Ο ΟΛΠ απορρίπτει το αίτημα των Κινέζων για αναστολή του ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος. Το ακέφαλο ΤΑΙΠΕΔ μαζί με το Ελεγκτικό Συνέδριο αναλαμβάνουν να λύσουν τον γρίφο. Ανησυχία στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο αδιεξόδου
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Μία συμφωνία αλλά και μία καθοριστική διαφωνία προέκυψαν από τις μέχρι τώρα πολυήμερες διαβουλεύσεις ανάμεσα στη ΣΕΠ (Cosco)και τον ΟΛΠ, μία μόλις ημέρα πριν από τη λήξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές για τον «φιλικό διακανονισμό» που αφορά την κατασκευή του δυτικού μέρους της προβλήτας ΙΙΙ από τους Κινέζους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ΣΕΠ και ΟΛΠ κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία άπτονται της επέκτασης της κινέζικης εταιρείας στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ, αντίθετα το αίτημα της Cosco για αναστολή του ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος συνάντησε την κάθετη άρνηση της διοίκησης του Οργανισμού.
Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ
Μετά από αυτή την εξέλιξη, το ΤΑΙΠΕΔ (βασικός μέτοχος του ΟΛΠ), που όμως είναι ακέφαλο και τελευταίως διεκδικούν τον ρόλο του οι Γερμανοί μέσω του ESM, μαζί με το Ελεγκτικό Συνέδριο καλούνται να λύσουν τη διαφωνία των δύο πλευρών και να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα ξεπεραστεί αυτός ο καθοριστικός «σκόπελος», ενώ στάση αναμονής τηρεί το μέγαρο Μαξίμου.
Οι διαπραγματεύσεις ΣΕΠ – ΟΛΠ ξεκίνησαν στα τέλη Ιουνίου, μία μόλις ημέρα μετά τη φιέστα που διοργανώθηκε στο Ν. Ικόνιο για να εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό και τον (αποπεμφθέντα) πρόεδρο της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιαφού η μισοτελειωμένη προβλήτα ΙΙΙ της Cosco. ΣΕΠ και ΟΛΠ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας έναρξης των διαβουλεύσεων για να επεκταθεί ο κινεζικός όμιλος στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ, που θα κοστίσει 224 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Cosco. Για να προχωρήσουν όμως στο έργο αυτό, οι Κινέζοι ζητούν αναστολή του ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στον ΟΛΠ βάσει της σύμβασης παραχώρησης του 2008, μέχρι να επιστρέψει το ΑΕΠ της χώρας στα επίπεδα προ κρίσης. Κάποιοι λένε ότι η Cosco ζητάει αναστολή μέχρι το 2025 και κάποιοι άλλοι μέχρι το 2034. Επίσης ως αντιστάθμισμα θα κατασκευάσουν προβλήτα πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ, με αποπληρωμή όμως από τον Οργανισμό σε 15 χρόνια, και αλιευτικό καταφύγιο στο Πέραμα.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών επρόκειτο να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουλίου, κάτι τέτοιο δεν κατέστη όμως εφικτό, καθώς από τη μια προέκυψαν νομικά «αγκάθια» και από την άλλη η Ε.Ε. απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση επιστολή 23 σημείων, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τα αιτήματα της Cosco. Ετσι ο ΟΛΠ ζήτησε και πήρε παράταση μέχρι τις 29 Αυγούστου.
Μέχρι και χθες οι εκπρόσωποι της Cosco υποστήριζαν σθεναρά το αίτημά τους επικαλούμενοι το άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα (απρόοπτη μεταβολή συνθηκών) λόγω της κρίσης που έπληξε τη χώρα μετά το 2008 που υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης. Αντίθετα, η διοίκηση του ΟΛΠ υποστήριζε ότι η Cosco δεν έθεσε το αίτημα αυτό στην πρώτη τροποποίηση της σύμβασης που έγινε το 2011 και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η κρίση και πως κάτι τέτοιο σημαίνει αλλαγή των όρων της σύμβασης.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια μαζί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) ετοιμάζονται να κάνουν παρέμβαση στις Βρυξέλλες ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια παραχώρησης των λιμανιών.
Προσφυγή στις Βρυξέλλες
Το θέμα θα τεθεί από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και από τους λιμενεργάτες του ΟΛΠ στο συνέδριο του IDC στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό και θα ζητηθεί να γίνει από κοινού παρέμβαση στην Ε.Ε. Να σημειωθεί ότι το IDC έχει τοποθετηθεί ενάντια στο μοντέλο παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι οι εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί θα επεκταθούν και σε άλλα λιμάνια της Ευρώπης.
Εκπρόσωποι της ΟΜΥΛΕ συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με τον υπουργό Ναυτιλίας, στον οποίο εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ, ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών της χώρας, τόσο με τη μέθοδο της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου όσο και με την πολιτική των παραχωρήσεων κατά τα πρότυπα της Cosco.