- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Νοσοκομείο Θήρα-μα

25/08/13 ΕΛΛΑΔΑ

Εντελώς παράλογη φαντάζει η εμμονή του Αδ. Γεωργιάδη να δώσει σε ιδιώτες το νοσηλευτήριο του νησιού. Σύμφωνα με τοπικούς φορείς μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα με την επιχορήγηση του Κέντρου Υγείας

 

Του Δημήτρη Τερζή

 

[1]Περίπου 2,5 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση. Κάπου 58.000 περιστατικά υγείας. Από κοντά και περίπου 300 περιπτώσεις αεροδιακομιδής τον χρόνο. Αυτός είναι ο χάρτης υγείας της Σαντορίνης, του νησιού με ένα από τα πιο σύγχρονα νεόκτιστα νοσοκομεία, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μήλον της έριδος ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και στους κατοίκους αναφορικά με την εκμετάλλευσή του.

 

Τα παραπάνω στοιχεία μεταφράζονται σε χρήματα. Πολλά χρήματα. Και είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο το Ελληνικό Δημόσιο δεν επενδύει στο νησί προκειμένου ν’ αποκομίσει οφέλη από τον ιατρικό τουρισμό, αντιθέτως προτάσσει την παρουσία ιδιώτη επενδυτή ώστε να λειτουργήσει το νοσοκομείο, το οποίο ως γνωστόν κατασκευάστηκε με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.

 

[2]Η θέση της πλειονότητας των κατοίκων είναι δεδομένη. «Δεν ζητάμε άλλη χρηματοδότηση πέραν των 2 εκατ. ευρώ που η πολιτεία έδινε ήδη στο Κέντρο Υγείας Φηρών. Αυτά τα χρήματα σε συνδυασμό με τα δεδομένα έσοδα του νοσοκομείου φτάνουν για την ομαλή λειτουργία του», μας είπε η Σοφία Κίτσου, η οποία ανήκει στην επιτροπή αγώνα που θέλει το νοσοκομείο να διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του.

 

Σε οικόπεδο της Μητρόπολης

 

Η αλήθεια είναι πως το νησί απ’ την πλευρά του στέκεται γενναιόδωρο απέναντι στην Πολιτεία.

 

Πρώτον, η Μητρόπολη δώρισε το οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθηκε το νοσοκομείο.

 

Δεύτερον, θέτει στην υπηρεσία του ένα πλωτό σκάφος –δωρεάν– από την Ενωση Λεμβούχων Θήρας για μεταφορά ασθενών από τα γειτονικά νησιά, όπως είναι η Φολέγανδρος, η Σίκινος και η Ιος.

 

Τρίτον, διαθέτει αεροσκάφος αεροδιακομιδής –το οποίο ήδη χρησιμοποιείται– και ανήκει στο Ιδρυμα Νομικού με χρήση από τον δήμο. Ο δήμος είναι αυτός που έχει αναλάβει το κόστος συντήρησης και καυσίμων σε ετήσια βάση και που ανέρχεται στις 450.000 ευρώ.

 

Τέταρτον, δηλώνει πως για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας θα στηρίξει οικονομικά το νοσοκομείο με 1 εκατ. ευρώ απ’ το τελεφερίκ του νησιού –μέσω πάλι του Ιδρύματος Νομικού– που σε συνδυασμό με τα χρήματα που ήδη δίνει το Δημόσιο, καθιστά το νοσηλευτήριο λειτουργικό. Στη συνέχεια, η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει από τα έσοδά του, τα οποία σχετικές μελέτες θεωρούν πως είναι εξασφαλισμένα. Το μόνο που ζητούν είναι να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των 2 εκατ. ευρώ που δίδεται ήδη στο Κέντρο Υγείας.

 

Εδώ έρχονται μια σειρά από ερωτήματα και διαπιστώσεις αναφορικά με την αποδοτικότητα αλλά και τη γενικότερη κατάσταση του νοσοκομείου Σαντορίνης.

 

Η αρχική πρόταση της ΑΕΜΥ Α.Ε. που μεταξύ άλλων ζητούσε να διαχειριστεί η ίδια το νοσοκομείο ανέφερε πως το συνολικό κόστος λειτουργίας του ανερχόταν σε 3,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης στην πρόσφατη επιστολή που έστειλε στον δήμο ζητά να κατατεθούν σε λογαριασμό του υπουργείου 6 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που ο δήμος το διαχειριστεί ο ίδιος – μέσω κοινοπραξίας. Οταν λοιπόν το κράτος –μέσω της ΑΕΜΥ– δηλώνει πως το κόστος ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ, γιατί το υπουργείο ζητάει 6 εκατ.; Πληροφορίες αναφέρουν πως τα 6 εκατ. ευρώ είναι αποτέλεσμα της μελέτης Ζαφειριάδη (οικονομολόγου που τη συνέταξε για λογαριασμό του υπουργείου) την οποία οι Σαντορινιοί δηλώνουν πως δεν έχουν δει ποτέ.

