krimaia

16/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ψυχρό» δημοψήφισμα

Την ώρα που Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ αντήλλασσαν σκέψεις κι απειλές, ΝΑΤΟ, Αμερικανοί και Ρώσοι επιδίδονταν σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος πέριξ των ουκρανικών συνόρων.
      Pin It

Κριμαία – Την ώρα που Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ αντήλλασσαν σκέψεις κι απειλές, ΝΑΤΟ, Αμερικανοί και Ρώσοι επιδίδονταν σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος πέριξ των ουκρανικών συνόρων

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Η ώρα έφτασε για κινήσεις-ματ στη γεωπολιτική σκακιέρα, καθώς οι κάλπες στήνονται για το αυριανό, κρίσιμο δημοψήφισμα στη φυγόκεντρων τάσεων Κριμαία. Κατά τον τοπικό φιλορώσο πρωθυπουργό, Σεργκέι Αξιόνοφ, το «da» στην ένωση με τη Ρωσία θα ξεπεράσει το 80%, σε μια «διαφανή και δίκαιη» -όπως τη χαρακτήρισε- εκλογική διαδικασία, την οποία απορρίπτει συλλήβδην ως παράνομη η Δύση.

 

Οπως και να έχει, μέχρι το βράδυ της Κυριακής ο κριμαϊκός «κύβος» θα έχει «ριφθεί». Κι αμέσως μετά, η Δύση και η Μόσχα θα πρέπει να ζυγίσουν τις επόμενες μεθοδεύσεις τους, μέσα στο νέο ψυχροπολεμικό σκηνικό που στήνουν με επίκεντρο τη γεωστρατηγικής σημασίας χερσόνησο στα βόρεια του Ευξείνου Πόντου…

 

Το πόσο ρευστές είναι σήμερα οι διεθνείς ισορροπίες διεφάνη στη διπλωματικά πολυαναμενόμενη, πλην όμως περιορισμένων προσδοκιών συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, χθες, στο Λονδίνο. Την ώρα που ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ αντήλλασσαν σκέψεις κι απειλές γύρω από την κριμαϊκή κρίση -χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα, τουλάχιστον επί του προσκηνίου-, ΝΑΤΟ, Αμερικανοί και Ρώσοι επιδίδονταν σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος πέριξ των ουκρανικών συνόρων.

 

Απεσταλμένος του πρακτορείου Reuters στην Κριμαία ανέφερε τη μεταφορά φορτηγών, στρατευμάτων και τουλάχιστον ενός τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού από το ρωσικό αποβατικό Yamal 156 στον κόλπο Καζατσάγια, κοντά στη Σεβαστούπολη. Ενώ στο Κίεβο, το -αντιπολιτευόμενο πια- Κόμμα των Περιφερειών του έκπτωτου προέδρου Γιανουκόβιτς ζητούσε επίσημα την «κατεπείγουσα ψήφιση νόμων, για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις επαρχίες και την αναγνώριση της ρωσικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας». Της ανακοίνωσης αυτής είχαν προηγηθεί οι πρώτες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών, στο Ντόνετσκ, για τις οποίες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατονόμασε ως υπεύθυνες «τις αρχές του Κιέβου», υπογραμμίζοντας με νόημα το δικαίωμα της Μόσχας «να προστατεύει τους συμπατριώτες και συμπολίτες μας στην Ουκρανία»!

 

Πίσω πάντως από το «προπέτασμα καπνού» που δημιουργούν οι πολεμοχαρείς κινήσεις και δηλώσεις, Δύση και Μόσχα προετοιμάζονται για την πραγματική αναμέτρηση: ένα σκληρό μπρα ντε φερ στο οικονομικο-εμπορικό πεδίο. Προετοιμαζόμενη για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, η Ε.Ε. φέρεται να έχει ήδη καταρτίσει κατάλογο πέντε σελίδων με 120-130 ονόματα ανώτερων αξιωματούχων και πολιτικών παραγόντων της Ρωσίας, που θα βρεθούν από τη Δευτέρα κιόλας στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

 

Η «Bild» μάλιστα κατονόμασε χθες ορισμένους. Επικαλούμενη διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες, η γερμανική εφημερίδα ανέφερε τα ονόματα του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντμίτρι Ρογκόζιν, του προσωπάρχη του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ, του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Νικολάι Πατρούσεφ, αρκετών συμβούλων του Ρώσου προέδρου Πούτιν, καθώς και των επικεφαλής δύο ρωσικών «γιγάντων» στον ενεργειακό τομέα: του Αλεξέι Μίλερ της Gazprom και του Ιγκόρ Σέτσιν της Rosneft.

 

Κενές απειλές

 

«Ελπίζω ότι πρόκειται για κενές απειλές», σχολίασε χθες εκπρόσωπος της Rosneft. «Είναι ανόητο, μικροπρεπές και αυτοκαταστροφικό» για τους Ευρωπαίους, προσέθεσε, τονίζοντας ότι ανάλογες πρακτικές θα γυρίσουν μπούμερανγκ «στους επιχειρηματικούς εταίρους της Rosneft στη Δύση».

 

Χθες, εν μέσω πτώσης 4% στο ρωσικό χρηματιστήριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναζητούσε «άλλες πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια».

 

Είχε λοιπόν μια μακρά κι εποικοδομητική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, γύρω από την ουκρανική κρίση, αλλά και τις συνομιλίες της Τεχεράνης με τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα (στις οποίες η Ρωσία διαδραματίζει, όπως και στο συριακό, πρωταγωνιστικό ρόλο).

 

Ο Πούτιν υπογράμμισε πως «οφείλει να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τη βούληση του λαού σε όλες τις περιφέρειες της πρώην σοβιετικής Δημοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

 

Scroll to top