ert31_08

01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

MEDIA

ΕΡΤ VS ΔΤ

Η Μαριλένα Κατσίμη από την καταργημένη ΕΡΤ, που όμως συνεχίζει να εκπέμπει, και ο Δ. Μποτώνης που εργάζεται ήδη στη Δ.Τ. δίνουν τις δικές τους απαντήσεις και έμμεσα αντιπαρατίθενται για όσα συμβαίνουν.
      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρεις μήνες από εκείνο το απόγευμα που η κυβέρνηση, με μια πραξικοπηματική ενέργεια, έβαλε λουκέτο και έριξε μαύρο στην ΕΡΤ. Από τότε οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να εκπέμπουν απεργιακό πρόγραμμα το οποίο μεταδίδεται πλέον μόνο διαδικτυακά και δίχως την υποστήριξη της EBU. Η κυβέρνηση κλονίσθηκε, από τρικομματική έγινε δικομματική καθώς αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ, έγινε ανασχηματισμός και την ευθύνη για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ανέλαβε ο Παντελής Καψής ως αρμόδιος υφυπουργός. Προχώρησε στη σχετική λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης που εκπέμπει από την Κατεχάκη, δημοσιοποίησε σε δύο προκηρύξεις θέσεων εργασίας, οι πρώτες δίμηνες συμβάσεις υπογράφονται και ήδη η ΔΤ μεταδίδει πρωινές ενημερωτικές εκπομπές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζουν τη ΔΤ, έχουν αποφασίσει να μη συμμετέχουν μέλη τους στις εκπομπές της, ενώ οι εργαζόμενοι είναι πλέον διασπασμένοι, με ορισμένους να καταθέτουν αιτήσεις για το μεταβατικό διάστημα και ήδη να συμμετέχουν στη λειτουργία της ΔΤ και άλλους να παραμένουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Αναμενόμενο ήταν να υπάρχουν και αντιπαραθέσεις. Ζητήσαμε από δύο συναδέλφους, τη Μαριλένα Κατσίμη, που παραμένει στην ΕΡΤ, και τον Διονύση Μποτώνη, που βρίσκεται πλέον στη ΔΤ, να μας απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις ο καθένας για τις αποφάσεις τους…

[email protected]

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΤΣΙΜΗ

(Δημοσιογράφος ΕΡΤ)

 

«Δεν τρέφω αυταπάτες»

 

1. Πόσο θεωρείτε ότι μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση με την εκπομπή προγράμματος από το Ραδιομέγαρο και τι καταλογίζετε στους συναδέλφους σας που συμμετείχαν στην προκήρυξη για τη Δημόσια Τηλεόραση;

 

«Πραγματικά δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορεί να συνεχιστεί η μετάδοση προγράμματος από το Ραδιομέγαρο. Φυσικά ο χρόνος βαραίνει καθοριστικά και η κόπωση όλων είναι αναμενόμενη. Ομως κάθε μέρα που περνάει αλλάζουν και τα δεδομένα γύρω μας. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας κρίσιμος για όλη την κοινωνία. Η ΕΡΤ θα μπορούσε να είναι ένας χώρος συσπείρωσης όλων αυτών των ανθρώπων που καταπατώνται τα δικαιώματά τους στην εργασία, την υγεία, την παιδεία. Οι ελεύθερες φωνές στα ιδιωτικά μέσα είναι περιορισμένες και φοβάμαι πως η ΔΤ δεν μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα στην αντικειμενική ενημέρωση. Δυστυχώς, είτε από φόβο κι ανασφάλεια, αισθήματα απολύτως κατανοητά σε μένα, είτε από πεποίθηση, οι συνάδελφοί μας έχουν μάθει να υπηρετούν την κάθε διοίκηση όποιο χρώμα κι αν έχει».

