- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…
27/08/13 ΕΛΛΑΔΑ
Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την τύχη των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη
ΗΛΕΙΑ, Του Δημήτρη Τερζή
[1]
[2]Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δόθηκε απ’ τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την τύχη των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη. Στην απάντησή του ο υπουργός ουσιαστικά αναφέρει αυτά που περιελάμβανε το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2013 και τα οποία δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» πριν από ενάμιση μήνα. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, εντός του λογαριασμού βρίσκονταν 120.404.620 ευρώ, από τα οποία αφαιρέθηκε ποσό ύψους 27.686.811 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα στις περιφέρειες αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης, άρα το ποσό που απομένει ανέρχεται στα 92.717.809,39 ευρώ.
Αναλυτικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565,69 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με 2.910.605,90 ευρώ.
Παραδοχή ανυπαρξίας έργου
Αυτό που παραδέχεται ο υπουργός με την απάντησή του είναι πως τα τελευταία 3 χρόνια η Δυτική Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε με κάτι λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ. Αν αυτό το στοιχείο συνδυαστεί και με το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν έχουν γίνει ουσιαστικά έργα στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας και πως δόθηκαν χρήματα για άλλα έργα πέραν των αναγκών των περιοχών που επλήγησαν, μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας και της εγκατάλειψης από την πλευρά της Πολιτείας.
«Επτά χρόνια μετά την καταστροφή, όχι μόνο δεν υπάρχει ανασυγκρότηση –πέρα από δύο, το πολύ τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις-, αλλά εξακολουθούμε να μην έχουμε σαφή εικόνα για το πού πήγαν τα λεφτά», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο οποίος είναι ένας από τους βουλευτές που υπογράφει την ερώτηση στον κ. Στουρνάρα. «Οι πυρόπληκτες ορεινές περιοχές, οι περισσότερο παραγωγικές, έχουν εγκαταλειφθεί. Υπάρχουν τεράστια κενά στις χρηματοδοτήσεις, αναφορικά με το πού πήγαν τα λεφτά, και πρέπει να καλυφθούν, ίσως με νέα ερώτηση, όπου θα ζητάμε αναλυτικά πόσο κόστισε το κάθε έργο, από το πρώτο έως το τελευταίο ευρώ».
Τα ερωτήματα εξακολουθούν να είναι πολλά. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, δόθηκαν 15.557.889 ευρώ στο υπουργείο Μεταφορών.
Πού γίνονται έργα;
Από την άλλη πλευρά, έγγραφο του υπουργείου Μεταφορών που δημοσίευσε πριν από ενάμιση μήνα η «Εφ.Συν.» αναφέρει πως τα ποσά που διατέθηκαν απ’ αυτό στις πυρόπληκτες περιοχές αντιστοιχούν σε 5.043.216 ευρώ για το 2011, 3.828.102,22 για το 2012, ενώ για το 2013 τα χρήματα αντιστοιχούσαν σε 777.224,66 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται και τα ποσά 2.561.190 και 956.084 ευρώ για «Πλήθος έργων», όπως απροσδιόριστα αναφέρονται στο έγγραφο. Αυτά τα ποσά μάς δίνουν άθροισμα 13.165.816. Εως τα 15.557.889 της απάντησης του κ. υπουργού υπολείπονται 2.392.073 ευρώ.
Στην απάντησή του, λοιπόν, ο υπουργός αναφέρει πως τα στοιχεία αυτά αφορούν έως και τη 10η Απριλίου του 2013 και πως τα χρήματα έχουν ικανοποιήσει όλες τις υποβληθείσες αιτήσεις που έγιναν έως τότε. Πώς δικαιολογείται εν προκειμένω το «κενό» των 2.392.073 ευρώ, όπως προκύπτει απ’ την απάντηση που έδωσε ο υπουργός και τα χρήματα που υποστηρίζει πως έδωσε το υπουργείο; Βρίσκονται έργα σε εξέλιξη που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα; Ποια είναι αυτά τα έργα, γιατί, σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Ηλείας, αλλά και τους δημάρχους και τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, τα μόνα έργα που έχουν δει είναι στα χαρτιά και μόνο εκεί.
Ο αρχικός σχεδιασμός του Ταμείου Αποκατάστασης Πυροπλήκτων προέβλεπε πως το 50% των δωρεών θα πήγαινε στον νομό Ηλείας. Ωστόσο, τα ποσά που έχουν διατεθεί για τον νομό απέχουν παρασάγγας απ’ αυτό το ποσοστό. Σε αυτό δεν απάντησε ο κ. υπουργός.
Τι θα γίνει
Αποφεύγοντας την ουσία και δίχως να σχολιάζει καθόλου το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής, ο κ. υπουργός αναφέρει ότι από τον Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011, συνεχίζεται η χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών, που είχαν ήδη εγκριθεί από το Ταμείο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του και είχαν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα κονδύλια αυτά, διευκρινίζεται, είναι δεσμευμένα μέχρι του ύψους του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους, δεδομένου ότι η εκταμίευσή τους γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ύστερα από σχετικό αίτημα του φορέα υλοποίησής τους.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία η επιλογή των νέων έργων που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνει από την περιφέρεια, μετά από έλεγχο και αξιολόγηση των προτάσεων που θα υποβληθούν από τους αρμόδιους ΟΤΑ α´ βαθμού.
Στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης θα υποβάλει τις προτάσεις για ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=99496
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε