politiki28_8

28/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα θέλουν όλα

Λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητα και ενέργεια βάζει στο στόχαστρο ο επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων Ούλριχ Γκρίλο, που επιμένει ότι πρέπει να περάσει σε ξένα χέρια το ΤΑΙΠΕΔ. Για τρίτο πακέτο ύψους 77 δισ. προς την Ελλάδα μιλούν η Κομερτσμπάνκ και ο Στάινμπρουκ.
      Pin It

Λιμάνια, αεροδρόμια, ακίνητα και ενέργεια βάζει στο στόχαστρο ο επικεφαλής των Γερμανών βιομηχάνων Ούλριχ Γκρίλο, που επιμένει ότι πρέπει να περάσει σε ξένα χέρια το ΤΑΙΠΕΔ. Για τρίτο πακέτο ύψους 77 δισ. προς την Ελλάδα μιλούν η Κομερτσμπάνκ και ο Στάινμπρουκ

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Οι Γερμανοί βιομήχανοι επαναφέρουν για ακόμη μία φορά την πρότασή τους να περάσει μέρος της ελληνικής κρατικής περιουσίας στον Μηχανισμό Στήριξης ESM ώστε να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες υπολογίζουν ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα φτάσει τα 77 δισ. ευρώ.

 

Ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Στάινμπρουκ, δηλώνει ότι στην τηλεοπτική αντιπαράθεση της Κυριακής θα πιέσει την Ανγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα χαρτιά της και να πει συγκεκριμένους αριθμούς σχετικά με την Ελλάδα.

 

Σε σχόλιό της η εφημερίδα «Τσάιτ» ζητάει να γίνει με την Ελλάδα ό,τι έγινε με τη Γερμανία μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χαρίστηκε μεγάλο μέρος των χρεών της και επιμηκύνθηκε επί δεκαετίες η αποπληρωμή τους.

 

Οι δηλώσεις του Γκρίλο

 

Μιλώντας σε εφημερίδα της δυτικής Γερμανίας, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων, Ούλριχ Γκρίλο, πρότεινε τη μεταφορά μέρους της ελληνικής κρατικής περιουσίας στον ESM προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να χάσουν οι επενδυτές τα χρήματά τους στην Ελλάδα.

 

Οπως είπε, «στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία εκατοντάδων δισ. ευρώ. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, επιχειρήσεις στον χώρο της ενέργειας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα ακίνητα. Το ESM θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να έχει τη δυνατότητα να πουλήσει την περιουσία αυτήν. Ομως και η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να την επαναγοράσει στο μέλλον».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας είναι το κλειδί για τις υπερχρεωμένες χώρες.

 

Ανάλογη πρόταση είχε κάνει πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της ίδιας ομοσπονδίας, κ. Κέρμπερ, με τη διαφορά ότι εκείνος είχε πει ότι το αντάλλαγμα για την παροχή ελληνικής κρατικής περιουσίας στον ESM να είναι πως θα σβηστεί το 50% του χρέους της Ελλάδας.

 

Ο υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Κάρστεν Σνάιντερ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπιλντ» υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από αυτήν που συζητιέται και ότι στο ποσό των 11 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, θα απαιτηθεί περαιτέρω υψηλό ποσό διψήφιων δισ. ευρώ για το διάστημα 2015-2020.

 

Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρέπει αμέσως να παρουσιάσει αριθμητικά στοιχεία για την Ελλάδα».

 

Ο Σνάιντερ συμπλήρωσε ότι το κενό προκύπτει από την παρατεινόμενη ύφεση και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

 

Θύμισε δε ότι η τρόικα έχει αποφανθεί -κατά την τελευταία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους- ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικά 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

 

Εκθεση της Κομερτσμπάνκ

 

Το ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα βοήθειας μετά το 2014, υποστηρίζει και έκθεση της Κομερτσμπάνκ, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας.

 

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ορθότερη λύση θα ήταν κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά –όπως προσθέτει– είναι αμφίβολο το αν θα κάνουν κάτι τέτοιο οι πολιτικοί ηγέτες, διότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγάλο μέρος του κόστους διάσωσης.

 

Ετσι μια πολύ εύκολη βοήθεια για τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης είναι ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, συμπεραίνει η έκθεση της Κομερτσμπάνκ.

 

Η «Τσάιτ», που ζητάει να γίνει με την Ελλάδα ό,τι έγινε με τη Γερμανία το 1953, στη συμφωνία του Λονδίνου, επισημαίνει πως «το οικονομικό μας θαύμα στη δεκαετία του ’50 κατέστη δυνατό επειδή οι νικητές διέγραψαν κατά το ήμισυ το χρέος μας και επιπλέον μας χορήγησαν προθεσμία 50 ετών για την εξόφληση των υπολοίπων. Δεν θα πρέπει κι εμείς έναντι των Ελλήνων να επιδείξουμε την ίδια μεγαλοψυχία; Ναι, θα έπρεπε. Αλλά και αυτό δεν αρκεί. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης το οποίο και να δημιουργεί απασχόληση. Μόνον έτσι θα εμποδίζονταν η αποστροφή των Ελλήνων –και ιδιαίτερα των νεαρών Ελλήνων μέσα στην απόγνωσή τους– προς τη δημοκρατία. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε κακό οιωνό για τη νότια Ευρώπη και για ολόκληρη την Ευρώπη».

 

Να σημειωθεί ότι η γνώμη τής «Τσάιτ» είναι ιδιαιτέρως βαρύνουσα καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εφημερίδα της Γερμανίας και πουλάει 600.000 φύλλα.

 

Scroll to top