- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Τι συμβαίνει στον «Δημόκριτο»;
20/08/13 ΕΛΛΑΔΑ
Γιατί το Δ.Σ. καρατόμησε τον προϊστάμενο της γραμματείας των κονδυλίων έρευνας μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε έλεγχο για τη δεκαετία 2000-2010
→Τον Ιανουάριο του 2011 ορίστηκε προϊστάμενος της ΓΕΛ στον «Δημόκριτο» ο Ευριπίδης Παπαδόπουλος, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, ο οποίος με απόφαση της Διεύθυνσης Εποπτείας Ερευνητικών Φορέων του υπουργείου Παιδείας πήρε απόσπαση από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
Του Τάσου Σαραντή
[1]Ενα μικρό «πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και κάποιο καιρό στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», καθώς το Διοικητικό του Συμβούλιο καρατόμησε τον προϊστάμενο της Γραμματείας του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ), υπερβαίνοντας τη νομιμότητα και ακυρώνοντας στην πράξη τις ίδιες τις αποφάσεις των πολιτικών προϊσταμένων του.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η απόπειρα αποκεφαλισμού του προϊστάμενου της Γραμματείας του ΕΛΚΕ κορυφώθηκε έπειτα από τη γνωστοποίηση διενέργειας οικονομικού έλεγχου που διέταξε η αρμόδια ΔΟΥ στον «Δημόκριτο» και ενόσω ήταν κενή η θέση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, του καθ’ ύλην αρμόδιου για τη διευθέτηση του ζητήματος.
Η Γραμματεία του Ειδικού Λογαριασμού (ΓΕΛ) είναι υπεύθυνη για τη διάθεση και διαχείριση κονδυλίων που προορίζονται για την κάλυψη δαπανών που είναι απαραίτητες για τις ανάγκες ερευνητικών και επιμορφωτικών έργων, ή έργων εκσυγχρονισμού των φορέων, υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που εκτελούνται ή παρέχονται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Τον Ιανουάριο του 2011, με απόφαση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας ορίστηκε προϊστάμενος της ΓΕΛ στον «Δημόκριτο» ο κ. Ευριπίδης Παπαδόπουλος, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Την απόφαση επικύρωσε η Διεύθυνση Εποπτείας Ερευνητικών Φορέων του υπουργείου Παιδείας, εγκρίνοντας την απόσπαση του κ. Παπαδόπουλου από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, όπου εργαζόταν, προς τον «Δημόκριτο» τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.
Τον «εκπαραθύρωσαν»
Στις 20 Νοεμβρίου του 2012, η Ελεγκτική Υπηρεσία Μεγάλων Επιχειρήσεων του υπουργείου Οικονομικών αποφασίζει να προχωρήσει σε έλεγχο στον «Δημόκριτο» για τη δεκαετία 2000-2010. Μόλις 10 ημέρες μετά, το διοικητικό συμβούλιο του «Δημόκριτου», σε συνεδρίασή του με θέμα τον συγκεκριμένο έλεγχο από τη ΔΟΥ, αποφάσισε να μη γίνει η εκπροσώπηση της ΓΕΛ στον έλεγχο από τον αρμόδιο κατά τον νόμο, κ. Παπαδόπουλο, αλλά από άλλο υπηρεσιακό παράγοντα, και συγκεκριμένα από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΓΕΛ, κ. Μαρίνα Φονταρά. Ως αιτιολογία της συγκεκριμένης απόφασης αναφέρεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος «προχώρησε σε ενέργειες επικοινωνίας και καθορισμού συνάντησης με τη ΔΟΥ χωρίς να προβεί προηγούμενα σε ενημέρωση και έγκριση των σχετικών ενεργειών του από τον νόμιμο εκπρόσωπο του κέντρου».
[2]Στην ίδια συνεδρίαση εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος και διευθυντής του «Δημόκριτου», Νικόλαος Κανελλόπουλος, να καθορίσει συνάντηση του Δ.Σ. με τον τότε γενικό γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, καθηγητή Βασίλη Μάγκλαρη, για το θέμα του δεκαετούς ελέγχου.
Στη συνάντηση του Δ.Σ. με τον κ. Μάγκλαρη απαιτήθηκε πιεστικά η απομάκρυνση του κ. Παπαδόπουλου από τον «Δημόκριτο» και η σε κάθε περίπτωση αντικατάστασή του στον έλεγχο από την αρμόδια ΔΟΥ. Ομως, και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν από τον κ. Μάγκλαρη, ο οποίος με έγγραφό του προς το Δ.Σ. του «Δημόκριτου» (6/12/2012) δήλωσε ότι προϊστάμενος της ΓΕΛ παραμένει ο κ. Παπαδόπουλος και ότι, επομένως, παραμένει και ως «υπεύθυνος για τον χειρισμό όλων των θεμάτων που αφορούν την ως άνω γραμματεία».