 

2. Θεωρείτε ότι η υπόθεση «ΕΡΤ» δεν έχει τελειώσει και πιστεύετε ότι πρέπει να επιμείνετε στην επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση;

 

«Δεν τρέφω αυταπάτες για την ΕΡΤ. Το κακό έχει γίνει. Οσο κι αν με πονάει, έχω συνειδητοποιήσει ότι η νέα δημόσια τηλεόραση θα λέγεται ΝΕΡΙΤ. Μέχρι όμως να ξεκινήσει αυτό το εγχείρημα, ηθικά δεν μπορώ να αναγνωρίζω αυτό το μόρφωμα της ΔΤ, το οποίο είναι παράνομο από την αρχή μέχρι το τέλος. Αν οι 1.800 συνάδελφοι που έκαναν αίτηση στη ΔΤ μάς ζητήσουν να φύγουμε από το Ραδιομέγαρο για να υπογράψουν τις δίμηνες συμβάσεις και αν ξεκινήσει η προκήρυξη θέσεων για τον νέο φορέα (ΝΕΡΙΤ) με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και εχέγγυα για διαφανείς διαδικασίες, τότε, κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να φύγουμε. Ομως, απ' ό,τι μαθαίνουμε, τουλάχιστον από την Κατεχάκη, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΠΟΤΩΝΗΣ

(Δημοσιογράφος ΔΤ)

 

«Δικαίωμα στην εργασία»

 

1. Γιατί αποφασίσατε να καταθέσετε αίτηση στη ΔΤ και τι απαντάτε στους συναδέλφους σας που καταγγέλλουν ότι είναι παράνομη, σας χαρακτηρίζουν έως και «δηλωσίες», ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν να εκπέμπουν από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή;

 

«Το δικαίωμα στην εργασία το έχει ο καθένας, πολύ περισσότερο όσοι είναι άνεργοι. Επειτα από μακρά θητεία στη δημόσια τηλεόραση -ΕΡΤ- αποφάσισα να καταθέσω αίτηση πρόσληψης στον μεταβατικό φορέα, όπως έκαναν τουλάχιστον 1.800 πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να απολογηθώ για την απόφασή μου. Αν πρέπει να το κάνω, αυτό θα το έκανα μόνο στην οικογένειά μου.

Οσον αφορά τον χαρακτηρισμό “δηλωσίες”, νομίζω ότι όσοι τον χρησιμοποιούν γνωρίζουν πως υπερβαίνει τα όρια και μας οδηγεί σε άλλες εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Τέτοιοι διαχωρισμοί δεν έχουν θέση σε πρώην και νυν εργαζομένους. Αυτό που δηλώνω με δυνατή φωνή είναι πως θέλω να δουλέψω και να ζήσω αξιοπρεπώς. Εκκρεμούν δύο χιλιάδες προσλήψεις, να έρθουν όλοι να δουλέψουμε μαζί και να διεκδικήσουμε το καλύτερο για όλους, και φυσικά για την έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών. Σέβομαι απόλυτα την άποψη του καθενός, το ίδιο θέλω να κάνουν και όσοι δεν συμφωνούν με την επιλογή να δουλέψουμε στο μεταβατικό στάδιο της Δημόσιας Τηλεόρασης».

 

2. Θεωρείτε ότι η υπόθεση «ΕΡΤ» έχει τελειώσει, οπότε πρέπει να προχωρήσετε στην επόμενη μέρα, και -επειδή υπάρχουν καταγγελίες- πιστεύετε ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η επιλογή των 577 αρχικά και των άλλων 1.400 μετέπειτα είναι απόλυτα διαφανής;

 

«Δυστυχώς, η ΕΡΤ έκλεισε με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, το μαύρο σκοτείνιασε και τις ψυχές μας και τις προοπτικές μας. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψω να μαυρίσει και το μέλλον μου. Η επόμενη μέρα έχει αρχίσει και δεν βλέπω τον τρόπο που θα επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς. Μην ξεχνάμε ότι πρώτοι οι εργαζόμενοι είχαν μιλήσει για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της πρώην ΕΡΤ όσο επώδυνες και αν ήταν αυτές. Δεν πιστεύω, λοιπόν, στις άγονες αντιπαραθέσεις και στις επιθέσεις που γίνονται με στόχο να θολώσουν τα νερά και να τελματώσουν μια κατάσταση που δεν έχει προοπτική. Υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη εξετάζονται οι φάκελοι και τα στοιχεία όλων, από διάφορες επιτροπές. Λάθη και παραλείψεις μπορεί να υπάρξουν, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι την αδιαφάνεια η απόσταση είναι μεγάλη».

Scroll to top