18/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελπίδες για χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου

Διαπραγματεύσεις κυρίως μεταξύ των χωρών του Νότου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη «Λα Ρεπούμπλικα».
      Pin It

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελλάκη

 

Διαπραγμάτευση για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες-μέλη που αντιμετωπίζουν ουσιαστικές οικονομικές δυσκολίες. Ο κύριος στόχος της φέρεται να είναι ο περιορισμός από το 0,5% στο 0,25% της ετήσιας μείωσης του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ των διαφόρων κρατών.

 

Η αναφορά, ουσιαστικά, είναι σε μερική αλλαγή του δημοσιονομικού συμφώνου, για να μπορέσει, τουλάχιστον θεωρητικά, να τονωθεί η ανάπτυξη, ιδίως στις μεσογειακές χώρες.

 

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η «Λα Ρεπούμπλικα» υπολογίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «έκπτωση» περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην άμεση περικοπή των δημόσιων δαπανών. Η Ρώμη προσβλέπει και σε ελαστικότερη αναθεώρηση του ρυθμού μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί, το 2015, περίπου στο 2,2% από 1,8% -σε σχέση με το ΑΕΠ- που είχε υπολογιστεί αρχικά.

 

Οι πληροφορίες της ιταλικής κεντροαριστερής εφημερίδας αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί και η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της 30ής Αυγούστου, η οποία έχει ήδη συμπεριλάβει στην ατζέντα της την εξέταση ρεαλιστικών στρατηγικών για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση.

 

Το μεγάλο ερώτημα, φυσικά, αφορά την όλη στάση της Γερμανίας, η οποία έως τώρα έχει εναντιωθεί σε κάθε αναθεώρηση των ευρω- παϊκών συνθηκών. Κυβερνητικοί κύκλοι στη Ρώμη, όμως, αναφέρουν ότι και το Βερολίνο, μετά τα αρνητικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την οικονομική του ανάπτυξη, που δημοσιοποίησε πρόσφατα, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι η λιτότητα οδηγεί τη Γηραιά Ηπειρο στην αυτοκαταστροφή και ότι χρειάζεται, μερική τουλάχιστον, αλλαγή πορείας.

 

Οι συνομιλητές στη διαπραγμάτευση αυτή είναι, φυσικά, από τη μία οι χώρες-μέλη της Ενωσης (κυρίως οι μεσογειακές, για ευνόητους λόγους) και από την άλλη η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι προφανές, κατά συνέπεια, ότι το όποιο αποτέλεσμα θα ισχύσει, ενδεχομένως, από το 2015 και μετά.

 

Η «Λα Ρεπούμπλικα» δηλώνει βέβαιη, τέλος, ότι τόσο ο Ματέο Ρέντσι όσο και ο Φρανσουά Ολάντ θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για να καταφέρουν να αποδείξουν ότι δεν πρόκειται για μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια. Μένει να δούμε αν ο πάντα «πρόθυμος» κύριος Σόιμπλε, με κάποιο σχόλιό του, θα σπεύσει να «παγώσει», και αυτή τη φορά, τον ενθουσιασμό της Ρώμης και του Παρισιού ή αν το κλίμα άρχισε πράγματι να αλλάζει, έστω και με κάποια μικρά, δειλά βήματα.

 

Scroll to top