Την αμέσως επόμενη μέρα, το Δ.Σ. του «Δημόκριτου» σε νέα συνεδρίασή του, αντί να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της εποπτεύουσας αρχής και υπερβαίνοντας τα όρια της δεοντολογίας και της νομιμότητας, αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπαδόπουλου. Κάτι που έγινε επειγόντως, την ίδια κιόλας μέρα, με υπηρεσιακό σημείωμα που του απεστάλη από τον πρόεδρο του Δ.Σ., Ν. Κανελλόπουλο. Τον προηγούμενο μήνα (12/7/2013), το Δ.Σ. του «Δημόκριτου» πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία τέθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης και χωρίς αιτιολογική έκθεση, θέμα αποπομπής τού επί 2,5 έτη προϊσταμένου ΓΕΛ. Οπως επισήμαναν σε σχετική επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων, «τα μέλη του Δ.Σ. δεν ερωτήθηκαν καν στην αρχή της συνεδρίασης, πολλώ δε μάλλον δεν ομοφώνησαν, ως προς την αποδοχή του έκτακτου προς συζήτηση θέματος», κάτι που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. Στην επιστολή τους (18/7/2013) ζητούσαν την «άμεση παρέμβαση του υπουργού για την άρση της μη σύννομης απόφασης του Δ.Σ.».
Επιπλέον, τόνιζαν ότι «το Δ.Σ. του Κέντρου δεν έχει αρμοδιότητα για την αποπομπή του προϊσταμένου ΓΕΛ διότι διορίζεται με Απόφαση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, μετά από ανοικτή προκήρυξη και αξιολόγηση. Η ΓΓΕΤ, λοιπόν, όρισε τον κ. Παπαδόπουλο ως προϊστάμενο ΓΕΛ στον «Δημόκριτο» και το Δ.Σ. του κέντρου αποδέχτηκε, στη συνέχεια, τυπικά τον διορισμό αυτό, με σχετική απόφασή του», ανέφεραν.
Εφαρμόζοντας την απόφαση της αμφιλεγόμενης συνεδρίασης και με συνοπτικές διαδικασίες, το Δ.Σ. του «Δημόκριτου», την αμέσως επόμενη εργάσιμη μέρα (15/07/2013), με εντολή του προέδρου του Δ.Σ. και διευθυντή του «Δημόκριτου», Ν. Κανελλόπουλου, αποκλείει τον κ. Παπαδόπουλο από κάθε πρόσβαση τόσο στο γραφείο του -συμπεριλαμβανομένων του υπολογιστή και της διεύθυνσης του ηλεκτρονικού, υπηρεσιακού ταχυδρομείου του-, όσο και στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» με την απενεργοποίηση της κάρτας εισόδου του. Επιπλέον, ο πρόεδρος του «Δημόκριτου» κάλεσε τον κ. Παπαδόπουλο στο γραφείο του και του ζήτησε να παραδώσει τα υπηρεσιακά κλειδιά, καθώς και να μαζέψει τα προσωπικά του αντικείμενα εντός της ημέρας και μέχρι τη λήξη του ωραρίου.
Και δύο μέρες αργότερα, η διεύθυνση του Διοικητικού του «Δημόκριτου» αποστέλλει έγγραφο προς το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο κ. Παπαδόπουλος «τίθεται στη διάθεσή σας για ανάληψη υπηρεσίας στο ΕΛΚΕΘΕ, δεδομένου ότι δεν υφίσταται κατ’ ουσία ο λόγος της απόσπασής του στον φορέα μας», παρακάμπτοντας ουσιαστικά και με δεσποτικό τρόπο το γεγονός ότι ο κ. Παπαδόπουλος αποσπάστηκε από το ΕΛΚΕΘΕ στον «Δημόκριτο» με υπουργική απόφαση.
Σε εξέλιξη τρεις έλεγχοι
Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο επειδή η απόπειρα του προέδρου του «Δημόκριτου» και του Δ.Σ. του Κέντρου να ελέγξουν τη Γραμματεία Ειδικού Λογαριασμού εξελίχθηκε τη χρονική περίοδο που ήταν κενή η θέση του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας. Αλλά και επειδή αυτή τη στιγμή στον «Δημόκριτο» βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαροί διαχειριστικοί έλεγχοι, όπως ο φορολογικός-οικονομικός έλεγχος της δεκαετίας 2000-2010, ο έλεγχος από την πλευρά του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος αφορά διαχειριστικές παρατυπίες προηγούμενων χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων προϊσταμένου από τον κ. Παπαδόπουλο, και ο έλεγχος από την πλευρά του Τμήματος Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατά τους οποίους ο προϊστάμενος του ΕΛΚΕ είναι σύμφωνα με τον νόμο ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την παρακολούθηση και τη διαχείρισή τους.
Δεδομένου ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αθανάσιος Κυριαζής, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα, η διερεύνηση της υπόθεσης και η αποκατάσταση της τάξης βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του νεοδιοριζόμενου γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρήστου Βασιλάκου.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=94369
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε