29/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτονόητη η ελληνική συνδρομή στην επίθεση

Αμηχανία στην κυβέρνηση που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ «συμμαχικών» υποχρεώσεων και αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.
      Pin It

Αμηχανία στην κυβέρνηση που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ «συμμαχικών» υποχρεώσεων και αντιδράσεων της αντιπολίτευσης

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η κυβέρνηση στο θέμα της επικείμενης επίθεσης στη Συρία, καθώς επιχειρεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, συμβιβάζοντας τις «αυτονόητες» συμβατικές υποχρεώσεις προς το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και το κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας εξαιτίας των συνεπειών της κρίσης. Σ’ αυτό το φόντο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε αν όχι «δυσοίωνα», «χαμηλής νέφωσης» τα νέα στην περιοχή. «Ελπίζω αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις να μετρήσουν προσεκτικά το θέμα της επέμβασης στη Συρία» τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.

 

Με ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα

 

Χθες, η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα συνδρομής της χώρας μας. Ωστόσο, ανώτατη κυβερνητική πηγή υπενθύμιζε αναφορικά με τη βάση της Σούδας ότι αυτή είναι ΝΑΤΟϊκή και ως εκ τούτου δεν απαιτείται ειδική άδεια, αλλά ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα, εκτιμούσε ότι πιθανώς να αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις σε Σητεία, Ηράκλειο και Ρόδο, ενώ σημείωνε ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ελληνικές δυνάμεις είτε από αέρος είτε από θαλάσσης, εννοώντας προφανώς ότι η όποια συμμετοχή θα περιοριστεί σε τμήματα υπό ΝΑΤΟϊκή εντολή και ομπρέλα.

 

Στη σκιά των διεθνών διεργασιών και με την προοπτική της στρατιωτικής επέμβασης να πλησιάζει, σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, σε μια προσπάθεια συντονισμού και επισκόπησης της κατάστασης. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την κατάσταση στη Συρία «εξαιρετικά ανησυχητική» και επανέλαβε ότι η χρήση χημικών όπλων είναι ειδεχθές έγκλημα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μια διεθνής απάντηση στο όνομα της νομιμότητας», θέση που, όπως υπογράμμισε, υποστηρίζουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, δεν παρέλειψε να ξανατονίσει την ανάγκη «να διαφυλαχθεί η πολιτική διαδικασία».

 

Μια από τις πτυχές που θέτει μετ’ επιτάσεως η ελληνική πλευρά είναι και το προσφυγικό. Σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ζήτησε «να επιδειχθεί άμεσα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «έχει ενημερώσει για τις περιορισμένες δυνατότητές της να υποδεχτεί πρόσφυγες πολέμου».

 

«Σταθεροποιητικός» ρόλος

 

Επίσης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να αντισταθεί στα σχέδια ξένων επεμβάσεων, παρατήρησε ότι «η Συρία δεν είναι μια ανθούσα δημοκρατία που αναπτύσσεται εν μέσω ειρήνης και προόδου».

 

Συνολικά, πάντως, από την κυβέρνηση καταβάλλεται μια αγωνιώδης προσπάθεια να τονιστεί ο σταθεροποιητικός ρόλος της χώρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα ότι οι κινήσεις της Αθήνας «δεν υπαγορεύονται από την “αντανάκλαση” των τουρκικών κινήσεων».

 

Μάλιστα, μέσω φίλιων ΜΜΕ, διέρρεε πως όσοι αντιτίθενται στην όποια συμμετοχή σε μια πιθανή επίθεση κατά της Συρίας πρέπει να πουν συγκεκριμένα πώς μπορεί η χώρα να μη συμμορφωθεί με τις ανειλημμένες της υποχρεώσεις.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Διευκολύνσεις τύπου Λιβύης

 

Εκατοντάδες απογειώσεις αεροσκαφών από ελληνικά αεροδρόμια είχαν γίνει στην επίθεση κατά του Καντάφι

 

Η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις (πλην βομβαρδισμών) στη Λιβύη τον Μάρτιο του 2011, καθώς επισήμως διέθεσε μία φρεγάτα, ένα ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης της Πολεμικής Αεροπορίας. Στην αρχική απόφαση της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου περιλαμβανόταν και η συμμετοχή έξι μαχητικών F16, η οποία ματαιώθηκε λόγω αντιδράσεων.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα αεροσκάφη της 380 Μοίρας ΑΣΕΠΕ συμπλήρωσαν συνολικά 980 ώρες πτήσης, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Παράλληλα, από τα στρατιωτικά αεροδρόμια του Αράξου, της Ανδραβίδας και του Ακτίου υπήρξαν εκατοντάδες απογειώσεις «συμμαχικών» αεροσκαφών με προορισμό τη Λιβύη, ενώ και η βάση της Σούδας δέχτηκε πλοία αλλά και αεροσκάφη από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόσφατη είναι και η φορτισμένη συζήτηση που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την πρόθεση των ΗΠΑ να σταθμεύσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τα οποία έχουν συστηματικά χρησιμοποιηθεί για επιθετικούς σκοπούς (Πακιστάν, Ιράκ κ.α.).

 

Οσον αφορά το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται, σε καιρό κρίσης, η συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε τον Απρίλιο του 2011 στον Αλέξη Τσίπρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως υπουργός Αμυνας. «Το μηνιαίο λογιστικό κόστος είχε αρχικά υπολογιστεί περίπου στα έξι εκατομμύρια ευρώ. Αυτό τείνει να μειωθεί μετά τον πρώτο μήνα των επιχειρήσεων» δήλωνε και πρόσθετε ότι «το συνολικό ετήσιο κόστος της συμμετοχής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό ανέρχεται σε 121.823.500 ευρώ για το 2010».

 

Εντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπήρξαν και στην Κύπρο, με το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ να καταγγέλλουν πιθανή χρήση των βρετανικών βάσεων ως πολεμικού ορμητηρίου κατά της Συρίας.

 

Τ.Τ.

 

Scroll to top