- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Η μεγάλη κατρακύλα των βάσεων, οι χαμηλές αντοχές της κοινωνίας
30/08/13 ΕΛΛΑΔΑ
Οι χειρότερες επιδόσεις, τα δύσκολα θέματα, η μείωση των αριστούχων αλλά και των προσδοκιών έριξαν τις βάσεις – 15 έως 18 χιλιάδες επιτυχόντες μετακομίζουν σε άλλη πόλη
→Σημαντική πτώση στις υψηλόβαθμες ιατρικές και πολυτεχνικές αλλά και στις περιζήτητες νομικές και οικονομικές σχολές. Πρώτη φορά η Ιατρική Αθήνας κάτω από τα 19.000 μόρια
→Εως 448 μόρια έχασαν οι ιατρικές (Ιωάννινα), 500 κτηνιατρικές και οδοντιατρικές και 680 οι νοσηλευτικές. Από 400 ώς 2.583 μόρια οι πολυτεχνικές. Πτώση- ρεκόρ 5.023 μορίων η Ιταλική Φιλολογία
→Οι βάσεις έπεσαν σε 338 από τα συνολικά 462 Τμήματα, ανέβηκαν σε 96, ενώ 28 Τμήματα είναι εκτός μετρήσεων, αφού προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις του σχεδίου «Αθηνά»
→Μόλις σε 26 Τμήματα η βαθμολογία παρέμεινε πάνω από τα 18.000 μόρια. Κάτω απ’ τα 10.000 μόρια έπεσαν 119 σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 81
Της Αννας Ανδριτσάκη
Οι χαμηλές βαθμολογίες και οι χαμηλές αντοχές της ελληνικής οικογένειας σηματοδότησαν τη μεγάλη πτώση στις φετινές βάσεις εισαγωγής για τις σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο πρωτόγνωρος αυτός συνδυασμός από τη μια γκρέμισε «κάστρα» όπως της Ιατρικής και των Πολυτεχνικών σχολών και από την άλλη επέβαλε στους υποψηφίους, πιο επιτακτικά από ποτέ, σχολές κοντά στο σπίτι και με τις περισσότερες επαγγελματικές εγγυήσεις. Μοιραία η ελεύθερη πτώση σε κεντρικές σχολές και η άνοδος στην περιφέρεια, αναπόφευκτη η προτίμηση σε ΤΕΙ και ακόμη περισσότερο σε αποκεντρωμένα -όχι κεντρικά- ΤΕΙ, άνισος ο απολογισμός. Σε σύνολο 462 τμημάτων, τα 338 σημείωσαν πτώση, τα 96 ανέβηκαν, ενώ εκτός μετρήσεως είναι 28 τμήματα-δημιουργήματα του «Αθηνά».
Η βάση της Ιατρικής Αθήνας έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τον θρόνο των 19.000 μορίων, οι πολυτεχνικές και περιζήτητες οικονομικές πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση χιλιάδων μορίων, όπως και τα παιδαγωγικά, που σε όλη τη χώρα έχασαν πάνω από 1.000 μόρια (με την κεκτημένη ταχύτητα των τελευταίων χρόνων). Πιο συγκρατημένη η πτώση σε παραδοσιακά δημοφιλείς σχολές νομικής, ψυχολογίας και φυσικομαθηματικές.
Στις καλύτερες θέσεις αρκετά ΤΕΙ και ειδικότερα μικρά τμήματα ανά την επικράτεια, όπως τα τουριστικά, αλιείας, τεχνολογίας τροφίμων, αλλά και περιφερειακά ΤΕΙ έναντι ομοειδών κεντρικών, όπως νοσηλευτικής, πληροφορικής, λογιστικής-χρηματοοικονομικών. Σιγουριά εξακολουθούν να δίνουν οι Στρατιωτικές Σχολές. Οχι πια οι Αστυνομικές. Η μισθολογική απαξίωση του κλάδου έδιωξε τους υποψηφίους.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν παταγώδη πτώση
[2]Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και τα οποία καταδεικνύουν τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών πτώση των βάσεων, διαπιστώνονται τα εξής:
• Σημαντική πτώση σε υψηλόβαθμες όπως ιατρικές, πολυτεχνικές αλλά και περιζήτητες όπως νομικές και οικονομικές σχολές. Η Ιατρική Αθήνας για πρώτη φορά έπεσε κάτω από 19.000 μόρια (18.916) ενώ η κάθοδος της κατηγορίας έφτασε τα 448 μόρια (Ιωάννινα). Ανάλογη η εικόνα σε οδοντιατρικές και κτηνιατρικές που έχασαν έως και 500 μόρια, ενώ οι νοσηλευτικές έως και 680 μόρια.
