ukrainian4

15/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ένταση εν όψει του δημοψηφίσματος στην Κριμαία

Ο ουκρανικός στρατός ανέπτυξε σήμερα αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές σε μια προσπάθεια να αποκρούσει μια προσπάθεια ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν σε μια μακριά λωρίδα γης που ανήκει σε γειτονική με την Κριμαία περιοχή, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Διαδηλώσεις στη Μόσχα.
      Pin It

Κορυφώνεται η ένταση στην κρίση στην Ουκρανία, εν όψει του δημοψηφίσματος την Κυριακή στην Κριμαία για την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία.

Ο ουκρανικός στρατός ανέπτυξε σήμερα αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές σε μια προσπάθεια να αποκρούσει μια προσπάθεια ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν σε μια μακριά λωρίδα γης που ανήκει σε γειτονική με την Κριμαία περιοχή, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σήμερα… απέκρουσαν προσπάθεια στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισέλθουν στην επικράτεια της επαρχίας της Χερσώνας στα Αρμπάτσκαγια Στρέλκα», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου. «[Η προσπάθεια] αυτή απετράπη αμέσως» .

Το υπουργείο ανέφερε πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε αεροπορικές, χερσαίες δυνάμεις και το αεροκίνητο τάγμα του στην επιχείρηση. Η εν λόγω περιοχή είναι μια μακρά λωρίδα γης παράλληλα στο ανατολικό τμήμα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας που ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Truxtun θα πραγματοποιήσει και άλλες ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο διοικητής του, Άντριου Μπίεν, ενημέρωσε σχετικά τους δημοσιογράφους που επιβαίνουν στο πληρώματος 300 ατόμων σκάφος, το οποίο παραμένει σε βουλγαρικό λιμάνι.

Την περασμένη εβδομάδα το USS Truxton έλαβε μέρος σε ασκήσεις με ρουμανικά και βουλγαρικά πλοία σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μιλίων από τις ρωσικές δυνάμεις που εισήλθαν στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η Ρωσία πρόβαλε το βέτο της στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγελλε το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ η Κίνα απείχε κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.

Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το αυριανό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν «άνευ καμίας εγκυρότητας» και το κείμενο ήταν αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν «πραξικοπήματος» και ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας».

«Η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια» , απάντησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για «την συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες» της Μόσχας που θα έχουν «συνέπειες» .

Η Κίνα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας μπλοκάρει τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις για τη Συρία, αυτή τη φορά αποστασιοποιήθηκε, διότι, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στα Ηνωμένα Εθνη, «οι Κινέζοι είναι ενοχλημένοι», αφού το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία παραβιάζει δύο αρχές της κινεζικής διπλωματίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας.

Το σχέδιο της απόφασης δεν καταφερόταν απευθείας κατά της Ρωσίας, η οποία ούτε καν κατονομαζόταν στο κείμενο, δεν διατύπωνε απαίτηση για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας και δεν απειλούσε με την επιβολή κυρώσεων.

Στο κείμενο αναφερόταν ότι «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δεν μπορεί να θεμελιώσει καμία μεταβολή του καθεστώτος της Κριμαίας». Ζητούσε από όλες τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αναγνώριση μεταβολής καθεστώτος, σε μία περίπλοκη διατύπωση που καλούσε τη Μόσχα να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Στο κείμενο της απόφασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναδιατύπωνε την προσήλωσή του στην εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και ζητούσε από τη Μόσχα και το Κίεβο «να ξεκινήσουν ένα απευθείας πολιτικό διάλογο», να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρέτιζε τη βούληση της ηγεσίας του Κιέβου «να σεβασθεί τα δικαιώματα» των μειονοτήτων της Ουκρανίας.

Δεν «βλέπει» νέο Ψυχρό Πόλεμο ο εκπρόσωπος του Πούτιν

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι είναι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει Ψυχρός Πόλεμος εξαιτίας της Ουκρανίας.

«Με όλη μας της ψυχή, ελπίζουμε ότι τόσο εμείς όσο και οι εταίροι μας διαθέτουμε αρκετή πολιτική σοφία, αισθήματα και πολιτικό ρεαλισμό, ώστε να αποφύγουμε την διολίσθηση σε μία ακόμη βαθύτερη αντιπαράθεση -ιδεολογική ή άλλη- εξαιτίας της Ουκρανίας» , δήλωσε ο Πεσκόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο τηλεοπτικό δίκτυο Ren-TV.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Δύση είναι οικονομικά αλληλοεξαρτώμενες και επέκρινε τις απόψεις οικονομολόγων σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία είναι ικανή να περάσει στην αυτοαπομόνωση.

«Αυτό θα ήταν παράλογο, μη ρεαλιστικό και εξωφρενικό στην παρούσα στιγμή, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, στην εποχή της απόλυτης οικονομικής αλληλεξάρτησης», είπε.

«Επιθυμούμε την ανάπτυξη της συνεργασίας και δεν θα θέλαμε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία να έχει αντίθετα αποτελέσματα», είπε.

