politiki31_08ready

01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τώρα τρέχουμε για τις… συνέπειες

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για πιθανούς πρόσφυγες από τη Συρία.
      Pin It

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για πιθανούς πρόσφυγες από τη Συρία

 

Των Τάσου Τσακίρογλου και Αλίκης Μάτση

 

Με το θέμα των «διευκολύνσεων χωρίς στρατιωτική εμπλοκή» σε περίπτωση πολεμικής ενέργειας κατά της Συρίας να θεωρείται δεδομένο, οι κυβερνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται πλέον στις πιθανές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα, με κυρίαρχη αυτή των χιλιάδων προσφύγων που αναμένεται να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες περιοχές. Πάντως και χθες συνεχίστηκε ο (υπόγειος) επικοινωνιακός πόλεμος με διαρροές μεταξύ των κυβερνητικών, με τον καθένα να διεκδικεί το σημαντικότερο μερίδιο «φιλειρηνικής» στάσης.

 

Ενδεικτικό σ’ αυτό το πλαίσιο είναι δημοσίευμα του φιλοσαμαρικού antinews.gr, το οποίο εγκαλεί τον… Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί δεν διαπραγματεύεται οικονομικά ανταλλάγματα (σε επίπεδο χρέους) για την όποια διευκόλυνση. «Αλλά, τι να περιμένει κανείς από τον Βενιζέλο, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά “Ατλαντιστής” και…αμερικανότερος των Αμερικανών; Που ζήτησε άμεση απάντηση κατά της Συρίας που χρησιμοποίησε, όπως είπε, χημικά; Δηλαδή, ζήτησε επίθεση, αν και ακόμα και ο Ομπάμα διστάζει γιατί δεν έχει ατράνταχτα στοιχεία;».

 

Χώρο για το παιχνίδι αυτό έδωσαν τόσο η προσωρινή «ολιγωρία» του Αμερικανού προέδρου όσο και το «όχι» του βρετανικού Κοινοβουλίου, ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν όσο τα στοιχεία συνηγορούν ότι ΗΠΑ και Γαλλία δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν ακόμα και χωρίς τη συνδρομή του Λονδίνου.

 

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Αμυνας σε επίπεδο γενικών γραμματέων των εμπλεκόμενων υπουργείων με τη συμμετοχή και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εξετάστηκαν οι ενέργειες συντονισμού των δυνατοτήτων των επιμέρους φορέων.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεισφέρει και στη μεταφορά ξένων υπηκόων, κατά το πρότυπο της Λιβύης, κάτι που, βεβαίως, θα απαιτούσε την εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων, αν και το πιθανότερο είναι το κόστος να καλυφθεί από τα ενδιαφερόμενα κράτη.

 

Αίσθηση πάντως προκαλεί η χρονική σύμπτωση της κρίσης στη Συρία με την εντατικοποίηση των διαδικασιών (υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας) για την ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), θέμα το οποίο θα συζητηθεί εκ νέου στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Πάντως, οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης συνεχίζονται, με δεδομένη την αντίθεση στην όποια εμπλοκή (ακόμα και έμμεση) στην κρίση από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝ.ΕΛΛ. και ΔΗΜΑΡ. Σε ανακοίνωσή της και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνει: «Η πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματικά επικίνδυνη. Επιμένοντας στη λογική του άξονα με ΗΠΑ και Ισραήλ κάνουν τη χώρα κομμάτι μιας πολεμικής περιπέτειας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τον λαό».

 

Scroll to top