• Πτώση από 400 έως 2.583 μόρια για τις πολυτεχνικές. Πολιτικοί Μηχανικοί και Τοπογράφοι σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση, φτάνουν τα 1.800 μόρια. Το ρεκόρ, ωστόσο, έχουν οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος . Η βάση έπεσε κατά 2.135 στο Πολυτεχνείο Κρήτης, κατά 2.583 στο Δημοκρίτειο. Το ΕΜΠ συγκράτησε την πτώση κάτω από τα 1.000 μόρια. Κυμάνθηκε από 420 μόρια (Χημ. Μηχανικών) έως 959 μόρια (Πολ. Μηχανικών). Αντιστρόφως ανάλογη η εικόνα σε ομοειδή τμήματα της περιφέρειας, όπως η Πολ. Μηχανικών της Κεντρικής Μακεδονίας που ανέβηκε κατά 241 μόρια.
• Κατρακύλα για τα παιδαγωγικά. Πάνω από 1.000 μόρια η πτώση σε όλα τα τμήματα της χώρας. Η μικρότερη στην Αθήνα (1.122), η μεγαλύτερη στη Φλώρινα (1.487). Κάποτε εισάγονταν με 17.000 και 18.000 μόρια, τώρα η βάση έπεσε κάτω από 14.000.
• Ηχηρή η πτώση σε δημοφιλείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχολές. Η μείωση ξεπέρασε τα 1.000 μόρια. Στον αντίποδα λογιστικά, χρηματοοικονομικά τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας (Καλαμάτα, Καβάλα) που σημείωσαν άνοδο. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που τα τελευταία χρόνια είχε ανεβάσει αισθητά τις βάσεις του, φέτος, σε αρκετά περιζήτητα τμήματα η βουτιά ήταν η μεγαλύτερη που σημειώθηκε σε κεντρικά Ιδρύματα. Χαρακτηριστικά είναι: Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας από 16.517 έπεσε στα 14.708. Εχασε, δηλαδή, 1.809 μόρια. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Από 15.717 πέρυσι στα 13.878 φέτος. Ητοι, απώλεια 1.839 μορίων. Ανάλογη η εικόνα και σε περιζήτητα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπως το Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής με πτώση 1.455 μορίων και της Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης με απώλεια 1.953 μορίων. Πάντως, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η μείωση κατά 20% των εισακτέων στις οικονομικές σχολές.
• Πιο μικρή η μείωση σε Νομικές, Φιλολογίες, Ψυχολογία. Κυμάνθηκε στα 300 μόρια. Μεγαλύτερη σε Φυσικομαθηματικές. Από 200 στα κεντρικά έως και πάνω από 1.000 στα περιφερειακά.
• Μόλις 26 τμήματα με βαθμολογίες άνω των 18.000 αποτελώντας το 5,75% του συνόλου (έναντι 8% πέρυσι), ενώ στα 119 (έναντι 81 πέρυσι) τα τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έπεσαν κάτω από 10.000 μόρια.
• Η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στις ξένες φιλολογίες. Το ρεκόρ ανήκει στην Ιταλική Φιλολογία. Επεσε στα 4.484 μόρια από 9.507 πέρυσι. Η βάση της μειώθηκε κατά 5.023 μόρια! Η μεγαλύτερη μείωση, πάντως, καταγράφεται στις σχολές και τμήματα με ειδικά μαθήματα.
• Τεράστια η πτώση και στις Αστυνομικές Σχολές. Από 1.500 έως 1.700 μόρια.
• Ακόμα και η σημαντική πτώση που παρατηρείται σε περιφερειακά τμήματα, κυρίως πανεπιστημιακά, αποδίδεται στην οικονομική επιλογή των υποψηφίων. Αρκετά κεντρικά τμήματα κράτησαν Αθηναίους και Θεσσαλονικείς στις πόλεις τους.
• Σημαντική πτώση καταγράφεται σε περιφερειακά, όπως Μηχανικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφ. Ανάπτυξης στον Βόλο (-2.832), το Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ξάνθη (-2.583).
• Εντυπωσιακή και απρόσμενη άνοδο για το Μουσικών Σπουδών Αθήνας που ανέβηκε κατά 103% , ήτοι 6.670 μόρια! Βοήθησε προφανώς η καλή επίδοση στα ειδικά μαθήματα.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο. Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα ΤΕΙ εισάγονται στο Α´ εξάμηνο.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Οι ειδικές κατηγορίες αλλοδαπών και αλλογενών
Τέλος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής. Οι εγγραφές αυτών των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο, δηλαδή από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζουν και τη βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ´) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.
Οσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών: α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών–μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχός τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.
Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.
Δείτε σχετικό ρεπορτάζ
Αναλυτικά τα αποτελέσματα (σε μορφή xls)
1. ΣΧΟΛΕΣ: ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΥ & ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΛ.
1. Ημερήσια Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ(Β) του 90% [4]
2. Εσπερινά Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ(Β) του 90% [5]
3. Ημερήσια Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ(Β) του 10% [6]
4. Ημερήσια ΕΠΑΛ(Α) [7]
5. Εσπερινά ΕΠΑΛ(Α) [8]
2. ΣΧΟΛΕΣ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΕΩΝ 2013-2012
1.Για Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα του 90% [9]
2.Για Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα του 10% [10]
3.Για Τεχνολογικά Ιδρύματα του ΕΠΑΛ(Α) [11]
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=101411
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε