29/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εφυγε ένας ευγενικός άνθρωπος της μόδας

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του ο σχεδιαστής Μιχάλης Ασλάνης.
      Pin It

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του ο σχεδιαστής Μιχάλης Ασλάνης

 

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Νεκρός στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Μιχάλης Ασλάνης. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο θάνατός του οφείλεται σε αυτοκτονία ή σε παθολογικά αίτια. Σκουφά 21 ήταν η διεύθυνση. Στον 1ο και στον 2ο όροφο ήταν το ατελιέ του. Στον 4ο έμενε ο ίδιος. Εκεί ήταν που τον βρήκε η διευθύντρια του ατελιέ του. Πεσμένος δίπλα στο κρεβάτι και γύρω γύρω 4-5 καρέκλες. Στο κομοδίνο βρέθηκαν χάπια. Ανάμεσα στα πράγματά του βρέθηκε κι ένα ημερολόγιο, όπου έγραφε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του. «Σε τι κόσμο ζούμε, τι μας ξημερώνει;» έγραφε. Στο ίδιο ημερολόγιο σημείωνε και τα χρέη του. Σε ποιους και τι χρωστάει.

 

Η τελευταία συνέντευξή του

 

«Ανησυχώ πλέον και για την ίδια μου τη ζωή, νομίζω ότι έχω μπλέξει, είμαι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Εκκρεμούν πολλές υποθέσεις. Μιλάω με τους δικηγόρους μου για να δούμε τι θα κάνουμε και πώς θα βρεθεί μια λύση. Δίνω μεγάλο αγώνα» είχε δηλώσει ο Μιχάλης Ασλάνης στην τελευταία του συνέντευξη που παραχώρησε στην «Espresso». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είχε πέσει θύμα εξαπάτησης από δύο γυναίκες, η μία εκ των οποίων ήταν υπεύθυνη για τις υποχρεώσεις του σπιτιού του. «Τους έδινα χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις που είχα στο ΙΚΑ, στην Εφορία και στις διάφορες τράπεζες. Εκείνες όμως ούτε τακτοποιούσαν τις εκκρεμότητες ούτε έκαναν αποδόσεις, π.χ. ΦΠΑ. Κρατούσαν τα λεφτά για τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να μαζεύονται χρωστούμενα, τα οποία εγώ όμως δεν γνώριζα» ανέφερε.

 

Η αστυνομία έχει αποκλείσει το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας, άρα ο θάνατός του είναι είτε αυτοκτονία είτε οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Οι αδερφές του, μάλιστα, σήμερα προτίθενται να παραγγείλουν νεκροτομή προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια. Σύμφωνα με το οικογενειακό του περιβάλλον, ο γνωστός σχεδιαστής ταλαιπωρούνταν από υπέρταση και σάκχαρο. Αύριο Παρασκευή κηδεύεται στη Χαλκίδα.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

Ποιος ήταν

 

Ο Μιχάλης Ασλάνης ήταν από τους πιο αγαπητούς δημιουργούς στον χώρο της μόδας. Αναδείχτηκε τη δεκαετία του 1980, σε μια εποχή γκλαμουριάς και λάιφ στάιλ, έδωσε βήμα στην πασαρέλα σε πολλά νέα μοντέλα, έντυσε την καλή κοινωνία του Κολωνακίου, τις τηλεοπτικές παρουσιάστριες των πρωινάδικων και τις φίρμες της πίστας.

 

Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, γεννήθηκε στη Χαλκίδα, από όπου έφυγε σε μικρή ηλικία για την Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ διακόσμηση, γραφικές τέχνες, ιστορία τέχνης και θεάτρου, στο πλάι σπουδαίων καθηγητών, όπως οι ζωγράφοι Τέτσης, Μοσχίδης, Γούναρης, Πρέκας και Βακαλό.

 

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1974 εντελώς αυτοδημιούργητος και σύντομα κατέκτησε μία από τις πρώτες θέσεις στον χώρο της μόδας. Η δουλειά του παρουσιάστηκε πολλές φορές στο εξωτερικό, από το Παρίσι και τη Μόσχα μέχρι την Κωνσταντινούπολη, το Μιλάνο και τον Καναδά, ενώ αφιερώματα έγιναν σε ξένα περιοδικά όπως τα Vogue, L’ Officiel κ.ά.

 

Από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του: Στο Παρίσι, αντιπροσώπευσε τη χώρα μας σε ένα μεγάλο σόου στην Avenue Foss, όπου συμμετείχαν κορυφαίοι σχεδιαστές από όλο τον κόσμο για τον εορτασμό των 25 χρόνων του γαλλικού Pret a Porter. Παρουσίασε την κολεξιόν του, εμπνευσμένη από το Βυζάντιο, στη μεγάλη έκθεση μόδας IGEDO στο Ντίσελντορφ, αποσπώντας τα κολακευτικά σχόλια του Τύπου, με εκτενείς αναφορές στο CNN αλλά και στη Liberation.

 

Προσκεκλημένος από τον δήμαρχο Φρανκφούρτης έδειξε κι εκεί τις δημιουργίες του, πάντα με ελληνική έμπνευση, ενώ συμμετείχε σε φιλανθρωπικό γκαλά μόδας για τον Ερυθρό Σταυρό έπειτα από πρόσκληση της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό. Στο Μπάρι της Ιταλίας τού απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης, ενώ την κολεξιόν του μετέδωσε απευθείας το τηλεοπτικό κανάλι RAI. Ηταν ο σχεδιαστής των ρούχων για τους υπαλλήλους της Αττικό Μετρό και του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ακόμη, είχε συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες που εισήγαν στην ελληνική αγορά είδη σπιτιού, αξεσουάρ κ.ά., αλλά και με ελληνικές επιχειρήσεις που εξήγαν αντίστοιχα προϊόντα με τη διάσημη υπογραφή του.

 

Scroll to top