- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πρώτη κόντρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

08/10/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

Με τους εισηγητές των κομμάτων άνοιξε η αυλαία της τριήμερης συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.  Η κυβέρνηση, που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, επιχειρεί να «κερδίσει» το… χαμένο έδαφος και να βάλει τέλος στη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Η κόντρα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με το «καλημέρα». Η πρώτη αντιπαράθεση ήταν μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι τόνοι ανέβηκαν λίγο αργότερα όταν υπήρξε κόντρα μεταξύ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

 

«Άνοιγμα» της συζήτησης με Βορίδη – Δραγασάκη

«Δεν χρειαζόμαστε τον μηχανισμό στήριξης πλέον. Το Μνημόνιο τελειώνει 1,5 χρόνο νωρίτερα από ό,τι ήταν να τελειώσει» ανέφερε αρχικά ο κ. Βορίδης. Ο βουλευτής της Ν.Δ. κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντιφάσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα τυχών εκλογών.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης έλαβε τον λόγο μετά τον Μάκη Βορίδη και τόνισε πως «απ' ό,τι είπε ο κ. Βορίδης, δεν υπάρχει τίποτα προς διαπραγμάτευση και αυτό είναι μία ισχυρή ομολογία. Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο για να παραπλανήσει τον κόσμο. Ακούσαμε ισχυρά ψεύδη για την κατάσταση που ζούμε».

 

«Αρκεί ένα τηλεφώνημα για να αλλάξει ένας νόμος»

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Δραγασάκης εξαπέλυσε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά: «Σήμερα αρκεί ένας επιχειρηματίας, ένας μεγαλοεκδότης, ένας φίλος του πρωθυπουργού να πάρει ένα τηλέφωνο για να ακυρωθεί ένα πρόστιμο, για να αλλάξει ένας νόμος».

Η παραπάνω δήλωση προκάλεσε ένταση την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, που κάλεσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τα ονόματα στη δημοσιότητα. «Ο αντιπρόεδρος της Βουλής διατύπωσε κάτι πολύ σοβαρό. Μία βαριά κατηγορία ή συκοφαντία και είναι στο χέρι του να αποδείξει αν είναι το πρώτο ή το δεύτερο» είπε ο κ. Σταμάτης ζητώντας ονοματεπώνυμα για τις καταγγελίες Δραγασάκη.

Ο κ. Δραγασάκης ανταπάντησε: «Το πότε θα πω τα ονόματα θα το καθορίσω εγώ. Δείτε τις ρυθμίσεις που έφερνε ο κ. Μπαλτάκος».

 

ΠΑΣΟΚ: Ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα 

«Αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι προς την κυβέρνηση, είναι ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα, για τις προσπάθειες που έκανε ο ελληνικός λαός» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, υποστηρίζοντας την πρόταση του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και επιτέθηκε με δριμύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως επιχειρεί ρεσάλτο στην εξουσία, ενώ καν δεν διαθέτει πρόταση διακυβέρνησης.

Ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε απαράδεκτα τα όσα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτιάται περί δυσαρμονίας της σημερινής Βουλής και του λαϊκού αισθήματος, μίλησε για πρωτοφανείς ισχυρισμούς και «κομματικό μικρομεγαλισμό» όταν με βάση τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζει ότι ο ελληνικός λαός αποφάνθηκε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.  Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τέσσερα χρόνια θητείας σύμφωνα με τη συνταγματική τάξη, κι ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται «πρωτοφανώς» και με αμετροέπεια ότι «ο λαός αποφάνθηκε» για να θέσει το ερώτημα προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κάθε πότε το μετράτε, κάθε μήνα, κάθε δίμηνο;». Αφού τόνισε πως ακόμη και σε λιγότερο δύσκολους καιρούς δεν μπορεί να κριθεί μια κυβέρνηση σε δύο χρόνια προσέθεσε πως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει με βάση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «προσβλητικές» για τη Βουλή και είπε προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής: «Είναι απαράδεκτο να λασπολογείτε εναντίον των συναδέλφων σας». Εκ μέρους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ρήγας «υπενθύμισε» ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για πέντε χρόνια και τα προηγούμενα τρία χρόνια μόνοι τους υπέστησαν τα πάνδεινα στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση «όταν κάποιοι τροφοδοτούσαν την αγανάκτηση μέσα από λάθος συνταγές».

