28/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φόβος στις αγορές λόγω Συρίας

Σχεδόν σε όλο τον κόσμο τα χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση χθες. Στη Μέση Ανατολή... χύθηκε αίμα.
      Pin It

Σχεδόν σε όλο τον κόσμο τα χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση χθες. Στη Μέση Ανατολή… χύθηκε αίμα

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Εντονα ρίγη προκαλεί στις αγορές κατακαλόκαιρο η αυξανόμενη προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

 

Η προχθεσινή προαναγγελία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους -μετά τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς- τροφοδότησε το κύμα αποφυγής επενδυτικού ρίσκου, ρευστοποίηση κερδών και την «καθιερωμένη» στροφή στα γνωστά ασφαλή «επενδυτικά λιμάνια».

 

Οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν σχεδόν παντού στον κόσμο. Στην Ευρώπη σημειώθηκε χθες η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Euro STOXX50 έκλεισε με απώλειες 2,6% στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο.

 

Η Ευρώπη

 

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης o DAX βούτηξε 2,28% χαμηλότερα, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,42%, το Μιλάνο έκλεισε στο -2,34%, η Μαδρίτη στο -2,96% και η Αθήνα στο -4,08%.

 

Νωρίτερα, στο επίκεντρο της κρίσης, στις αγορές δηλαδή της Μέσης Ανατολής… χύθηκε αίμα». Το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι έκλεισε με πτώση 7% –τη μεγαλύτερη σε όλον τον κόσμο χθες. Αυτό της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησε κατά 4,2%, ενώ απώλειες που ξεπέρασαν το 2,8% σημείωσαν και οι αγορές του Κουβέιτ και του Αμπού Ντάμπι. Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης «βυθίστηκε» 4,7% χαμηλότερα, η τουρκική λίρα προσγειώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος σημείωσε και η ινδική ρουπία. Το χρηματιστήριο της Βομβάης υποχώρησε για ακόμη μία ημέρα σημειώνοντας απώλειες 3,18%, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναδυόμενων αγορών MSCI σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 8 εβδομάδων. Και στις ΗΠΑ, όμως, ο δεικτης Dow Jones, μισή περίπου ώρα πριν από την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης, υποχωρούσε 1,2%.

 

Στον αντίποδα, υψηλά διαβαθμισμένα κρατικά ομόλογα, όπως αυτά των ΗΠΑ και της Γερμανίας, ο χρυσός και νομίσματα όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο επωφελήθηκαν και προσέλκυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν 4 μονάδες βάσης στο 2,75%, ενώ τα αντίστοιχα γερμανικά Bund κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,85%.

 

Σε άνοδο ο χρυσός

 

Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη των 15 δολαρίων, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά τα 1.423 δολάρια η ουγκιά, που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 εβδομάδων. Οι αναλυτές τόνιζαν ότι ο χρυσός επωφελήθηκε από τις προοπτικές πληθωριστικών πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου.

 

Το μπρεντ χτύπησε ρεκόρ εξαμήνου, τροφοδοτούμενο από τις συνηθισμένες γεωπολιτικές ανησυχίες της αγοράς ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θα οδηγήσει σε διακοπή της ομαλής προσφοράς αργού από εκεί. Σημείωσε άνοδο 3,3%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια για φέτος, φθάνοντας –ενδοσυνεδριακά– έως και τα 114,35 δολάρια ανά βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

 

Δείτε σχετικά ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στη Συρία

Scroll to top