samaras-venizelos

03/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με το αυτί τεντωμένο για τα «παρών!» των ανεξάρτητων

Η κυβέρνηση προσδοκά να βρεθεί όσο γίνεται πιο πάνω από το 154, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει περισσότερα από 120 «όχι» για να αναδειχτεί η αδυναμία εκλογής Προέδρου.
      Pin It

Των Χάρη Ιωάννου, Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Σε πολιτικό «μήλον της Εριδος» εξελίσσονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές ενόψει της κοινοβουλευτικής μάχης για την ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση, εκτός από το να επιβεβαιώσει τις 154 έδρες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, εξωθώντας τους βουλευτές της να δώσουν θετική ψήφο, βάζει στο στόχαστρο και τα –ελάχιστα ή μηδενικά- «ναι» αλλά κυρίως τα πολύ περισσότερα «παρών» που θα ψηφίσουν οι ανεξάρτητοι ώστε να δώσει την εντύπωση πως υπάρχει η απαραίτητη πολιτική «δεξαμενή» που θα επιτρέψει την επιμήκυνση του χρόνου ζωής της.

 

Τελειώνει ο χρόνος

 

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει κατ' αρχήν σε έναν αριθμό από «όχι» που θα υπερβαίνει με διαφορά τα 120, ώστε να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι ο χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει το αργότερο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο.

 

Επομένως, πιθανή στήριξη από τους αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με άμεση ή έμμεση διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ στον αντίποδα, σε ενδεχόμενο μαζικό «όχι» ψαλιδίζονται οι προσδοκίες σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη για την εξεύρεση των 180 ψήφων που απαιτούνται για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως, αλλά και μέρος των ανεξάρτητων βουλευτών επιχειρούν -ο καθένας για τους λόγους του- να αποσυνδέσουν τις δύο διαδικασίες.

 

Την απόφαση να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης έκανε χθες γνωστή ο Σπύρος Λυκούδης, που πρόσφατα αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ. Ο βουλευτής Επικρατείας σημείωσε ότι ο «προσανατολισμός» του είναι να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, εκφράζοντας την απροθυμία του (Βήμα FM) να γίνει «ο 156ος βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας».

 

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν ανήκει στο στρατόπεδο εκείνων που πάση θυσία και με κάθε τρόπο θέλουν να πέσει η κυβέρνηση», ακόμη και με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί προς το «παρών».

 

Αρνητικός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος εξηγεί ότι επιθυμεί αλλαγή πολιτικής, διαχωρίζει όμως τη στάση του από το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

 

Ο γνωστός δικηγόρος και προερχόμενος από τους Ανεξάρτητους Ελληνες Βασίλης Καπερνάρος φέρεται να έχει αποφασίσει να ψηφίσει «όχι», ωστόσο, όπως είπε στην «Εφ.Συν.», «θα διαβουλευτώ με τους ψηφοφόρους μου και θα το ανακοινώσω τη Δευτέρα». Ταυτόχρονα απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ψηφίσει «παρών», ζητώντας να καταργηθεί ως επιλογή για τους βουλευτές.

 

Ο Γιώργος Νταβρής, επίσης πρώην μέλος της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ., τονίζει μέσω της «Εφ.Συν.» ότι «με τα ναι και τα όχι δεν σώζεται η χώρα, η οποία κινδυνεύει και κάποιοι σκέφτονται ποιος θα κάτσει στο πηδάλιο του αεροσκάφους που πέφτει». Σε ερώτηση αν κινείται προς το «παρών», ο κ. Νταβρής απάντησε πως «ούτε η ψήφος καταδίκης ούτε η ψήφος εμπιστοσύνης λύνει τα προβλήματα της πατρίδας».

 

Καταψηφίζει ο Τατσόπουλος

 

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει την κυβέρνηση δημοσιοποίησε ο Πέτρος Τατσόπουλος, υποστηρίζοντας (Βήμα FM) ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κυβέρνηση ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί είναι σίγουρη ότι θα την πάρει και δεν “τζογάρει”».

 

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά θέλησε να αφήσει ο Χρήστος Αηδόνης. Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, απέφυγε να τοποθετηθεί με βεβαιότητα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι ως ανεξάρτητο «κανείς δεν δικαιούται να τον προσμετρήσει σε οποιοδήποτε μπλοκ».

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Αηδόνης είχε ιδρύσει από κοινού με τον Ανδρέα Λοβέρδο το κόμμα Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, όμως μόνο ο κ. Λοβέρδος επέστρεψε και επισήμως στο ΠΑΣΟΚ, περίπου δύο μήνες μετά την υπουργοποίησή του. Ο κ. Αηδόνης φέρεται να κινείται μεταξύ του «ναι» και του «παρών», με το πρώτο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.

 

Scroll to top