 

Αναπάντητα ερωτήματα

 

- Πώς αντιστοιχούν 6 εκατ. ευρώ ετησίως σ’ ένα νοσοκομείο που δεν πρόκειται να είναι 100 % λειτουργικό απ’ τον πρώτο χρόνο όταν π.χ. το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, που διαθέτει 200 κλίνες, 600 άτομα προσωπικό, εξελιγμένες και σε πλήρη λειτουργία κλινικές όπως νευροχειρουργική, οφθαλμολογική κι άλλες και με πανάκριβα υλικά, έχει ετήσιο προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ;

 

- Αφού ο Αδ. Γεωργιάδης διατείνεται πως δεν έχει χρήματα να το λειτουργήσει, γιατί προτίθεται ν’ αφήσει ενεργό και το Κέντρο Υγείας Φηρών, το οποίο κοστίζει ετησίως 2 εκατ. ευρώ –ακόμα κι έπειτα από την ενδεχόμενη λειτουργία του νοσοκομείου;

 

- Ο χώρος στον οποίο χτίστηκε το νοσοκομείο και αποτελεί δωρεά της Εκκλησίας είναι «προστατευμένος» με όρο που αναφέρει πως αυτή ισχύει μόνο αν το νοσοκομείο είναι δημόσιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα αρθεί η δωρεά. Μένει να δούμε τι προτίθεται να κάνει επ’ αυτού το υπουργείο αν προχωρήσει το σχέδιο ΣΔΙΤ.

 

- Οταν προτείνει τη λύση ΣΔΙΤ το υπουργείο σε τι αναφέρεται ακριβώς; Πρόκειται για ανταποδοτικό έργο, μη ανταποδοτικό, πρόκειται για σύμβαση παροχής υπηρεσιών, για σύμβαση αποδοτικότητας; Δεν ξεκαθαρίζεται από τα έως τώρα δεδομένα.

 

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως όλες οι δεσμεύσεις του υπουργείου περί χρήσης του νοσοκομείου από τους κατοίκους είναι στον αέρα και πως δεν υπάρχει τίποτε γραμμένο παρά μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις, οι οποίες θα μετατραπούν σε γραπτές όταν προχωρήσει η ΣΔΙΤ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

 

Η διαδικασία που ακολουθείται στο νοσοκομείο Σαντορίνης θα ισχύσει και γι’ άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας;

 

Το τελευταίο ερώτημα απαντιέται εν μέρει από την μελέτη του κ. Ιωάννη Τούντα, αν. καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Η μελέτη αφορούσε τον «Ιατρικό Τουρισμό» και αναφερόταν σε πέντε περιοχές της χώρας, όπου θα μπορούσε να είναι εφικτός. Οι τοποθεσίες ήταν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Σαντορίνη, η Ρόδος και ο Αγιος Νικόλαος στην Κρήτη. Σύμφωνα με την έρευνα, στα εν λόγω μέρη μπορούν να διαμορφωθούν οι συνθήκες του ιατρικού τουρισμού με πολλαπλά οφέλη.

 

Οι πραγματικές ανάγκες

 

Ιατρικοί κύκλοι τονίζουν πως το μεγαλύτερο ερώτημα που ανακύπτει από την περίπτωση της Σαντορίνης είναι το σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο κατασκευάστηκε το νοσοκομείο. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο σύγχρονο είναι, προοριζόταν εξ αρχής για νοσοκομείο–ξενοδοχείο ή για νοσοκομείο που επρόκειτο να καλύψει πραγματικές ανάγκες Υγείας;

 

Για ποιο λόγο π.χ. να λειτουργεί στο νοσοκομείο Μονάδα Εμφραγμάτων όταν επιστημονικά επιβάλλεται ο ασθενής που έχει υποστεί έμφραγμα να πρέπει να μεταφερθεί το πολύ εντός 24 ωρών σε νοσοκομείο με την κατάλληλη υποδομή, την οποία το νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν παρέχει;

 

Κι εν τέλει, ποιος θα είναι εκείνος ο επενδυτής που θα έρθει να δώσει κεφάλαια όταν το νησί δεν είναι γεμάτο όλο το χρόνο, διατηρεί μόνιμο πληθυσμό 16 χιλιάδων κατοίκων και όταν ήδη υφίσταται ιδιωτική ιατρική επιχείρηση στο νησί –παράρτημα μεγάλης ιδιωτικής κλινικής των Αθηνών– χώρια το Κέντρο Υγείας Φηρών, το οποίο θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες;

 

Για όλα αυτά, η «Εφ.Συν.» επιχείρησε να μιλήσει με τον κ. Αδωνι Γεωργιάδη, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=97889