- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε
Πούτιν σε Μέρκελ: Νόμιμο δημοψήφισμα στην Κριμαία
16/03/14 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Στην Κριμαία είναι στραμμένα, σήμερα (Κυριακή), τα βλέμματα όλου του πλανήτη, καθώς διεξάγεται δημοψήφισμα στο οποίο περίπου ενάμισι εκατομμύρια ψηφοφόροι στην ουκρανική επαρχία καλούνται να επιλέξουν την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Από την πλευρά του, σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως το δημοψήφισμα είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Το δημοψήφισμα έχει καταδικαστεί από πολλές χώρες της Δύσης που το χαρακτηρίζουν παράνομο και προειδοποιούν τη Ρωσία ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν προχωρήσει στην ενσωμάτωση της Κριμαίας. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής, το 60% των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ουκρανία.
Εκεχειρία έως τις 21 Μαρτίου
Οι υπουργοί Άμυνας της Ουκρανίας και της Ρωσίας έχουν συμφωνήσει σε μία εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας. «Έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον (ρωσικό) Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για μια εκεχειρία στην Κριμαία έως τις 21 Μαρτίου», δήλωσε ο Ίχορ Τενιούχ προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου.
«Κανένα μέτρο δεν θα ληφθεί εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας στην Κριμαία στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Οι στρατιωτικές μας θέσεις προχωρούν κατόπιν τούτου με μια αναπλήρωση των εφεδρειών».
Γιάτσενιουκ: Στη Δικαιοσύνη οι «πρωτεργάτες»
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ δεσμεύθηκε σήμερα να εντοπίσει και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη όλους όσους προωθούν την απόσχιση της ελεγχόμενης από τη Ρωσία περιοχής της Κριμαίας «υπό το κάλυμμα ρωσικών στρατευμάτων».
«Θέλω να πω πάνω απ΄όλα προς τον ουκρανικό λαό: Μην έχετε καμία αμφιβολία, το ουκρανικό κράτος θα βρει όλους εκείνους τους αρχηγούς της σπείρας κακοποιών της απόσχισης και της διαίρεσης που τώρα, υπό το κάλυμμα ρωσικών στρατευμάτων, προσπαθούν να καταστρέψουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», είπε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καθώς η περιοχή ψηφίζει σε δημοψήφισμα για την ένωσή της με τη Ρωσία. «Θα τους βρούμε όλους –κι ας πάρει ένα, δύο χρόνια– και θα τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη και θα τους δικάσουμε στην Ουκρανία και στα διεθνή δικαστήρια. Το έδαφος θα καεί κάτω από τα πόδια τους».
Κάλπες χωρίς παρατηρητές
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 το πρωί, με τις τοπικές αρχές της Κριμαίας να έχουν ανακοινώσει ότι τα εκλογικά τμήματα θα φρουρούνται από στρατιώτες. Προβλέπουν ότι το 80% του 1,5 εκατομμυρίου των ψηφοφόρων θα εγκρίνει την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που, όπως τονίζουν, θα είναι ελεύθερο και δίκαιο.
Το Σάββατο, μια διεθνής αποστολή παρατηρητών με επικεφαλής τον Πολωνό, αριστερό πολιτικό Ματέους Πισκόρκι ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για νοθεία. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δεν έχει στείλει παρατηρητές γιατί, όπως διευκρίνισε, δεν το ζήτησε η κυβέρνηση της Ουκρανίας η οποία θεωρεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ έχει καλέσει τους κατοίκους της Κριμαίας να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η κυβέρνηση της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα έξιτ πολ ενώ οι παρατηρητές αναμένουν ότι τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.
Ιστορική στιγμή
Για «ιστορική στιγμή» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιόνοφ, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης. «Ξεκινά μια νέα εποχή, όλοι θα χαρούν. Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία.
Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.
Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας » ή στην «αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας». Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.
Σχετικά θέματα:
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=182482
Πατήστε ΕΔΩ για να εκτυπώσετε