- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Εισβολή στο Πολυτεχνείο
22/08/13 ΕΛΛΑΔΑ
Η αστυνομία επικαλέστηκε καταγγελίες για διαμονή μεταναστών χωρίς χαρτιά, κατασκευή εκρηκτικών και αποθήκευση «μέσων που χρησιμοποιούνται σε επεισόδια»
Του Δημήτρη Αγγελίδη
[1]Η εισβολή της αστυνομίας στον χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων χτες πρωί πρωί, σε μια απροκάλυπτη επίδειξη δύναμης που έγινε πρώτη φορά στο ΕΜΠ χωρίς να έχουν προηγηθεί επεισόδια, δείχνει τις διαθέσεις του κυρίου Δένδια να επιβάλει καθεστώς αστυνομοκρατίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, αγνοώντας προκλητικά τις ίδιες τις πρυτανικές αρχές και προσάγοντας φοιτητές που απλά δούλευαν τις εργασίες τους.
Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία μελών ΔΕΠ του ιδρύματος προς την «Εφ.Συν.» ότι, όταν παριστάμενοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον πρύτανη Σίμο Σιμόπουλο για να τον ενημερώσουν, οι αστυνομικοί τους το απαγόρευσαν. Για την εισβολή, η αστυνομία επικαλείται εκ των υστέρων καταγγελίες για διαμονή μεταναστών χωρίς χαρτιά στον χώρο, για κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών μηχανισμών και για αποθήκευση «μέσων που χρησιμοποιούνται σε επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων».
[2]Μεγάλη αστυνομική δύναμη είχε αρχίσει να κλείνει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο από νωρίς, δημιουργώντας την αίσθηση ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε στα Εξάρχεια. Λίγα λεπτά μετά τις 7.00, εισέβαλε στο προαύλιο και στη συνέχεια, με τη συνοδεία του φύλακα, σε τρεις εσωτερικούς χώρους: το υπόγειο του αμφιθεάτρου Γκίνη, το Στέκι στη Σχολή Αρχιτεκτόνων και τον χώρο του Μηχανουργείου, όπου χτύπησαν την πόρτα. Τους άνοιξαν δύο φοιτητές που είχαν ξενυχτήσει ετοιμάζοντας εργασίες, καθώς το Μηχανουργείο χρησιμοποιείται κυρίες από φοιτητές μεγαλύτερων ετών για την προετοιμασία διπλωματικών εργασιών (περιλαμβάνουν κατασκευή μακετών και χρήση υλικού που δύσκολα μεταφέρεται). Σε άλλο χώρο είχαν βγάλει το βράδυ τρεις αλλοδαποί, δύο που είχαν τη ροζ κάρτα του πρόσφυγα και ένας χωρίς χαρτιά.
Αφού η αστυνομία κατέγραψε και φωτογράφισε ό,τι έδινε την εντύπωση ότι ταιριάζει στις καταγγελίες που επικαλείται, προσήγαγε στη ΓΑΔΑ τους τρεις αλλοδαπούς, τους φοιτητές και, σύμφωνα με μαρτυρίες, τον φύλακα (η αστυνομία τον καταγράφει ως «άεργο»). Κράτησε το λάπτοπ των φοιτητών για έλεγχο και το απόγευμα τους άφησε ελεύθερους, μαζί με τον τρίτο Ελληνα.
Οχι όμως και τους αλλοδαπούς. Αφού δεν αποδείχτηκε η καταγγελία ότι δεν είχαν όλοι τους χαρτιά, βρέθηκε άλλη κατηγορία, για την οποία συνελήφθησαν και κρατούνται: «παράβαση του νόμου περί όπλων». Η κατηγορία αφορά την ύπαρξη στον χώρο μιας βαριοπούλας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αστυνομίας, βρέθηκε μια βαριοπούλα «με ξύλινο κοντάρι μήκους 77 εκατοστών, στο οποίο ήταν προσαρμοσμένο με μονωτική ταινία καλώδιο 85 εκατοστών».
