- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το παλάτι του Ιβάν του επενδυτή

20/08/13 ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Της Κατερίνας Μπύρου

 

vila_zarntinidi [1]Μετά την απόκτηση του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και την εκμίσθωση του εμβληματικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας πρόσθεσε στην περιουσία του ένα από τα πιο γνωστά διατηρητέα κτίρια της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την αρχοντική βίλα Ζαρντινίδη, ένα κτίριο κόσμημα, γεμάτο ιστορία, που βρίσκεται στην περιοχή Ντεπό, δίπλα ακριβώς από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης), στην ανατολική πλευρά της βορειοελλαδικής πόλης.

 

Ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται να προχώρησε τις τελευταίες μέρες στην αγορά της βίλας έναντι τιμήματος που προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ άγνωστο παραμένει εάν σκοπεύει να τη μετατρέψει σε «σπίτι» του στη Θεσσαλονίκη ή σε «έδρα» των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, το σημερινό διατηρητέο κτίστηκε το 1906 από την οικογένεια του επιφανούς Εβραίου Μωρίς Μορπούργκο. Στο τουρκικό κτηματολόγιο ως ιδιοκτήτριά του το 1906 φερόταν η ιταλικής υπηκοότητας σύζυγός του, Φανή Μορπούργκο. Το 1950, η βίλα, που είχε τεθεί υπό τη μεσεγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αποδίδεται εκ νέου στον νόμιμο κληρονόμο και δικαιούχο Γεώργιο Μορπούργκο, ενώ δύο χρόνια αργότερα αγοράζεται από τον Γιώργο Ζαρντινίδη. Στο διάβα του χρόνου η βίλα «έκτισε» τη δική της ιστορία, φιλοξενώντας τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον επίτιμο πρόεδρο της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας FIAT, Τζιάνι Ανιέλι, της οποίας αντιπρόσωπος ήταν ο Ζαρντινίδης, αλλά και άλλες γνωστές προσωπικότητες.

 

Μέχρι το 1952 στο κτίσμα στεγάστηκε το ΠΙΚΠΑ και λειτουργούσαν σ’ αυτό τα συσσίτιά του. Το 1984 η βίλα με τον περιβάλλοντα χώρο της, καθώς και το γειτονικό συγκρότημα Ουζιέλ, χαρακτηρίζονται με υπουργική απόφαση ως έργα τέχνης που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία. Στη συνέχεια, το κτίσμα παραχωρήθηκε στην οικογένεια Μητσοπούλου του Ωδείου Βορείου Ελλάδος και λειτουργεί έως σήμερα σαν Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών VILLARTE.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=94362