- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ελπίδες για χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου

18/08/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελλάκη

 

Διαπραγμάτευση για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν ουσιαστικές οικονομικές δυσκολίες. Ο κύριος στόχος της φέρεται να είναι ο περιορισμός από το 0,5% στο 0,25% της ετήσιας μείωσης του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ των διαφόρων κρατών.

 

Η αναφορά, ουσιαστικά, είναι σε μερική αλλαγή του δημοσιονομικού συμφώνου, για να μπορέσει, τουλάχιστον θεωρητικά, να τονωθεί η ανάπτυξη, ιδίως στις μεσογειακές χώρες.

 

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η «Λα Ρεπούμπλικα» υπολογίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «έκπτωση» περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην άμεση περικοπή των δημόσιων δαπανών. Η Ρώμη προσβλέπει και σε ελαστικότερη αναθεώρηση του ρυθμού μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί, το 2015, περίπου στο 2,2% από 1,8% -σε σχέση με το ΑΕΠ- που είχε υπολογιστεί αρχικά.

 

Οι πληροφορίες της ιταλικής κεντροαριστερής εφημερίδας αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί και η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της 30ής Αυγούστου, η οποία έχει ήδη συμπεριλάβει στην ατζέντα της την εξέταση ρεαλιστικών στρατηγικών για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση.

 

Το μεγάλο ερώτημα, φυσικά, αφορά την όλη στάση της Γερμανίας, η οποία έως τώρα έχει εναντιωθεί σε κάθε αναθεώρηση των ευρω- παϊκών συνθηκών. Κυβερνητικοί κύκλοι στη Ρώμη, όμως, αναφέρουν ότι και το Βερολίνο, μετά τα αρνητικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την οικονομική του ανάπτυξη, που δημοσιοποίησε πρόσφατα, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η λιτότητα οδηγεί τη Γηραιά Ηπειρο στην αυτοκαταστροφή και ότι χρειάζεται, μερική τουλάχιστον, αλλαγή πορείας.

 

Οι συνομιλητές στη διαπραγμάτευση αυτή είναι, φυσικά, από τη μία οι χώρες-μέλη της Ενωσης (κυρίως οι μεσογειακές, για ευνόητους λόγους) και από την άλλη η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι προφανές, κατά συνέπεια, ότι το όποιο αποτέλεσμα θα ισχύσει, ενδεχομένως, από το 2015 και μετά.

 

Η «Λα Ρεπούμπλικα» δηλώνει βέβαιη, τέλος, ότι τόσο ο Ματέο Ρέντσι όσο και ο Φρανσουά Ολάντ θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για να καταφέρουν να αποδείξουν ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια. Μένει να δούμε αν ο πάντα «πρόθυμος» κύριος Σόιμπλε, με κάποιο σχόλιό του, θα σπεύσει να «παγώσει», και αυτή τη φορά, τον ενθουσιασμό της Ρώμης και του Παρισιού ή αν το κλίμα άρχισε πράγματι να αλλάζει, έστω και με κάποια μικρά, δειλά βήματα.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=225548