dendias30_8

30/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

«Νόμος και τάξη» στα Γιάννενα

Σημαίες, ρούχα και άστεγοι μετανάστες ήταν η «λεία» της ΕΛ.ΑΣ. που εισέβαλε στην κατάληψη «Αντιβίωση». Η κατάληψη της «Αντιβίωσης» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 και γρήγορα αποτέλεσε έναν μαζικό αντιεξουσιαστικό χώρο, ειδικά μετά τον «Δεκέμβρη».
      Pin It

Σημαίες, ρούχα και άστεγοι μετανάστες ήταν η «λεία» της ΕΛ.ΑΣ. που εισέβαλε στην κατάληψη «Αντιβίωση»

 

Η κατάληψη της «Αντιβίωσης» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 και γρήγορα αποτέλεσε έναν μαζικό αντιεξουσιαστικό χώρο, ειδικά μετά τον «Δεκέμβρη»

 

Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Γιατί η Αστυνομία εισέβαλε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην κατάληψη «Αντιβίωση» στα Γιάννενα; Προφανώς για να προσθέσει ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ της «ανακατάληψης των πόλεων» της πολιτικής Δένδια. Κατά τα άλλα, αποτέλεσμα μηδέν. Ή, μάλλον, αποτέλεσμα, η εμπέδωση της ιδέας στην καθημαγμένη κοινωνία ότι τα προβλήματά της δεν είναι η ανεργία ή η φτώχεια, αλλά η «τάξις» και η «διάλυσις» των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων.

 

Η Αστυνομία με ισχυρές δυνάμεις από την Ηπειρο και τη Θεσσαλονίκη εισέβαλε λίγο πριν από τις 7 στα κτίρια του «παλιού Χατζηκώστα» και κατάφερε να συλλάβει μερικούς φτωχούς και άστεγους μετανάστες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Βρέθηκαν και μερικά πανό και κάτι κοντάρια. Αυτός είναι στην ουσία ο απολογισμός.

 

Απόχρωση Πολυτεχνείου

 

Σύμφωνα με την Αστυνομία -η οποία ανέβασε φωτογραφίες και βίντεο στην ιστοσελίδα της, θέλοντας να υποδείξει απόχρωση… Πολυτεχνείου Αθηνών-, συνελήφθησαν οκτώ μετανάστες χωρίς χαρτιά που έμεναν στο ένα από τα τρία κτίρια. Στο άλλο κτίριο βρέθηκαν «διακόσια πανό, έντεκα κοντάρια, σημαίες, τρεις αντιασφυξιογόνοι μάσκες, ένα μαχαίρι, είδη ρουχισμού και έντυπο υλικό» και στο τρίτο «δύο ταμειακές μηχανές, που κατασχέθηκαν ως προϊόντα κλοπής».

 

Η μεγάλη επιχείρηση, που έγινε παρουσία εισαγγελέα, ήταν πάντως αναμενόμενη και λόγω όσων έχουν προηγηθεί σε άλλες πόλεις. Ηδη από την Τετάρτη το απόγευμα, τα μέλη της «Αντιβίωσης» είχαν δημοσιοποιήσει με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία την επικείμενη επιχείρηση εκκένωσης. Και το πρωί αρκετοί βρέθηκαν έξω από τον χώρο και με συνθήματα διαμαρτυρήθηκαν για την επιχείρηση.

 

Η κατάληψη της «Αντιβίωσης» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2008 και γρήγορα αποτέλεσε ένα μαζικό αντιεξουσιαστικό χώρο, ειδικά μετά τον «Δεκέμβρη». Είναι μια ανοιχτή κατάληψη στέγης και παράλληλα ενεργός κοινωνικός χώρος, με δημόσια πολιτική έκφραση.

