- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μεθοδεύουν «ηλεκτροσόκ» για νοικοκυριά, αγρότες

19/08/13 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στο ρεύμα φέρνει το ενιαίο τιμολόγιο από τη ΔΕΗ, οι οποίες ενδέχεται να πέσουν στο τραπέζι ακόμη και ως προαπαιτούμενο της τρόικας τον Σεπτέμβριο

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

[1]Νέος κύκλος αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά και τους αγρότες ανοίγει από το φθινόπωρο, με τη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος να κρατούν χαμηλά το θέμα, καθώς την ίδια περίοδο οι βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης διεκδικούν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις από το 15% που ήδη εξασφάλισαν στις αρχές του μήνα.

 

Οι αυξήσεις τιμολογίων στην οικιακή κατανάλωση ενδέχεται να πέσουν στο τραπέζι ακόμη και ως «προαπαιτούμενο» της τρόικας τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι ήδη στις εκθέσεις αξιολόγησης του ΔΝΤ και της Ε.Ε. τον Ιούλιο η αναφορά για οριστική κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων ήταν σαφής. Η πλήρης απελευθέρωση στη διαμόρφωση των τιμολογίων έχει, άλλωστε, ήδη τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Ιουλίου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα η ΔΕΗ να έχει υιοθετήσει ενιαίο τιμολόγιο για όλες τις επιμέρους κατηγορίες κατανάλωσης, κάτι που σκοπεύει να πράξει τον Σεπτέμβριο ή στο τέλος του έτους.

 

Σήμερα υπάρχουν ουσιαστικά τρεις κατηγορίες οικιακών τιμολογίων, αυτά για κατανάλωση από 0 έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, στα οποία η κιλοβατώρα τιμολογείται προς 0,07793 ευρώ, εκείνα από 801 έως 2.000 κιλοβατώρες με χρέωση ενέργειας 0,09460 ευρώ και εκείνα με κατανάλωση πάνω από 2.000 κιλοβατώρες και χρέωση 0,10252 ευρώ/kWh. Παράλληλα, διαφορετικά κλιμάκια ισχύουν για τις χρεώσεις των δικτύων μεταφοράς και διανομής, όπου υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες (0-1.600 kWh, 1.601-2.000 kWh, 2.001-3.000 kWh και πάνω από 3.001 kWh).

 

Μνημονιακή πρόβλεψη

 

Με βάση τα όσα προβλέπει το Μνημόνιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί ενιαίο τιμολόγιο για τους οικιακούς καταναλωτές όσον αφορά το σκέλος χρέωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας. Πρακτικά η συγχώνευση των κλιμακίων θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών στις χαμηλές καταναλώσεις, καθώς η διαφορά ανάμεσα στο «φτηνό» τιμολόγιο των 800 κιλοβατώρων και το «ακριβό» των πάνω από 2.000 κιλοβατώρες ξεπερνά το 30%. Επιδίωξη της τρόικας, η οποία πιέζει για τις αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, είναι να ευνοηθούν οι ιδιώτες εναλλακτικοί πάροχοι ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισμός με τη ΔΕΗ και παράλληλα να μειωθούν τα τιμολόγια στη βιομηχανία. Στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει χαρακτηριστικά πως «παρά την πολιτική αντίσταση στην αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης για τους τελικούς καταναλωτές, η διαμόρφωση των τιμών με βάση το κόστος παραγωγής πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να υποστηριχθεί η είσοδος νέων εταιρειών στην αγορά, να βοηθήσει τη ΔΕΗ να βελτιώσει τη ρευστότητά της και να μειωθεί το κόστος για τη βιομηχανία».

 

Στην έκθεση διατυπώνονται «αιχμές» ότι οι σταυροειδείς επιδοτήσεις εξακολουθούν να υφίστανται στα τιμολόγια (τα ακριβά τιμολόγια «επιδοτούν» τα φτηνότερα» ευνοώντας τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση και τους αγρότες).

 

Παρά την προσπάθεια τόσο του ΥΠΕΚΑ όσο και της ΔΕΗ να υποβαθμίσουν το θέμα, είναι σαφές ότι το φθινόπωρο ο φάκελος των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανοίξει ξανά, με τη ΔΕΗ να έχει πλέον τη δυνατότητα μονομερών αποφάσεων για τα τιμολόγια λόγω της πλήρους απελευθέρωσής τους και ενώ ήδη υποστηρίζει ότι οι αναπροσαρμογές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες δεν ήταν επαρκείς για να καλύψουν το κόστος παραγωγής.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=93706