- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Απεργιακό τσουνάμι στη Νότια Αφρική

22/08/13 ΚΟΣΜΟΣ

[1]Απεργιακό κύμα σαρώνει τη Νότια Αφρική καθώς, εκτός από την κατάρρευση των συνομιλιών εργοδοσίας-εργαζομένων στα χρυσωρυχεία και την απόφαση της εταιρείας εξόρυξης πλατίνας Amplats να προχωρήσει στην περικοπή των 7.000 θέσεων εργασίας, από χθες έχει παραλύσει η αυτοκινητοβιομηχανία της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Μαύρης Ηπείρου.

 

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τον απεργιακό χάρτη, ξεκινώντας από τις εν εξελίξει κινητοποιήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 6% του ΑΕΠ και το 12% των εξαγωγών. Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν κατεβάσει εδώ και τρεις ημέρες τους διακόπτες σε 5 από τα 7 μεγαλύτερα εργοστάσια κατασκευής οχημάτων. Απ’ αυτά τα σημαντικότερα προβλήματα, δηλαδή πλήρης διακοπή της παραγωγής ή σημαντική μείωσή της, παρατηρούνται στις Toyota, Ford και General Motors με κόστος 60 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

 

Από την πλευρά του πάντως ο επικεφαλής των συνδικαλιστών στον τομέα αυτό υποστήριξε ότι όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σταματήσει σε ποσοστό 100% την παραγωγή.

 

Την απεργία κήρυξε το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στη βιομηχανία μετάλλου και οχημάτων στην Αφρική, το NUMSA, ζητώντας αυξήσεις 20% με τον πληθωρισμό να «τρέχει» με 5,5%. Ωστόσο η εργοδοσία αντιπρότεινε αυξήσεις μόλις 6%. Σύμμαχος των εργοδοτών και η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής, η οποία υποστήριξε ότι μια αύξηση πάνω από 6% θα πυροδοτήσει πληθωριστική έκρηξη. Σημειώνεται ότι ο μηνιαίος μισθός ενός ανειδίκευτου εργάτη στην αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται περίπου στα 850 ευρώ, ενώ για τους ειδικευμένους φτάνει τα 1.800.

 

Η απεργία σε συνδυασμό με τις επικείμενες δυναμικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ορυχεία χρυσού και πλατίνας αναμένεται να προκαλέσει πολιτικό πονοκέφαλο στον πρόεδρο Ζούμα και το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) εν όψει των εκλογών του 2014. Κι αυτό επειδή το ANC έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε τις «άγριες απεργίες» των μεταλλωρύχων, οι οποίες μείωσαν την ανάπτυξη και θορύβησαν τους ξένους επενδυτές.

 

Στο έτερο απεργιακό μέτωπο που αφορά τους εργαζομένους στα ορυχεία πλατίνας και χρυσού, αρχικώς η Amplats, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης πλατίνας, είχε ανακοινώσει την περικοπή 14.000 θέσεων, ωστόσο μετά τις βίαιες αντιδράσεις από την κυβέρνηση και τα συνδικάτα, που οργάνωσαν σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων μείωσε στο ήμισυ τις απολύσεις.

 

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους στα ορυχεία χρυσού, σύμφωνα με ανακοίνωση ηγετικού συνδικαλιστικού στελέχους, προσανατολίζονται πλέον στην έναρξη απεργιών από την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι μαραθώνιες, έξι εβδομάδων συνομιλίες εργοδοσίας-εργαζομένων κατέληξαν σε αδιέξοδο με διάχυτο πλέον τον φόβο μιας νέας σφοδρής αντιπαράθεσης που μπορεί να οδηγήσει και σε αιματοχυσία. Θυμίζουμε ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι, στη πλειονότητά τους ακτιβιστές και συνδικαλιστές, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία ή δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στη διάρκεια των βίαιων απεργιών που σημειώθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στις ζώνες εξόρυξης πλατίνας και χρυσού στη Νότια Αφρική.

 

Δημήτρης Σ. Φαναριώτης

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=95962