Με παρέμβαση Σαμαρά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε «φιλικό διακανονισμό», παραμένει όμως άγνωστο μέχρι στιγμής τι πήραν οι Κινέζοι
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Επειτα από διαβουλεύσεις δύο μηνών, ισχυρές πιέσεις, πλούσιο παρασκήνιο και την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Cosco και ΟΛΠ κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τον «φιλικό διακανονισμό» που αφορά τη νέα επένδυση των Κινέζων στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ.
Τι ακριβώς περιλαμβάνει το κείμενο της… πολυπόθητης αυτής συμφωνίας, κανείς δεν γνώριζε μέχρι χθες αργά το βράδυ, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τηρούσαν «σιγήν ιχθύος». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται σίγουρο ότι το αίτημα των Κινέζων για αναστολή του ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος δεν ικανοποιήθηκε τελικά, μετά την κάθετη άρνηση της διοίκησης του Οργανισμού. Οπως επίσης σίγουρο θεωρείται και το γεγονός ότι, για να επιτευχθεί αυτή η «φιλική» συμφωνία, έχουν ικανοποιηθεί κάποια από τα αιτήματα της κινεζικής πλευράς.
Ναυτιλιακοί κύκλοι έλεγαν στην «Εφ.Συν.» πως αυτή η «χρυσή τομή» που βρέθηκε, αναζητήθηκε εναγωνίως όλο αυτό το χρονικό διάστημα, και ειδικά μετά την παράταση που πήραν οι διαπραγματεύσεις στα τέλη Ιουλίου, τόσο από νομικούς, οικονομικούς αλλά και από πολιτικούς, καθώς επιθυμία της κυβέρνησης ήταν να μην οδηγηθούν σε «ναυάγιο» οι διαπραγματεύσεις, να κλείσει η συμφωνία και να προχωρήσει η νέα επένδυση των Κινέζων.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως τη συγκεκριμένη επένδυση, πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, την εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα τέλη Ιουνίου, όταν βιάστηκε να εγκαινιάσει την ημιτελή προβλήτα ΙΙΙ (ανατολικό κομμάτι) μαζί με τον αποπεμφθέντα (αμέσως μετά) κάπτεν Γουέι Τζιαφού. Τότε είχε μάλιστα τονίσει ότι η νέα επένδυση των Κινέζων θα οδηγήσει σε 500 νέες θέσεις εργασίας μόνιμες και άλλες 200 για τρία χρόνια, που θα διαρκέσει η κατασκευή.
Την επιθυμία του πρωθυπουργού για επίτευξη της συμφωνίας είχε μεταφέρει και στην τελευταία του συνάντηση με τους ναυτιλιακούς συντάκτες στα τέλη Ιουλίου ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης.
Με επιφυλάξεις
Είχε εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η συμφωνία, κρατώντας όμως επιφυλάξεις για το αίτημα της ΣΕΠ σχετικά με την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να το αποδεχθεί ο ΟΛΠ.
Να υπενθυμίσουμε ότι, στα τέλη Ιουνίου, ΣΕΠ και ΟΛΠ υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας και έναρξης διαπραγματεύσεων, με κύριο αίτημα των Κινέζων την αναστολή για κάποια χρόνια του ετήσιου εγγυημένου ανταλλάγματος. Εάν αυτό γινόταν δεκτό, τότε ως αντιστάθμισμα η ΣΕΠ θα κατασκεύαζε μια νέα προβλήτα πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ, την οποία όμως θα εξοφλούσε ο Οργανισμός στη διάρκεια 15 ετών και σε συνεργασία με τον Δήμο Περάματος θα κατασκεύαζαν ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο στο Πέραμα.
Σήμερα, λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, θα υπογραφεί ο «φιλικός διακανονισμός», ο οποίος τελεί υπό την αίρεση των συλλογικών οργάνων των δύο εταιρειών, της έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των ευρωπαϊκών οργάνων και της Βουλής των Ελλήνων. Μένει να δούμε τι θα περιλαμβάνει.