Ο Α. Σαμαράς επιχείρησε και χτες να ξεφύγει από τα πραγματικά προβλήματα, καμαρώνοντας για την παλιά συμφωνία της κυβέρνησης με τη Philip Morris
Της Αλίκης Μάτση
Και ξανά προς την ανάπτυξη τραβά… Για την κυβέρνηση ο λόγος, η οποία, στο ασταθές διεθνές περιβάλλον λόγω των επικείμενων εξελίξεων στη Συρία, όπου πιθανότατα θα κληθεί να μετάσχει με κάποιον τρόπο, μετά τις πρόσφατες βολές της Ανγκελα Μέρκελ εναντίον της χώρας μας, αλλά και ενόψει ενός καυτού Σεπτεμβρίου στο εσωτερικό, επισείει και πάλι τη γνωστή και τετριμμένη πλέον επικοινωνιακή λύση: του success story μέσω των περίφημων επενδύσεων και της ανάπτυξης που… οσονούπω φθάνουν.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες, παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, με τον επικεφαλής της Philip Morris Ν. Θεοφιλόπουλο. Ο Α. Σαμαράς προήδρευσε και σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το αναπτυξιακό έργο του Ανάβαλου.
Και στη μεν πρώτη περίπτωση πρόκειται πράγματι για μια σημαντική επένδυση, αφού η εταιρεία αναλαμβάνει να υλοποιήσει την προ τριμήνου συμφωνία με την κυβέρνηση και να μετατρέψει τις παλιές αποθήκες Παπαστράτου σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης καπνού ανατολικού τύπου.
Κάτι που ο κ. Σαμαράς φρόντισε να εκμεταλλευτεί δεόντως στις δηλώσεις του, κάνοντας λόγο για «μία μεγάλη, ουσιαστική, συμβολική επένδυση για τη χώρα μας, η οποία βοηθάει και στην εμπέδωση αυτής της ψυχολογίας, ότι τα πάντα αλλάζουν στην Ελλάδα». Ο δε Α. Τσαυτάρης σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συμφωνήσει να πάρει το 50% της ελληνικής παραγωγής σε ανατολικού τύπου καπνά».
Στη δεύτερη περίπτωση, του Ανάβαλου, έργου που αφορά την άρδευση του αργολικού πεδίου, η κυβερνητική ανακοίνωση περιορίζεται στο ότι «ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες απεμπλοκής του έργου και να αντιμετωπιστούν συντονισμένα τα προβλήματα».
Και τα δύο γεγονότα, πάντως, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά να στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης αλλού.
Οι δηλώσεις Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να έχει μπει στη ζώνη του ευρώ και η εμμονή Σόιμπλε –και διά χθεσινής συνέντευξής του– ότι το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης για τη χώρα μας θα είναι πιο περιορισμένο, αποτέλεσαν άλλη μια μαχαιριά την πλάτη της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά.
Παρά ταύτα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ισχυριζόμενοι περίπου ότι κάτι τέτοιο είναι έως και αναμενόμενο, καθώς η Ελλάδα αποτελεί βασικό σημείο αντιπαράθεσης στη Γερμανία ενόψει των εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.
Η ενδεχόμενη εμπλοκή της χώρας σε μια επικείμενη σύρραξη στη Συρία και οι επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο εσωτερικό αποτελούν άλλο ένα σημείο προβληματισμού για το μέγαρο Μαξίμου.
Και βεβαίως, ο Σεπτέμβριος, που αναμένεται καυτός από πλευράς κινητοποιήσεων (στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων και των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά ενδεχομένως και στον χώρο των εμποροϋπαλλήλων), αναγκάζει το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού να επιχειρεί να στρέψει αλλού την προσοχή. Το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μετατέθηκε ούτως ή άλλως για το τέλος του έτους, οπότε ο σκόπελος της ψήφισής του από τη Βουλή πάει για αργότερα.
Εν κατακλείδι, αυτό που φαίνεται να ελπίζουν στην κυβέρνηση είναι να περάσουν οι γερμανικές εκλογές κι αν έως τότε, πιστεύουν, η κυβέρνηση έχει σταθεί στα πόδια της, τότε οι πρόωρες εκλογές μετατίθενται Κύριος οίδε για πότε.