- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Keep… γόπινγκ
18/08/13 Nησίδες,ΕΝΘΕΤΑ
Πόσα αποτσίγαρα σβήνονται κάθε χρόνο στις παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους; Κάπου 2 δισεκατομμύρια (!), εκτιμούν οι άνθρωποι της HELMEPA, οι οποίοι εδώ και επτά χρόνια αγωνίζονται κόντρα σε αυτή την περιβαλλοντικά ανεύθυνη μα και αντιαισθητική συνήθεια
→9.000.000 εθελοντές σε 153 χώρες έχουν συλλέξει συνολικά πάνω από 70.000 τόνους απορριμμάτων
223.000 γόπες, 4.405 πακέτα έχουν συλλέξει τα τελευταία 3 χρόνια από τις παραλίες οι εθελοντές του προγράμματος «Kαθαρές παραλίες»
Της Φεβρωνίας Παντελή
[1]Οι «γόπες» της στεριάς μοιάζει να είναι πολύ περισσότερες από τις… αληθινές γόπες της θάλασσας. Αποτελώντας, πέρα από αδιάψευστο τεκμήριο μιας κακής και ανθυγιεινής συνήθειας, στοιχείο φανερής υποβάθμισης της αισθητικής αλλά και της καθαριότητας του τοπίου.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Και επιβεβαιώνουν πως τα αποτσίγαρα αποτελούν το νούμερο ένα απόρριμμα των ελληνικών –και όχι μόνο– παραλιών. Υπολογίζεται πως περίπου 2 δισεκατομμύρια από αυτά καταλήγουν κάθε χρόνο στους υπαίθριους χώρους και στις παραλίες της χώρας μας, συνθέτοντας μια εικόνα που όλοι έχουμε επανειλημμένα αντικρίσει, μορφάζοντας συνήθως με αποδοκιμασία. Κάποιοι όμως –ευτυχώς– έχουν προχωρήσει ένα βήμα μακρύτερα από το απαξιωτικό «τς, τς, τς».
[2]Ο λόγος για τους 7.719 εθελοντές του προγράμματος «Καθαρές παραλίες χωρίς αποτσίγαρα», οι οποίοι, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, έχουν συλλέξει 223.000 γόπες και 4.405 συσκευασίες τσιγάρων και καπνού τα τελευταία 3 χρόνια, στη διάρκεια των εκστρατειών τους σε συνολικά 225 χλμ. ακτογραμμής. Υπολογίζουν πως αν τοποθετούσαν όλα αυτά τα αποτσίγαρα σε μία γραμμή, θα διαμόρφωναν ένα υπερ-σιχαμένο γιγάντιο αποτσίγαρο μήκους 5 χιλιομέτρων…
Φέτος, συμπληρώνονται 7 χρόνια δράσης και συνεργασίας της HELMEPA (Hellenic Marine Environment Protection Association – Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος) με την εταιρεία JTI Hellas (Japan Tobacco International), με στόχο την κατά το δυνατόν ευρύτερη διάδοση της χρήσης του χάρτινου ατομικού σταχτοδοχείου από τους ενήλικους λουομένους των ελληνικών ακτών. Και έχουν ήδη διανεμηθεί 160.000 από αυτά. «Χέρι με χέρι, στόμα με στόμα, εδώ και επτά χρόνια στην Ελλάδα μαζί με την HELMEPA, και τέσσερα στην Κύπρο σε συνεργασία με την CYMEPA, προσπαθούμε να συμβάλουμε στο κτίσιμο της συνείδησης και στον σεβασμό για το περιβάλλον και την προστασία της θάλασσας και των ακτών μας», μας λέει η Μάη Σαμούρκα, υπεύθυνη εταιρικής επικοινωνίας της JTI, που υποστηρίζει έμπρακτα τη φετινή καμπάνια (με τίτλο «Το καλοκαίρι ψαρεύουμε μόνο… γόπες»)… «Πολλοί δήμοι και κοινότητες και μια σειρά από τοπικές περιβαλλοντικές και πολιτιστικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα σταχτοδοχεία παραλίας μας κάθε καλοκαίρι. Τους τα αποστέλλουμε και εκείνοι αναλαμβάνουν να τα διαθέσουν στους ενήλικους καπνιστές στις παραλίες των περιοχών τους. Το ίδιο συμβαίνει και με καντίνες, beach bars –όπου και έχουμε τοποθετήσει τις σχετικές αφίσες– καθώς και με ιδιώτες ή καταστηματάρχες σε άλλα σημεία της Αττικής».
Από την πλευρά της HELMEPA, η οποία είναι εθνικός συντονιστής στην παγκόσμια εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού των ακτών του μη κυβερνητικού οργανισμού Ocean Conservancy, που από το 1986 έχει καταφέρει να ενεργοποιήσει περί τους 9.000.000 εθελοντές σε 153 χώρες (που έχουν συλλέξει συνολικά πάνω από 70.000 τόνους απορριμμάτων από 500.000 χλμ. ακτογραμμής), η ωκεανολόγος και υπεύθυνη του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Μαρία Κτιστάκη συμπληρώνει: «Σύμφωνα με το Ocean Conservancy, τα αποτσίγαρα είναι το νούμερο ένα απόρριμμα παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι το 2011 συλλέχθηκαν 101.200 αποτσίγαρα, ενώ πέρυσι ο αριθμός αυξήθηκε στις 129.000. Είμαστε η μικρότερη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή με πάνω από 1.000 νησιά. Είναι βαριά βιομηχανία ο τουρισμός στην Ελλάδα και οφείλουμε να τον προστατεύσουμε».
Ακόμα και αν η υπόθεση… σηκώνει τσιγάρο, τουλάχιστον μην το σβήσετε στην άμμο…
………………………………………………………………………………………………………………………..
Τριάντα χρόνια… σκουπίδια
- Πριν από τριάντα χρόνια, το 1983, η HELMEPA, με σύμβολο τον γνώριμο «Γλάρο» με τη σφυρίχτρα κρεμασμένη στον λαιμό και το σύνθημα «Οχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές», ξεκίνησε συντονισμένες καλοκαιρινές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ελληνικής ακτογραμμής. Εκτοτε χιλιάδες εθελοντές, πρόσκοποι και μαθητές συμμετέχουν σε καμπάνιες καθαρισμού των ακτών, στην Αττική μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
- Από το 1991 η οργάνωση συντονίζει στη χώρα μας τις ενέργειες που περιλαμβάνονται στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του περιβαλλοντικού οργανισμού Ocean Conservancy που εδρεύει στις ΗΠΑ.
-Στις εθελοντικές επιμορφωτικές πρωτοβουλίες της HELMEPA, μεταξύ 1983 και 2012, πήραν μέρος περισσότεροι από 16.300 ναυτικοί και στελέχη εταιρειών, 200 εταιρείες και οργανισμοί συνδεμένοι άμεσα ή έμμεσα με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και πληρώματα από 1.800 ελληνόκτητα πλοία. Περισσότεροι από 1.100 αξιωματικοί και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος παρακολούθησαν επίσης τα ετήσια επιμορφωτικά προγράμματα της Ενωσης.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=93128
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε