- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πραγματικά τυφλή δικαιοσύνη

22/08/13 ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ Το Wikileaks πανηγυρίζει, οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θρηνούν για την καταδίκη του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ενώ συνεχίζεται η δίκη του λοχία που υπό… επήρεια ξεκλήρισε 16 Αφγανούς

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

[1]

 

«Σημαντική στρατηγική νίκη» γιορτάζει το Wi­kileaks. Για μια «λυπηρή μέρα για όλους τους Αμερικανούς» μιλούν οι οργανώσεις υπέρ των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάμικτα τα συναισθήματα των υποστηρικτών του Μπράντλεϊ Μάνινγκ. Ψύχραιμος ο ίδιος, άκουσε χθες τη στρατοδίκη να τον καταδικάζει σε 35 χρόνια φυλάκισης, με δυνατότητα αναστολής αφού εκτίσει το ένα τρίτο της ποινής του.

 

Μπορεί να αποφυλακιστεί «σε λιγότερο από 9 χρόνια, ίσως 4,4 σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς» εκτιμά το Wikileaks. Βαρύτερη από το αναμενόμενο η ποινή, πολύ πιο αυστηρή από κάθε προηγούμενη για Αμερικανό πληροφοριοδότη, λένε νομικοί αναλυτές. Πέρα από κάθε προηγούμενο ήταν, άλλωστε, και η διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών εγγράφων και ντοκουμέντων του αμερικανικού στρατού από τον 25χρονο στρατιώτη στον ιστότοπο του Τζούλιαν Ασάνζ το 2010.

 

Από την ποινή του θα αφαιρεθούν οι 1.294 μέρες, κατά τις οποίες ήταν προφυλακισμένος, καθώς και επιπλέον 112 μέρες ως αποζημίωση για την ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση που είχε υποστεί σε απόλυτη απομόνωση στη ναυτική βάση του Κουάντικο στη Βιρτζίνια. Μπορεί να κερδίσει και άλλες 120 μέρες τον χρόνο, αν επιδείξει καλή συμπεριφορά. Παρότι η μέγιστη ποινή που αντιμετώπιζε ήταν 90 χρόνια, η στρατιωτική εισαγγελία είχε ζητήσει να καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον 60 ετών.

 

Ατιμωτική αποστράτευση

 

Τιμωρήθηκε, επίσης, με ατιμωτική αποστράτευση, δηλαδή καθαίρεση από τον βαθμό του δεκανέα σε απλό στρατιώτη. «Είσαι ο ήρωάς μας», «θα συνεχίσουμε τη μάχη για σένα, Μπράντλεϊ» φώναζαν στον μικροκαμωμένο νεαρό οι λιγοστοί ακτιβιστές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το στρατοδικείο. Η τελεσιδικία θα αργήσει, καθώς η υπόθεση παραπέμπεται αυτόματα στο στρατιωτικό εφετείο και πιθανότατα στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο.

 

Η καταδίκη του Μάνινγκ επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση των απανταχού κυβερνητικών επιχειρήσεων για την καταστολή και τον εκφοβισμό πληροφοριοδοτών και δημοσιογράφων, όπως απέδειξε άλλωστε περίτρανα και η καταστροφή των σκληρών δίσκων της «Guardian» με απόρρητα δεδομένα του Εντουαρντ Σνόουντεν, κατ’ εντολήν της κυβέρνησης Κάμερον. Καίριο το σχόλιο του Μπεν Γουίσνερ, επικεφαλής αμερικανικής οργάνωσης προάσπισης των πολιτικών ελευθεριών: «Οταν ένας στρατιώτης, που μοιράστηκε πληροφορίες με τον Τύπο και το κοινό, τιμωρείται πολύ πιο αυστηρά από άλλους, που βασάνιζαν κρατούμενους και σκότωναν αμάχους, κάτι πολύ στρεβλό υπάρχει στο νομικό μας σύστημα»…

 

Σε αντίστοιχο, αλλά πολύ πιο ζοφερό κλίμα, συνεχίζεται σε στρατοδικείο της πολιτείας της Ουάσινγκτον η δίκη του διαβόητου Αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Μπέιλς, που μέσα σε μια νύχτα, πάνοπλος, μεθυσμένος και υπό την επήρεια ηρεμιστικών, ξεκλήρισε με απερίγραπτο κυνισμό και απανθρωπιά ολόκληρες οικογένειες Αφγανών χωρικών στην Κανταχάρ τον Μάρτιο του 2012, εκτελώντας τελικά εν ψυχρώ 16 αμάχους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που μέχρι και την τελευταία στιγμή τον εκλιπαρούσαν να δείξει έλεος. Καλυμμένος με το αίμα των θυμάτων του, τους έλουσε με κηροζίνη και τους έβαλε φωτιά…

 

Εννέα επιζώντες του μακελειού μεταφέρθηκαν από το Αφγανιστάν στις ΗΠΑ προκειμένου να δώσουν επώδυνες καταθέσεις κατά του επίδοξου δολοφόνου τους, ευρισκόμενοι ξανά πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του. Ενας ένας κάθισαν στο εδώλιο των μαρτύρων και περιέγραψαν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις θηριωδίες που υπέστησαν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους στα χέρια του 39χρονου βετεράνου λοχία, που έχει ήδη ομολογήσει την ενοχή του με στόχο να αποφύγει τη θανατική ποινή.

 

«Τι σου είχα κάνει και με πυροβόλησες στο σαγόνι;» τον ρώτησε στη διάλεκτο παστούν ο Μοχάμεντ Χατζί Ναΐμ, που έχασε εκείνο το μοιραίο βράδυ αρκετά μέλη της φτωχής του φαμίλιας.

 

Οταν ο μεταφραστής του μετέφερε την ερώτηση του στρατιωτικού εισαγγελέα για το πώς αισθάνθηκε όταν είδε τον γιο του να γαζώνεται από σφαίρες μπροστά στα μάτια του, ο 60χρονος Αφγανός ξέσπασε σε λυγμούς λέγοντας επί λέξει: «Φεύγω. Για τον Θεό, μην με ρωτάτε άλλο»… Ο μόλις 12 ετών Χαν Χεκματουλάχ, που πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής στο αυτί, αναρωτήθηκε: «Τι κακό έκανα στον λοχία Μπέιλς και σκότωσε τον πατέρα μου;»…

 

Συνταρακτικές λεπτομέρειες

 

Πρώτη: όταν ξέμεινε από πυρομαχικά, ο δράστης επέστρεψε στη βάση του, ξύπνησε έναν συστρατιώτη του, κοκορεύτηκε ότι «έφαγε 20», προμηθεύτηκε επιπλέον σφαίρες κι επέστρεψε να ολοκληρώσει τη σφαγή.

 

Δεύτερη: σε ηχογραφημένη συνομιλία με τη γυναίκα του μέσα από τη στρατιωτική φυλακή, όπου κρατείται, ακούγονται να γελάνε επειδή αποσύρθηκε μία εκ των κατηγοριών που τον βαρύνουν, καθώς και να συζητούν πιθανή συμφωνία για συγγραφή βιβλίου!

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=95961