 

Η κατάληψη αφορά ένα κτίριο του συγκροτήματος που ονομάζεται «παλιό Χατζηκώστα» λόγω της παρουσίας εκεί ώς τη δεκαετία του ’70 του Νοσοκομείου Χατζηκώστα και βρίσκεται μέσα στην πόλη, κοντά στη λίμνη. Υπάρχει μια ομάδα παλιών πέτρινων κτιρίων και μια νεότερη όπου λειτουργούσαν στο παρελθόν ιατρικά εργαστήρια. Παράλληλα στον χώρο λειτουργούν ακόμα κάποιες δομές και γραφεία, κατά τα άλλα είναι έρημος. Σε ένα από τα νεότερα κτίρια αναπτύχθηκε η κατάληψη, ενώ σε κάποια από τα διπλανά πέτρινα κτίρια έμεναν κατά καιρούς την τελευταία δεκαετία μετανάστες. Μερικές φωτιές που ξέσπασαν τα τελευταία χρόνια στα πέτρινα κτίρια, λόγω προφανώς των κακών συνθηκών διαβίωσης, αλλά και καταγγελίες για τις συνθήκες υγιεινής, είναι που προκάλεσαν τον Μάιο του 2012 μία επίσης μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας που περιορίστηκε τότε στο να κλείσει με λαμαρίνες τα παράθυρα.

 

Σε μια πόλη όμως που δεν έχει κανέναν τρόπο να φροντίσει έναν άστεγο μετανάστη, τι άλλο θα απέμενε σε αυτόν από το να βρει τον τρόπο να ξαναμπεί στο παλιό κτίριο; Οσο για την πιθανή άμεση αξιοποίηση των χώρων «προς όφελος της κοινωνίας», τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει.

 

Αλλεπάλληλες συσκέψεις

 

Εχουν γίνει το πρόσφατο διάστημα συσκέψεις μεταξύ περιφέρειας, δήμου και υγειονομικών υπηρεσιών και έχουν κατατεθεί ιδέες, όμως έργο που να μπορεί υλοποιηθεί άμεσα δεν υπάρχει.

 

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας θα επιμείνει πάντως στην πολιτική του, όπως δηλώνει.

 

«Η Ελληνική Αστυνομία απέδωσε στην ελληνική κοινωνία έναν ακόμη δημόσιο χώρο -και μάλιστα νοσοκομειακό- που τελούσε υπό κατάληψη, αυτή τη φορά στα Ιωάννινα. Τα ευρήματα αποδεικνύουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι συγκεκριμένες ομάδες έχουν καταπατήσει και καταλάβει δημόσιους χώρους και τους έχουν μετατρέψει σε εστίες ανομίας. Απέναντι σε αυτό το φαινόμενο η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει το συνταγματικό της καθήκον να ανακαταλαμβάνει τους χώρους αυτούς και στην πρωτεύουσα του κράτους, αλλά και στην περιφέρεια. Και θα μου επιτρέψετε να πω το εξής: το “Νόμος και Τάξη” δεν είναι κυβερνητική ατζέντα, ούτε πολιτικό σύνθημα. Eίναι συνταγματική υποχρέωση και δικαίωμα του κάθε Ελληνα πολίτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την επιχείρηση στα Γιάννενα.

 

Ανακοινώσεις ενάντια στην επιχείρηση εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων. Οπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ακροδεξιά ατζέντα απελπισίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση πανελλαδικά. Αυτή η κακώς εννοούμενη εφαρμογή του “νόμου” και της “τάξης” υποτίθεται ότι εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Να υπενθυμίσουμε ότι ο πολίτης αισθάνεται ανασφαλής γιατί δεν γνωρίζει πώς θα ζεσταθεί και φέτος, γιατί δεν είναι σε θέση να έχει πλήρη ιατρική περίθαλψη, γιατί δεν γνωρίζει αν θα του πάρουν το σπίτι, γιατί δεν γνωρίζει αν θα έχει δουλειά αύριο και πότε θα βγει από την ανεργία, γιατί δεν γνωρίζει πότε θα έρθουν τα επόμενα μέτρα και τι θα του ζητήσουν πάλι, γιατί δεν γνωρίζει πότε θα δει τα παιδιά του που έφυγαν μετανάστες (γύρω στις 300.000 έφυγαν φέτος) κ.λπ.».

 

Scroll to top