Samaras-Venizelos-Stournaras-thema

30/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράσινο φως για συμμετοχή της Ελλάδας

Η κυβέρνηση, αφού δήλωσε τη διαθεσιμότητά της στη σχεδιαζόμενη επίθεση, προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος.
      Pin It

Η κυβέρνηση, αφού δήλωσε τη διαθεσιμότητά της στη σχεδιαζόμενη επίθεση, προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος

 

Των Τάσου Τσακίρογλου και Αλίκης Μάτση

 

Το κατάλληλο επικοινωνιακό μείγμα, που θα βγάλει την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση, αναζητεί το επιτελείο του Μαξίμου, επιχειρώντας αφενός να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος της όποιας συμμετοχής στην επιχείρηση κατά της Συρίας και αφετέρου να αξιοποιήσει την περίπλοκη κατάσταση στην περιοχή ως ασπίδα απέναντι στους πιστωτές και το κοινωνικό μέτωπο.

 

Χθες, μετά τη συνάντησή τους, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος, με διαφορετικές αποχρώσεις, υπογράμμισαν το θέμα των «διεθνών υποχρεώσεων της χώρας», δηλώνοντας διαθεσιμότητα και επαναλαμβάνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κάποιο επίσημο αίτημα συνδρομής από τον διεθνή παράγοντα. «Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και παλαιό μέλος του ΝΑΤΟ.

 

Εχω πλήρη αίσθηση του διεθνούς συσχετισμού και βεβαίως των διεθνών υποχρεώσεών της», τόνισε εύγλωττα ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε μακρά συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το δέον γενέσθαι. Παράλληλα, αναφερόμενος στη χρήση χημικών στη Συρία, επανήλθε στα περί «ειδεχθούς εγκλήματος» και ανάγκης για «απόλυτη και καθαρή απάντηση, με αναλογικό τρόπο», την οποία ουσιαστικά διαχώρισε από τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι «η χώρα μας ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή είναι πάντοτε έτοιμη να ανταποκριθεί στις διεθνείς της υποχρεώσεις», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή πρότεινε πολιτική λύση στο πρόβλημα». Πηγές του ΥΠΕΘΑ τόνιζαν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημο αίτημα, αλλά απλώς διερευνητική προσέγγιση.

 

Πάντως, ο βρετανικός ιστότοπος www.ibtimes.co.uk ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έχει ήδη υποβάλει αίτημα για χρήση των βάσεων σε Σούδα και Καλαμάτα για «μεταφορικούς σκοπούς» και ότι η Αθήνα απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα συμμετέχει με ελληνικές δυνάμεις σε κάποιο άμεσο στρατιωτικό χτύπημα, εξαιτίας του φόβου αντιποίνων.

 

Ενδιαφέρον στο πλαίσιο αυτό έχει η τοποθέτηση στη Βουλή της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Ν.Δ. «Ανήκουμε στο ΝΑΤΟ (…) είναι σημαντική η συμμετοχή μας, από τη στιγμή που οι γείτονές μας οι Σκοπιανοί θέτουν ένταξή τους στη Συμμαχία (…) Το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα είναι μια απεμπλοκή από τη Συμμαχία ή κινήσεις που δεν αποτελούν προϊόν συνεννόησης μαζί της. Φυσικά, η Ελλάδα θα κοιτάξει όλα τα άλλα που συμβαίνουν και άλλα ανταλλάγματα. Βρισκόμαστε μπροστά και σε ανακήρυξη ΑΟΖ…». Και ο νοών νοείτω!

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Τι φοβάται η κυβέρνηση

 

Κυβερνητικοί κύκλοι επισήμαιναν τους κινδύνους από την αστάθεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους πιστωτές ότι έχουν κάθε συμφέρον να μην αποσταθεροποιηθεί και η Ελλάδα, την ώρα που η κατάσταση σε Συρία και Αίγυπτο, αλλά και στον αραβικό κόσμο γενικότερα είναι εκρηκτική. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν ωστόσο φόβους ότι η κλιμάκωση της γεωστρατηγικής έντασης εγκυμονεί άδηλες απειλές για την εύθραυστη ελληνική οικονομία, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα της τιμής του πετρελαίου. Μια ακόμα και ελάχιστη αύξηση θα μπορούσε να δώσει τη χαριστική βολή, και μάλιστα μόλις ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης.

 

Τι άλλο ανησυχεί την κυβέρνηση; Οπως είπε επανειλημμένως σε συνεντεύξεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, η Ελλάδα έχει περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής και άλλων προσφύγων, ενώ τόνισε με νόημα ότι «πρέπει να επιδειχθεί άμεσα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να γίνει δίκαιος καταμερισμός των βαρών μεταξύ όλων των χωρών». Τέλος, το ότι πιθανή χρήση των βάσεων σε Σούδα και Καλαμάτα μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε στόχο ισλαμιστών φονταμενταλιστών.

 

Στο «επιχειρησιακό» πεδίο, σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων στη χώρα σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης στη Συρία. Στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Ναυτιλίας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικού Σώματος και ο διοικητής της ΕΥΠ.

 

Scroll to top