 

ΑΝ.ΕΛΛ.: Περιφρονούμε όσους εξαπατούν τον λαό

«Με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο εισηγητής Γιάννης Δημαράς, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση. Ο κ. Δημαράς καταλόγισε υποκρισία στην πρωθυπουργική πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης λέγοντας πως δεν θα συμβεί αυτό που ισχυρίζονται από την κυβερνητική πλευρά ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης θα τεθεί τέρμα στην προεδρολογία και στην εκλογολογία. Εξάλλου υποστήριξε ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη και δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να αδιαφορεί για το τι επιθυμεί ο ελληνικός λαός και διαπίστωσε μικροκομματικά ερείσματα στην υποβολή της πρότασης.

Όπως είπε ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ., σήμερα απαιτείται ένας συναγερμός πανεθνικού ενωτικού μετώπου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Καταλόγισε δε αντιφατικές δηλώσεις στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο με τις προηγούμενες θεσμικές τους ιδιότητες ενώ είπε πως σήμερα και με φόντο τις επερχόμενες εκλογές ο ένας κοιτάει προς τον Καραμανλή και ο άλλος προς τον Παπανδρέου.

 

ΔΗΜΑΡ: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης 

Την άρνηση του κόμματός του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».

Παράλληλα, μίλησε για «αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μια νέα κατεύθυνση για τη χώρα, μια ριζική αλλαγή της πολιτικής, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα», ενώ έκανε λόγο για υπαρκτό κίνδυνο «να εδραιωθεί μια κατάσταση, απόλυτα διχασμένης κοινωνίας». Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, υπογράμμισε ότι «δεν αντιμετωπίζεται με υπεραισιόδοξα και εκτός πραγματικότητας σενάρια πρωτογενών πλεονασμάτων, υπερβολικά έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και εξωπραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης», και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται, «είναι μια τολμηρή και ουσιαστική αναδιάρθρωση του».

 

Καταψηφίζει το ΚΚΕ

«Καταψηφίζουμε την συγκυβέρνηση. Δεν πρόκειται να της δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη Βουλή. Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης ως επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο επιχείρησης συσπείρωσης και υποστήριξε ότι στόχος της είναι «να την αποσπάσει για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική της, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Ο κ. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι η μόνη λύση για το χρέος είναι η μονομερής διαγραφή του ή η μη παραδοχή του ενώ έκανε λόγο για κάλπικη αντιπαράθεση μεταξύ συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που όπως είπε, μπορεί να προετοιμάζονται για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές.

 

Ο πρωθυπουργός «αποφεύγει συστηματικά τη βουλή»

Νωρίτερα σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Βορίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε ότι «αποφεύγει συστηματικά τη βουλή».

Η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο (Πέμπτη) και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

 

Συζήτηση με ιδιαιτερότητες και ενδοκυβερνητικές τριβές

Μπορεί το μέγαρο Μαξίμου να οδηγήθηκε στη λύση της ψήφου εμπιστοσύνης για να συσπειρώσει κυβερνητικά στελέχη και οπαδούς, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς οι «αντικαταστάσεις» δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα.

Αναλυτικότερα, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση γίνεται με… ιδιαιτερότητες. Ο πρωθυπουργός, λόγω της Συνόδου Κορυφής για την απασχόληση που διεξάγεται στην Ιταλία, θα μιλήσει μόνο την Παρασκευή, λίγο πριν την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης. Αντ' αυτού επιλέχθηκε να βρίσκεται στη διαδικασία ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, με την επιλογή αυτή να γεννά αντιδράσεις, τόσο εντός της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στο ΠΑΣΟΚ, από όπου προέρχεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μάλιστα, το Μαξίμου προχώρησε σε μια ακόμα αλλαγή της τελευταίας στιγμής, καθώς επιστράτευσε ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Τάσο Νεράντζη αντί του Άδωνι Γεωργιάδη, μετά την κόντρα του τελευταίου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ, φαίνεται πως βρίσκονται ήδη σε «τροχιά εκλογών», καθώς τα στελέχη του εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των 180 ψήφων για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλώντας σε συνάντηση στελεχών και πολιτικών κινήσεων, με αντικείμενο τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ζήτησε προετοιμασία των ψηφοδελτίων «από τώρα για το 2016», προτρέποντας όμως άπαντες -στον υπό συγκρότηση φορέα- να είναι έτοιμοι για πρόωρες κάλπες και την επόμενη χρονιά.

 

 

Σχετικά θέματα:

 

 

efsyn.gr

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=241761