της δικής σας κοινότητας crowdfunding.

 

10. To Quirly αποτελεί τη λύση για την ανάπτυξη ανακαλύψεων ή προϊόντων (http://www.quirky.com/).

 

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=93123