28/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοιχτά παράθυρα στην αυθαιρεσία

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων αντιδρά στον νόμο 4178 που επιτρέπει παρεμβάσεις σε εμπορικά κέντρα τύπου Τhe Mall αλλά και μνημεία όπως η Βουλή και η Ακαδημία που αυξάνουν κατά πολύ τους χώρους τους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κωφεύει.
      Pin It

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων αντιδρά στον νόμο 4178 που επιτρέπει παρεμβάσεις σε εμπορικά κέντρα τύπου Τhe Mall αλλά και μνημεία όπως η Βουλή και η Ακαδημία που αυξάνουν κατά πολύ τους χώρους τους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κωφεύει

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Ενα μεγάλο εμπορικό κέντρο, όπως το Mall στο Μαρούσι, μπορεί να αυξήσει, κανονικά και με τον νόμο, τους χώρους του μέσα από πέργκολες! Οι κατασκευές αυτές μπορεί να γίνουν χωρίς οικοδομική άδεια, να διαθέτουν σκέπαστρο και να έχει γίνει χρήση οποιουδήποτε υλικού, ακόμη και τσιμέντου, μάλιστα χωρίς περιορισμούς για τις διαστάσεις τους. Ολες αυτές οι εργασίες επιτρέπεται να γίνουν χωρίς καμία επίβλεψη από μηχανικό και με την υποβολή μιας απλής τεχνικής έκθεσης στην αρμόδια πολεοδομία.

 

Οι διευκολύνσεις

 

Με την ίδια απλή «συνταγή» επιτρέπεται να γίνουν μια σειρά παρεμβάσεις, όπως ανακαινίσεις εσωτερικών και εξωτερικών όψεων, αλλαγές κουφωμάτων κ.λπ. σε αρχιτεκτονικά μνημεία, όπως η Βουλή, η Ακαδημία, η Βιβλιοθήκη, το Μουσείο…

 

Το «πράσινο φως» δίνεται με το άρθρο 48 του νέου νόμου 4178 για τα αυθαίρετα, το οποίο, σύμφωνα με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Αττικής, αποτελεί «παραθυράκι» για τη συνέχιση της αυθαίρετης δόμησης, αυξάνοντας από 12 σε 26 τις οικοδομικές εργασίες μικρής κλίμακας και τις διευκολύνσεις που είχαν θεσπιστεί με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (νόμος 4067/2012). «Είναι υποκριτική η βούληση της πολιτείας για πάταξη της αυθαίρετης δόμησης», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Μαδεμοχωρίτης, πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ Αττικής, και τονίζει ότι από το «ξεχείλωμα» των εργασιών μικρής κλίμακας θα ζημιωθούν το περιβάλλον και η πολιτιστική κληρονομιά. Υπενθυμίζει ότι κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ο εκπρόσωπος του συλλόγου είχε εκφράσει τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των αρχιτεκτόνων και είχε λάβει τη διαβεβαίωση από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη ότι θα γίνουν αλλαγές. «Δεν έγινε τίποτα», μας διαβεβαιώνει και εμμέσως αφήνει να εννοηθεί ότι δεν το επέτρεψαν οι εκπρόσωποι άλλων κλάδων των μηχανικών. Να σημειωθεί πάντως ότι η έκδοση κανονικής οικοδομικής άδειας προβλέπει συγκεκριμένους ρόλους για κάθε ειδικότητα μηχανικού, σε αντίθεση με την τεχνική έκθεση που προβλέπεται για την άδεια μικρής κλίμακας, η οποία μπορεί να προωθηθεί από όλους τους τεχνικούς.

 

Παραδέχεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως είναι τα αρχιτεκτονικά μνημεία, χρειάζονται προηγουμένως εγκρίσεις από άλλους φορείς της πολιτείας, όπως η αρχαιολογία, οι αρχιτεκτονικές επιτροπές κ.λπ. Σημειώνει, ωστόσο, ότι αυτό δεν αναφέρεται ρητά στη νομοθεσία και το σημαντικότερο δεν επιβάλλει τον πολεοδομικό έλεγχο.

 

Προσφυγή στο ΣτΕ

 

«Δεν είναι συντεχνιακό θέμα», υπογράμμισε και επισήμανε ότι με την άδεια μικρής κλίμακας και λόγω της απουσίας μηχανικού κατά τη φάση της κατασκευής γίνεται ευκολότερος ο δρόμος για πολεοδομικές παραβάσεις και δημιουργούνται προϋποθέσεις για διαπλοκή.

 

Ζήτησε να επανεξεταστεί το άρθρο 48 και να θεσπιστούν πιο αυστηροί κανόνες, ενώ προανήγγειλε ότι αν δεν γίνουν διορθώσεις ο σύλλογος θα προσφύγει στο ΣτΕ και θα επανεξετάσει τη συμμετοχή των εκπροσώπων του σε θεσμοθετημένες επιτροπές, όπως τα συμβούλια αρχιτεκτονικής.

 

«Είναι μέτρα που αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία και βοηθούν τους πολίτες», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» συνεργάτης τού Στ. Καλαφάτη, που απέδωσε ευθέως την κριτική σε συντεχνιακές έριδες μεταξύ των διαφορετικών κλάδων των μηχανικών. Ειδικά για τις πέργκολες παρέπεμψε τους εκπροσώπους των αρχιτεκτόνων στον νέο οικοδομικό κανονισμό, που αναφέρεται σε αυτή την περίπτωση.

 

Scroll to top