Ωστόσο, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη κλιμάκωση» εάν αληθεύουν οι κατηγορίες που διατυπώνει το Κίεβο, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία εισέβαλε στη νότια Ουκρανία.

«Πρέπει να εξετάσουμε τις πληροφορίες αυτές…Εάν η Ρωσία έχει κλιμακώσει αυτό που έκανε στην Κριμαία διασχίζοντας τα σύνορα στη νότια Ουκρανία, αυτό θα αποτελούσε μία προκλητική κλιμάκωση» , είπε.

Η Σαμάνθα Πάουερ υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί «ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της» και ότι είναι πιθανόν να οδηγηθεί «σε διπλωματική και οικονομική απομόνωση» .

Σε ερώτηση σχετικά με τις ίδιες πληροφορίες που προέρχονται από το Κίεβο, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μαρκ Λάιαλ Γκραντ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του. «Εάν οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, θα πρόκειται για μία επικίνδυνη κλιμάκωση» , είπε.

Ολάντ: Γαλλία και Ε.Ε. δεν θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσουν το δημοψήφισμα που οργανώνεται στην Κριμαία, το οποίο χαρακτήρισε «ψευδοδημοψήφισμα» , διαβεβαιώνοντας πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ουκρανία, θα υπάρξουν κυρώσεις της Ε.Ε. τη Δευτέρα εναντίον της Ρωσίας.
«Υπάρχει ένα ψευδοδημοψήφισμα του πληθυσμού της Κριμαίας γιατί δεν είναι σύμφωνο με το εσωτερικό ουκρανικό δίκαιο και με το διεθνές δίκαιο» και «γι΄αυτό η Γαλλία όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα αυτού του ψευδοδημοψηφίσματος», εξήγησε ο Ολάντ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθόρισε μία κλίμακα κυρώσεων», υπενθύμισε. «Θα γίνει λοιπόν χρήση αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση τη Δευτέρα αυτών των κυρώσεων» απέναντι στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως ορισμένες από αυτές αφορούν την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου (βίζα) και περιουσιακά στοιχεία.

«Εύχομαι να υπάρξει αποκλιμάκωση, να υπάρξει μια ομάδα επαφής που θα μπορέσει να βρει λύσεις στο πλαίσιο της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», επέμεινε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων τύπου Mistral στη Ρωσία, ο Ολάντ είπε πως οι κυρώσεις αυτές «συνδέονται με τη στρατιωτική συνεργασία» που αναφέρεται «στο τρίτο επίπεδο των κυρώσεων». «Είμαστε στο πρώτο», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είπε ότι «μοιράζεται» την ιδέα ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει νομική αξία.

Διαδηλώσεις στη Μόσχα

Περίπου 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μόσχα κατά της «κατοχής» της Κριμαίας και της πολιτικής του Κρεμλίνου, την ίδια ώρα που μια συγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων υποστήριζε την επίσημη γραμμή κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.

«Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία!» έγραφε το μεγάλο πανό στην κεφαλή της πορείας της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από την πλατεία Πούσκιν με κατεύθυνση τη λεωφόρο Ζαχάροφ (από το όνομα του πρώην σοβιετικού αντιφρονούντα).«Μακριά από την Ουκρανία!», «Όχι στον πόλεμο!» έγραφαν επίσης τα πλακάτ που ανέμιζαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, μαζί με ρωσικές και ουκρανικές σημαίες. «Όχι σε δημοψήφισμα υπό την απειλή των όπλων!» ήταν ένα άλλο σύνθημα, αναφερόμενο στην ψηφοφορία για την προσάρτηση στη Ρωσία που διοργανώνεται αύριο στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία είναι στην πλειονότητά της ρωσόφωνη και έχει κατακλυσθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου από χιλιάδες ενόπλους που πιστεύεται πως είναι Ρώσοι στρατιώτες.

Η αστυνομία ανέφερε στην αρχή της πορείας ότι οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 3.000 αλλά ένας φωτογράφος και ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου εκτίμησαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης έφθασε τις 50.000, μια σπάνια κινητοποίηση μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2012.

Διαδηλωτές φώναζαν «Όχι στην εξουσία των τσεκίστ!» (των μελών των μυστικών υπηρεσιών) ή, ακόμη «Ναβάλνι!», το όνομα του νούμερο ένα αντιπολιτευόμενου στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διώκεται και έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό στη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, 15.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν κοντά στην πλατεία της Επανάστασης και στο Κρεμλίνο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα εθνικιστικών οργανώσεων, με πανό υποστήριξης της πολιτικής του Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Δεν θα υπάρξει Μαΐντάν στη Μόσχα», είπαν οι ομιλητές, σε μια αναφορά στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, πρωτεύουσας της Ουκρανίας, όπου τρεις μήνες διαδηλώσεων κατέληξαν στα τέλη Φεβρουαρίου στην αποπομπή του προέδρου Βίκτρο Γιανουκόβιτς ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία, και στην εγκαθίδρυση μιας νέας φιλοδυτικής εξουσίας.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top