- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Καμμένος: «Ασφυκτικές οι πιέσεις στους βουλευτές μας»

26/03/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις έντονες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέδωσε ο Πάνος Καμμένος την αποχώρηση από το κόμμα των βουλευτών Χρυσούλας-Μαρίας Γιαταγάνα και Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου.

«Η πίεση που ασκείται σε κάποιους από εμάς ξεπερνάει τα όρια και τις δυνατότητές τους. Όποιος αντέχει μένει στο πλοίο, όποιος δεν αντέχει εγκαταλείπει», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη Βουλή, η οποία πραγματοποιήθηκε για να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο κ. Καμμένος ανέφερε σε συνεργάτες του ότι υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις κατά ορισμένων βουλευτών «με κάθε τρόπο» – αφήνοντας να εννοηθεί πως η Νέα Δημοκρατία πιέζει στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προκειμένου να μεταπηδήσουν στο κυβερνητικό κόμμα εν όψει και της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές που πήραν τον λόγο, εξέφρασαν τόσο τον προβληματισμό τους για τον χρόνο εκδήλωσης της ανεξαρτητοποίησης, όσο και την έκπληξή τους, χαρακτήρισαν δε το γεγονός ως «κεραυνό εν αιθρία».

 

«Αναχωρείς όταν και η παρουσία σου ακόμα, ενοχλεί»

Νωρίτερα, την παραίτησή τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και την επιθυμία τους να είναι ανεξάρτητοι, δήλωσαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, οι βουλευτές Χρυσούλα-Μαρία Γιαταγιάνα και Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος.

Με κοινή τους δήλωση, ο Κ. Γιοβανόπουλος και η Χρ. Γιαταγάνα εξήγησαν τους λόγους αποχώρησης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σύμφωνα με τη δήλωση, «όταν και η παρουσία σου ακόμη ενοχλεί, όταν οι ιδέες σου δεν εμπνέουν, οι πρωτοβουλίες σου ευνουχίζονται, τότε απλά αναχωρείς… Χωρίς ηγεσία ασκητισμού, δίχως χαρά διακονίας, ποιο το νόημα! Αν ήμασταν βαρίδια και συνωμότες, εσωστρεφείς και ανύπαρκτοι, αν μεροληπτούσαμε και διαλύαμε εποφθαλμιώντας θώκους, ορίστε, λευτερώνεται πια το κίνημα».

 

Τι προηγήθηκε των αποχωρήσεων

Τα πρώτα σύννεφα» στις σχέσεις της Χρυσούλας-Μαρίας Γιαταγιάνα με το κόμμα είχαν φανεί από την παραίτησή της από το Εκτελεστικό Γραφείο καθώς ήταν αντίθετη με την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γιαταγάνα είχε ζητήσει να μπει ο γιος της αντιπεριφερειάρχης του κ. Τζιτζικώστα, κάτι που δεν έγινε και η δυσαρέσκειά της μετατράπηκε σε αποχώρηση.

Ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, εκ των εκλεκτών του Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκτελούσε και χρέη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., είχε εκφράσει στο παρελθόν τη διαφωνία του για τη διαγραφή του βουλευτή Αχαΐας Γιώργου Νταβρή.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μένουν με 15 βουλευτές, αντί των 18 που είχαν αρχικά, και πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι δύο παραιτηθέντες βουλευτές θα ανοίξουν δίαυλο με τη Νέα Δημοκρατία. Μέχρι στιγμής, οι δύο βουλευτές δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για παράδοση των της κοινοβουλευτικής τους έδρας.

 

ΑΝ.ΕΛ.: «Δεν εκβιαζόμαστε, δεν εξαγοραζόμαστε, δεν φοβόμαστε»

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μετέδωσαν οργισμένη ανακοίνωση, στην οποία μιλούν για αποστασία και καλούν τους παραιτηθέντες βουλευτές να παραδώσουν την έδρα τους.

«Μετά την επίθεση από ελεγχόμενα από τη διαπλοκή μέσα μαζικής ενημέρωσης στους Ανεξάρτητους Έλληνες με λάσπη, μετά την πλήρη απομόνωσή μας από τηλεοράσεις και εφημερίδες, μετά τη δημόσια αποδοχή της πρόσκλησης Σαμαρά από τον ρίψασπι Νταβρή, η αποστασία των βουλευτών Γιαταγάνα και Γιοβανόπουλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποδεικνύει πόσο μας φοβούνται», αναφέρουν αρχικά οι ΑΝ.ΕΛ.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε το κίνημα των πολιτών που αντιστάθηκε και θα συνεχίσει να αντιστέκεται μέχρι τέλους στις δυνάμεις κατοχής. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν εξαγοραζόμαστε, δεν φοβόμαστε. Δεν είναι τυχαίο ότι η αποστασία γίνεται την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του βουλευτή Τέρενς Κουίκ για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κόντρα στα ψηφοδέλτια υποταγής του προξενείου της Κομοτηνής. Αυτούς που δεν άντεξαν τους καλούμε να παραδώσουν τις έδρες τους πριν αποδεχτούν και αυτοί τη γνωστή πρόσκληση», προσθέτει το αντιπολιτευόμενο κόμμα.

 

Το ιστορικό των αποχωρήσεων

Η κρίση που ξέσπασε στους Ανεξάρτητους Έλληνες με την αποχώρηση των δυο βουλευτών είναι η τρίτη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και βρίσκει πια το κόμμα με πέντε λιγότερους βουλευτές, απ' όσους είχε εκλέξει τον Ιούνιο του 2012. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2012, έπειτα από μια θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και έντονες διαφωνίες με τον Πάνο Καμμένο, αποχώρησαν ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Γιάννης Κουράκος, μαζί με τον τότε εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Χρήστο Ζώη.

Από αυτή την εξέλιξη, προέκυψε η Νέα ΜΕΡΑ με επικεφαλής τον Χρήστο Ζώη, που σήμερα συνεργάζεται με την «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα, ο δε Κώστας Μαρκόπουλος επέστρεψε στη ΝΔ.

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2014- διαγράφηκε ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής, εξαιτίας της μη προσέλευσής του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος και στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ που ακολούθησε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εσωκομματικά θέματα που είχαν προκύψει στο εσωτερικό του κόμματος. Είχε προηγηθεί έντονη αμφισβήτηση και κριτική του κ. Νταβρή κατά του κ. Καμμένου.

 

Σχετικά θέματα: 

 

efsyn.gr

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=184956