- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ξανά στο κόκκινο οι μετρητές ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα

21/08/13 ΚΟΣΜΟΣ

[1]Στο ζενίθ έχει εκτιναχθεί η ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό που περιβάλλει τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα καθώς, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες της διαχειρίστριας εταιρείας των πυρηνικών αντιδραστήρων Tepco, περίπου 300 τόνοι άκρως ραδιενεργού ύδατος έχουν διαρρεύσει από δεξαμενή αποθήκευσης στον πυρηνικό σταθμό. Αυτό παραδέχθηκε χθες η εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να αντλήσει το νερό προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω μόλυνση της περιοχής.

 

Το τοξικό νερό που εντοπίστηκε την Κυριακή είναι πιθανό, σύμφωνα με την εταιρεία, να έχει φθάσει στο έδαφος, διέρρευσε από μία από τις δεξαμενές που έχουν εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό για την αποθήκευση του νερού, το οποίο ναι μεν έχει μερικώς απαλλαγεί από ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία, αλλά παραμένει μολυσμένο. Ετσι, στη συγκεκριμένη δεξαμενή παραμένουν 670 τόνοι ραδιενεργού ύδατος, ενώ και περιμετρικά αυτής βρέθηκαν λακκούβες με μολυσμένο νερό.

 

Η μόλυνση είναι τόσο μεγάλη ώστε, όπως είπε στο πρακτορείο Reuters ο πυρηνικός φυσικός Μιτσιάκι Φουρουκάβα από το Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια, εάν κάποιος σταθεί σε απόσταση μισού μέτρου για μια ώρα θα «βομβαρδιστεί» με ακτινοβολία πενταπλάσια από αυτήν που δέχονται οι εργαζόμενοι σε πυρηνικές εγκαταστάσεις για πέντε χρόνια. Κι αυτό επειδή σε κάθε λίτρο του ραδιενεργού ύδατος μετρήθηκαν περίπου 80 εκατομμύρια μπεκερέλ στροντίου και άλλων ραδιενεργών στοιχείων που εκπέμπουν ακτίνες βήτα.

 

Πριν από λίγα 24ωρα, η εταιρεία κατασκεύασε ένα τοιχίο γύρω από τις δεξαμενές, το οποίο ωστόσο δεν στάθηκε ικανό να εμποδίσει τη διαρροή, η οποία συνεχίζεται. Πάντως η Tepco υποστηρίζει ότι προς το παρόν το ραδιενεργό ύδωρ που διέρρευσε δεν έχει φθάσει στον Ειρηνικό ωκεανό, οι ακτές του οποίου βρίσκονται μισό χιλιόμετρο από τις μολυσμένες εγκαταστάσεις.

 

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της Tepco, Μασαγιούκι Ονο, το νερό αυτό θα αναμειχθεί με τα υπόγεια ύδατα και ενδέχεται τελικώς να καταλήξει στη θάλασσα, με απρόβλεπτες συνέπειες. Τέλος, σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ζήτησε από το Τόκιο περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τη μόλυνση των θαλασσίων υδάτων.

 

Δημήτρης Σ. Φαναριώτης

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=94939