[3]Και άλλα φοβερά, τρομερά και απρόσμενα βρέθηκαν στους χώρους του Πολυτεχνείου, που τα ανακοίνωσαν με στόμφο τα κανάλια λες και ήταν ο οπλισμός του Ράμπο: 160 κοντάρια, κάλυκας όλμου, δοχείο με ποσότητα εύφλεκτου υγρού (το γνωστό μπιτόνι με βενζίνη που εξήψε τη φαντασία τηλεσχολιαστών), πλήθος σημαίες, 7 σπρέι πιπεριού, αντιασφυξιογόνες μάσκες, μία μάσκα του σκι, 8 κράνη, 3 φορητοί υπολογιστές, σκληρός δίσκος, ένα στικάκι USB, μια ελληνική ταυτότητα για την οποία είχε δηλωθεί απώλεια, μια ισραηλινή ταυτότητα κι ένα γαλλικό δίπλωμα οδήγησης. Ευρήματα, όχι αστεία!
Σε προσεκτική μελέτη των βίντεο και των φωτογραφιών που δημοσιοποίησε η αστυνομία, η «Εφ.Συν.» ανακάλυψε και άλλα ύποπτα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε επεισόδια: ένα πακέτο μπισκότα, άγνωστο αν είχε περάσει η ημερομηνία λήξης, ένα πλαστικό δοχείο με άγνωστο περιεχόμενο, και αναπτήρες.
Η αστυνομία επισημαίνει πάντως ότι παρέδωσε προς χρήση στην πρυτανεία χώρους που βρίσκονταν σε κατάληψη τριάντα χρόνια. Με τη διαφορά ότι ούτε η πρυτανεία είχε ζητήσει τους χώρους προς χρήση και πάντως δεν ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας.
Για όλα αυτά, πάντως, ο κύριος Δένδιας διαπίστωσε «ότι δεν υφίσταται πλέον άβατο για τη νομιμότητα» και έβγαλε το ακόλουθο βαρύγδουπο συμπέρασμα: «Η χρήση των πανεπιστημιακών χώρων ως εστιών ανομίας και κάθε φύσεως παραβατικότητας –ακόμα και παρεμπορίου– δεν είναι αποδεκτή σε μια δημοκρατική κοινωνία». Μιλούσε για το Πολυτεχνείο και όχι για την Αμυγδαλέζα, τα κρατητήρια, τις απωθήσεις στα σύνορα, τα ρατσιστικά πογκρόμ, ούτε για το μαύρο στην ΕΡΤ, τη μη τήρηση αποφάσεων του ΣτΕ, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου…
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Δένδια και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου: «Αυτό ήθελε όλη η Ελλάδα, εκτός βεβαίως από τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε. Νωρίτερα, είχε φροντίσει να ειρωνευτεί ενδεχόμενη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην εισβολή, αναρωτώμενος «αν του πήρανε τα καύσιμα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπιασε το λεπτό χιούμορ του κυρίου Κεδίκογλου: «Η προσπάθειά της κυβέρνησης να καλλιεργήσει ένα γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας και να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα νέα της μνημονιακά σχέδια θα πέσει στο κενό», αναφέρει.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Κόντρα στη Βουλή για την έφοδο
Λίγες ώρες μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στο Πολυτεχνείο, οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να κάνει λόγο για «αστυνομία που λειτουργεί ως κλέφτης σε αυτή τη χώρα και μπαίνει χαράματα μέσα στο Πολυτεχνείο, κλείνει τους δρόμους και δημιουργεί την εικόνα μιας πολιορκημένης πόλης».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως προκύπτουν πελώρια ερωτήματα για την πρωτοφανή αυτή επιχείρηση, καθώς παλαιότερα είχαν προηγηθεί επεισόδια προ αντιστοίχων εφόδων, ενώ τώρα δεν είχε συμβεί απολύτως τίποτα. Ζήτησε ακόμη εξηγήσεις για το αν υπήρχε έγκριση ή ενημέρωση των πρυτανικών αρχών και κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχειρήσεις «αυταρχισμού και σκούπας» με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και για μετατόπιση της ατζέντας της πολιτικής ζωής σε ακροδεξιά κατεύθυνση. Απαντώντας η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη τόνισε ότι «είναι υποχρέωση της αστυνομίας –γι' αυτό και υπάρχει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης– όταν έχει πληροφορίες περί συσσώρευσης τέτοιων αντικειμένων να προχωρήσει σε επιχειρήσεις ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά δεινά».
Υπέρ της επέμβασης τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, κάνοντας λόγο για «γκάνγκστερ και καταστάσεις ανομίας»: «Εκεί θα υπάρξει αυτό που λέμε πραγματικά όχι αστυνομική, αλλά δημοκρατική τάξη. Μια συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να πράξει το αυτονόητο: ευνομία και ευταξία».
Χ. Ιωάννου
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=96019
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε