29/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαριές κατηγορίες των γιατρών

Με αφορμή το έγγραφο του ΑΧΕΠΑ για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι με απευθείας ανάθεση προμηθεύτηκε αντιδραστήρια και οι έλεγχοι γίνονται κανονικά.
      Pin It

Με αφορμή το έγγραφο του ΑΧΕΠΑ για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, η διοίκηση του νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι με απευθείας ανάθεση προμηθεύτηκε αντιδραστήρια και οι έλεγχοι γίνονται κανονικά

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Της Κατερίνας Μπύρου

 

Ανω-κάτω έκανε γιατρούς, συγγενείς και ασθενείς η χθεσινή διαρροή εγγράφου του ΑΧΕΠΑ που κάνει λόγο για εμπλοκή στον μοριακό έλεγχο του αίματος που λαμβάνει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων μετά τη λήξη της σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρεία. Αμεση ήταν η αντίδραση της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ, που έσπευσε να καθησυχάσει τους πάντες ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει διακινηθεί σε κανέναν ασθενή και σε κανένα νοσοκομείο αίμα που δεν ελέγχθηκε μοριακά, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο μοριακός έλεγχος συνεχίζεται κανονικά και διακόπηκε μόνο για δύο ημέρες.

 

Ορολογικός έλεγχος

 

H αναστάτωση προκλήθηκε όταν διακινήθηκε στο Διαδίκτυο έγγραφο, το οποίο υπογράφει η συντονίστρια διευθύντρια του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη, με ημερομηνία την 26η Αυγούστου, στο οποίο αναφέρεται ότι μέχρι να διευθετηθεί το θέμα και να ξαναρχίσει ο μοριακός έλεγχος δεν είναι δυνατό να διεξάγονται στο αίμα έλεγχοι με τους οποίους εντοπίζεται το AIDS και η ηπατίτιδα B και C, αλλά είναι εφικτός μόνο ο ορολογικός έλεγχος. Στο ίδιο έγγραφο ζητούνταν από τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς που θα χρειαστούν μετάγγιση από τις ποσότητες του συγκεκριμένου αίματος για τους κινδύνους που διατρέχουν, αλλά και να παίρνουν δήλωσή τους ότι γνωρίζουν πως το αίμα ελέγχθηκε μόνο με ορολογικό έλεγχο και ότι υπάρχει «δυνητικός μικρός κίνδυνος μετάδοσης με τη μετάγγιση, καθώς ο αιμοδότης μπορεί να βρίσκεται στην περίοδο “παραθύρου” για HIV ή HBV ή HCV».

 

Η κ. Χασαποπούλου-Ματάμη σε δηλώσεις της υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας της, τονίζοντας ότι όφειλε να ενημερώσει εγκαίρως για το θέμα όσους εμπλέκονται στη διάθεση αίματος. Οπως εξήγησε, ο μοριακός έλεγχος δεν έγινε μόνο για δύο ημέρες, την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. «Το αίμα όμως δεν χρειάστηκε, οπότε δεν διατέθηκε σε κανέναν ασθενή και ελέγχθηκε στη συνέχεια, οπότε ο μοριακός έλεγχος διεξάγεται κανονικά», είπε.

 

Απευθείας ανάθεση

 

Την ίδια ώρα, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γιώργος Βέργουλας ξεκαθάρισε ότι με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης «πήραμε αντιδραστήρια και οι έλεγχοι γίνονται κανονικά».

 

Πάντως, οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι ακόμη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους ασθενείς που θα μεταγγιστούν με αίμα που δεν έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο. «Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις συλλόγων ασθενών και νοσοκομειακών γιατρών προς διοικήσεις νοσοκομείων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αποδεικνύεται ότι όλα βρίσκονται στον αέρα και μεταγγιζόμενοι ασθενείς κινδυνεύουν», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος εξαπέλυσε ευθεία κριτική στον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, το υπουργείο καλεί τα νοσοκομεία να προβούν σε απευθείας ανάθεση, αντί να διενεργήσουν διαγωνισμό για προμήθεια αντιδραστηρίων. «Πρόκειται για πρακτική πλήρους αδιαφάνειας, που θα χρεωθούν αργότερα οι γιατροί, όταν θα έρθουν οι επιθεωρητές και τους κατηγορήσουν για μη σύννομη προμήθεια υλικών, οπότε ευθέως ο κ. Γεωργιάδης θα τους θέσει σε αυτοδίκαιη αργία, κρατώντας τη ρομφαία της κάθαρσης» τόνισε, ενώ κάλεσε τον υπουργό Υγείας «να εγκαταλείψει τα τηλε-παράθυρα και να συνεργαστεί άμεσα με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, τους οποίους καθημερινά καθυβρίζει».

 

Scroll to top