Οι υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, άκουσαν από «πρώτο χέρι» τις θέσεις του διεθνούς οικονομικού οργανισμού στην περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει να διακόψει το πρόγραμμα χρηματοδότησης. Από πλευράς του ΔΝΤ το «παρών» στη συνάντηση – που είχε διάρκεια 40 λεπτών – έδωσαν ο υπεύθυνος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζέρι Ράις.
Η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε συστάσεις προς την ελληνική πλευρά «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» και να παραμείνει η Ελλάδα στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προσθέτοντας πως το Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους: συζήτηση η οποία, επισήμως τουλάχιστον, αναμένεται να ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας.
Ο κ. Χαρδούβελης, μετά τη συνάντηση, μίλησε για συστάσεις που έδωσε η κ. Λαγκάρντ, για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η κ. Λαγκάρντ μάς συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να γίνουνε κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σ' αυτό που πάμε να πετύχουμε».
Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση, κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε πως η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστεί: «θα είναι μια μετεξέλιξη της σχέσης που όλοι θα κερδίσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, «οι συζητήσεις ξεκίνησαν» για το θέμα της νέας μορφής της σχέσης, συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν πολλοί παράγοντες και πρωταγωνιστές σ' αυτή τη διαπραγμάτευση». Η κυβερνητική πηγή πρόσθεσε ότι «στο τέλος, θέλουμε όλοι να είναι ευχαριστημένοι», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «θέλουμε όλοι οι αγορές να πάρουν ένα θετικό μήνυμα».
Υπενθυμίζεται πως, με βάση το καταστατικό του ΔΝΤ, καμιά χώρα δεν υποχρεώνεται να συμμετάσχει στα προγράμματα του Ταμείου και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει. Συνεπώς, το βάρος των αποφάσεων μετατοπίζεται στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία – με βάση και τα μηνύματα που έστειλε η κα Λαγκάρντ -θα πρέπει να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα.
Βασικό ζητούμενο η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας χωρίς προβλήματα είτε με έξοδο στις διεθνείς αγορές είτε με ένα νέου τύπου πρόγραμμα στήριξης από τους δανειστές το οποίο δεν θα συνδέεται με νέο μνημόνιο αλλά με ένα χαλαρότερο σύμφωνο εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά την 26η Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται η δημοσιοποίηση των stresst test.
«Ανάγκη προληπτικής στήριξης»
Σε πρόσφατες δηλώσεις της η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα έχει την «ανάγκη προληπτικής στήριξης». «Για να προχωρήσει μπροστά και για να επιτύχει σταθερά ικανοποιητικό αποτέλεσμα, η χώρα θα ήταν σε καλύτερη θέση, αν είχε μια προληπτική στήριξη… Μιλάμε έτσι για μια εξέλιξη της σχέσης (Ελλάδος-ΔΝΤ), πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη χώρα, προκειμένου να προχωρήσει μπροστά και με τις δικές της δυνάμεις. Οπότε είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό», διεμήνυσε την Πέμπτη η Κριστίν Λαγκάρντ, μόλις δύο 24ωρα πριν από τη συνάντησή της με την ελληνική πλευρά.
Στο ίδιο μήκος κλίματος και ο Πολ Τόμσεν, πρώην επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα και νυν υπηρεσιακός πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για ακύρωση του σημερινού προγράμματος αλλά και ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις αγορές παραμένει επισφαλής. Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσινγκτον το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν είπε ότι δεδομένης της εύθραστης κατάστασης που υπάρχει σήμερα στις αγορές, ένα είδος προγράμματος, προληπτικού προγράμματος, θα ήταν πιθανότατα χρήσιμο για την Ελλάδα.
Σχετικά θέματα:
efsyn.gr