30/08/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολυεθνικές υπέρ μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων

Η ελβετική Syngenta και η γερμανική Bayer προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσβάλλοντας τις απαγορεύσεις της Ε.Ε.
      Pin It

Η ελβετική Syngenta και η γερμανική Bayer προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσβάλλοντας τις απαγορεύσεις της Ε.Ε.

 

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγαν η ελβετική εταιρεία αγροχημικών Syngenta και η γερμανική Bayer, προσβάλλοντας τις μερικές απαγορεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τρία φυτοφάρμακα που παράγουν και που έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνουν τις μέλισσες. Η καταγγελία των δύο πολυεθνικών εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη 27 Αυγούστου, αν και είχε κατατεθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 14 Αυγούστου. Οι δικαστικές διαδικασίες σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανό να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια.

 

Τον Μάιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη διετή απαγόρευση (αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου 2013) για ορισμένες χρήσεις του thiamethoxam (Syngenta) και του imidaclorpid και clothianidn (Bayer), φυτοφαρμάκων που ανήκουν στην οικογένεια των νεονικοτινοειδών, βασιζόμενη σε γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία συμπέρανε ότι τα φυτοφάρμακα αυτά θέτουν σε «υψηλούς οξείς κίνδυνους» τις μέλισσες. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. υποστήριξαν την απαγόρευση, ενώ η Ελλάδα απείχε από τη σχετική ψηφοφορία.

 

Περίπου το ένα τρίτο των καλλιεργειών τροφίμων στον κόσμο εξαρτάται άμεσα από τη φυσική επικονίαση από τις μέλισσες και άλλα ζώα. Τα νεονικοτινοειδή είναι ισχυρά φυτοφάρμακα που βλάπτουν το νευρικό σύστημα των μελισσών και άλλων επικονιαστών, αν και άλλα παρασιτοκτόνα που παράγονται από τη Syngenta και άλλες εταιρείες αγροχημικών αποτελούν εξίσου σοβαρή απειλή για τις μέλισσες. Μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών είναι ήδη σε ισχύ στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σλοβενία, χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.

 

«Οι μεγάλες αγροχημικές εταιρείες συνεχίζουν να αγνοούν τις επιστημονικές αποδείξεις που συνδέουν σαφώς τα βλαβερά φυτοφάρμακα με τη θνησιμότητα των μελισσών. Αντί να πάνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικαστήρια, πρέπει να ενεργήσουν υπεύθυνα και να σταματήσουν την εμπορία των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δίκιο να παρέμβει και η Greenpeace θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά για την προστασία των μελισσών. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και η απειλή για την αγροτική παραγωγή που τίθενται από αυτά τα φυτοφάρμακα υπερβαίνουν κατά πολύ τα όποια οφέλη», επισημαίνει η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace κατά των μεταλλαγμένων.

 

Τάσος Σαραντής

 

Scroll to top