Συνελήφθησαν εν ώρα ρεπορτάζ σχετικά με τη βάση της Σούδας ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» και του ΣΚΑΪ στην Κρήτη, Μάριος Διονέλλης, και ο εικονολήπτης του ΣΚΑΪ, Νίκος Σαράντος. Το ρεπορτάζ είχε στόχο να καταγράψει τις κοινωνικές αντιδράσεις των τοπικών φορέων και των κατοίκων των Χανίων για την ύπαρξη της ΝΑΤΟϊκής βάσης και τη διαφαινόμενη χρησιμοποίησή της στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Ήταν 7 το πρωί της Τετάρτης, όταν οι δύο συνάδελφοι ξεκίνησαν να πραγματοποιούν το ρεπορτάζ, έξω από το χωριό Μουζουράς, περίπου 2 χλμ. από τη στρατιωτική βάση της Σούδας. Από εκεί τράβηξαν τα απαραίτητα πλάνα για την παρουσίαση του θέματός τους. Πρόκειται για ένα σημείο που πράγματι βρίσκεται σε ελεγχόμενη περιοχή και άρα τυπικά δεν υπάρχει το δικαίωμα εικονοληψίας. Παραδοσιακά όμως όλα τα τοπικά και πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια που κάνουν σχετικό θέμα στήνουν εκεί και τραβούν μακρινό πλάνο της βάσης. Κάποια στιγμή τούς πλησίασε όχημα της πολεμικής αεροπορίας, πήρε τις ταυτότητές τους και τους είπε να περιμένουν μέχρι να έρθει περιπολικό. Από εκεί οδηγήθηκαν στο Μέγαρο Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, όπου και παρέμειναν 4 ώρες. Από τις καταθέσεις των ανθρώπων της 115 Πτέρυγας Μάχης φάνηκε ότι προετοιμαζόταν το κλίμα για να απαγγελθεί κατηγορία για κατασκοπεία (!), παρόλο που το ρεπορτάζ δεν ήταν στρατιωτικού χαρακτήρα και δεν είχε πλάνα από στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ακαριαία ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΠΗΝ) που ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση των συναδέλφων. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης έκανε παρέμβαση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όπου και βρήκε συναινετικό κλίμα. Τελικά ο Μ. Διονέλλης και ο Ν. Σαράντος αφέθηκαν ελεύθεροι με την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία για παραβίαση οχυρών θέσεων (νόμος 376/1936). Η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα και θα οριστεί τακτική δικάσιμος.
«Η κατηγορία και η σύλληψη ήταν προσχηματική και επιβεβαιώνει μια αυταρχική τάση εν όψει και της διαφαινόμενης ευθυγράμμισης της ελληνικής κυβέρνησης με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο προεδρεύων της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης και συμπληρώνει ότι «το μήνυμα που στάλθηκε στην ερευνητική δημοσιογραφία είναι ότι κινδυνεύει σοβαρά όταν επιχειρεί να καταγράψει την πραγματικότητα και να κάνει καλά τη δουλειά της».
«Σε μια τέτοια στιγμή όπου η παγκόσμια κοινή γνώμη αγωνιά για το τι θα γίνει στη Συρία, καθήκον των δημοσιογράφων είναι να συλλέγουν πληροφορίες και να ενημερώνουν. Αυτή είναι η αποστολή τους και πολλές φορές, σχεδόν καθημερινά, δίνουν και τη ζωή τους», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Σαββίδης.
Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr