Τρεις διαφορετικές προτάσεις θα συζητήσουν οι τοπικές ΕΛΜΕ στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου και η συνέλευση των προέδρων που θα συνεδριάσουν στις 9 του ίδιου μήνα
Του Γιάννη Μπασκάκη
Με κοινή εισήγηση για απεργία και στη συνέχεια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά χωρίς συγκεκριμένη απόφαση, ολοκληρώθηκε και η χθεσινή συνεδρίαση της ΟΛΜΕ. Τα μέλη των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες κινήσεις της Αριστεράς) πρότειναν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες με έναρξη στις 16 Σεπτεμβρίου και ενδιάμεσες συνελεύσεις κάθε Παρασκευή. Βρήκαν όμως τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων αμετακίνητους στις προτάσεις που είχαν κάνει την Τρίτη.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του ΠΑΜΕ και της ΔΑΚΕ -με διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό ο καθένας- έκαναν λόγο για μία 48ωρη απεργία στις 12 ή 13 Σεπτεμβρίου, με γενικές συνελεύσεις και στη συνέχεια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ το μέλος της ΠΑΣΚ πρότεινε δύο 48ωρες απεργίες, εκ των οποίων η μία στις 18 ή 19 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη μία εβδομάδα μετά. Κι ενώ οι υποστηρικτές της πρώτης πρότασης (ΣΥΝΕΚ, Αγωνιστικές Παρεμβάσεις) έδειξαν διάθεση για σύνθεση των διαφορετικών προτάσεων, η χρυσή τομή δεν βρέθηκε.
ΠΑΜΕ, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ διαφώνησαν με τον προκαθορισμό του επόμενου βήματος της απεργίας. Αν θεωρήσουμε ότι ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ θέλησαν να κρατήσουν πιο ήπια στάση λόγω και της πολιτικής τους συγγένειας με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το ΠΑΜΕ είχε το δικό του σκεπτικό. «Δηλώσαμε ανοιχτοί και στην κλιμάκωση του αγώνα και στις ημερομηνίες και σε κάθε μορφή πάλης. Αλλά δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε τη μορφή αυτή αν δεν έχει ξεκινήσει η απεργία και δεν έχουμε δει τη συμμετοχή του κόσμου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Ηλίας Πατίδης.
Χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων
Τελικά η πρόταση των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών συγκέντρωσε σχετική πλειοψηφία (5 ψήφοι στις 11) και οι διαφορετικές προτάσεις θα κατατεθούν προς ψήφιση στις κατά τόπους ΕΛΜΕ στις 4 – 5 Σεπτεμβρίου και στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 9 Σεπτεμβρίου. Για να ψηφιστεί η απόφαση απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων των ΕΛΜΕ. «Θα μπορούσε το αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο για να βγει η Ομοσπονδία ενισχυμένη. Ομως η βάση του κλάδου μας αντιλαμβάνεται την ανάγκη για δυναμικές κινητοποιήσεις και θα έχει τον τελευταίο λόγο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο ταμίας της ΟΛΜΕ και εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ, Βασίλης Τζαφάς.
Η πρώην εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, Αγγελική Φατούρου, τονίζει ότι «το αποτέλεσμα της συνεδρίασης είναι πίσω και ενάντια στις ανάγκες του κινήματος και στις διαθέσεις των εκπαιδευτικών. Ο κλάδος μας βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ και πολύ καιρό με πάνω από 2.000 διαθεσιμότητες, με 5.000 αναγκαστικές μετατάξεις και μεταθέσεις σε όλη τη χώρα, με αύξηση του διδακτικού ωραρίου που οδηγεί σε ψεύτικα πλεονάσματα, με όσα σχολεία απέμειναν να καλούνται να δουλέψουν με 16 – 18 χιλιάδες λιγότερο προσωπικό και με το Νέο Λύκειο που κάνει το σχολείο ταξικό, επιλεκτικό, απέραντο εξεταστικό κέντρο και στέλνει τα παιδιά στη μαύρη εργασία».
«Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η κυβέρνηση καταθέτει νομοσχέδιο που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Υπάρχει ανάγκη να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση«, δηλώνει ο Η. Πατίδης.
«Το γενικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της ΟΛΜΕ είναι ότι προτείνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις με κλιμάκωση. Είμαστε ένα δημοκρατικό σωματείο και θα επιλέξουμε τον καλύτερο τρόπο για να ανατρέψουμε αυτήν την καταστροφική πολιτική», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης.