- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Πρόσω ολοταχώς» για τα καραβάκια του Θερμαϊκού

26/08/13 ΕΛΛΑΔΑ

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το έργο της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Ενα έργο… στοιχειωμένο για τους Θεσσαλονικείς, που το ακούν δεκαετίες τώρα, χωρίς όμως να το βλέπουν, φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για το έργο της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, που μαζί με αυτό του Μετρό διεκδικούν τον τίτλο των «μακροβιότερων έργων» της πόλης. Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Στράτου Σιμόπουλου, ενέκρινε τη χρηματοδότηση περίπου 1 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας» για την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών για τις υποδομές του έργου. Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», θα μελετηθούν η κατασκευή των έξι προβλητών-στάσεων, των κτιριακών έργων στέγασης των εκδοτηρίων και των χώρων αναμονής των επιβατών της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας.

 

Δικαιούχος του έργου, που εκτιμάται ότι θα αρχίσει περί το τέλος του 2015, είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε., η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, θα υπογράψει το επόμενο διάστημα σχετική προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού. «Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που αποδεικνύει ότι όταν οι φορείς της πόλης θέλουν μπορούν να συνεργαστούν» τόνισε σε δηλώσεις του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων. Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε 8 με 10 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ. «Μεγάλη επιτυχία» χαρακτήρισε την παραπάνω εξέλιξη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος παρατήρησε ότι «το έργο, που τόσο έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, ενώ επί χρόνια βρισκόταν απλώς σε επίπεδο συζητήσεων και εξαγγελιών». H προ διετίας μελέτη σκοπιμότητας που εκπονήθηκε από το υπουργείο Υποδομών προέβλεπε ότι, προκειμένου να είναι βιώσιμο το έργο, το εισιτήριο θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 2 και 2,5 ευρώ, χωρίς να δίδεται κρατική επιδότηση.

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, οι πέντε στάσεις που προτείνονται είναι οι εξής: πλατεία Ελευθερίας, δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής, μαρίνα Αρετσούς και Νέοι Επιβάτες. Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία 6+1 σκαφών τύπου καταμαράν (έξι εν λειτουργία και ένα εν εφεδρεία), το καθένα εκ των οποίων θα χωρά 200-250 επιβάτες. Τα δρομολόγια υπολογίζεται ότι θα εκτελούνται ανά 15 λεπτά και θα διαρκούν 45 λεπτά.

 

Κατερίνα Μπύρου

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=98780