01/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ελληνικό σινεμά πετάει στο εξωτερικό

Τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας με συμμετοχές, άρθρα, βραβεία που ενθαρρύνουν τους νέους σκηνοθέτες. Είναι ταινίες μιας γενιάς δημιουργών που έχει τη δική της οπτική στα πράγματα, θίγει επίκαιρα ή ταμπού θέματα με προσωπικό, ποιητικό, αλληγορικό τρόπο. Αυτή η οπτική ενδιαφέρει το διεθνές κοινό.
      Pin It

Τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας με συμμετοχές, άρθρα, βραβεία που ενθαρρύνουν τους νέους σκηνοθέτες. Είναι ταινίες μιας γενιάς δημιουργών που έχει τη δική της οπτική στα πράγματα, θίγει επίκαιρα ή ταμπού θέματα με προσωπικό, ποιητικό, αλληγορικό τρόπο. Αυτή η οπτική ενδιαφέρει το διεθνές κοινό

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

«Το ελληνικό σινεμά καλπάζει. Είναι ένα θαύμα αυτό που συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή νέοι σκηνοθέτες, χωρίς ιδιαίτερη οικονομική στήριξη, έχουν έμπνευση, πέφτουν με τα μούτρα στη δημιουργία και καταλήγουν να παρουσιάζουν αξιόλογες δουλειές με τις πρώτες ή τις δεύτερες ταινίες τους». Ο Δημήτρης Εϊπίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και επικεφαλής του διεθνούς προγράμματος στο Φεστιβάλ του Τορόντο, λίγο πριν αναχωρήσει για τη διοργάνωση στον Καναδά μάς μίλησε για το διεθνές ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις ταινίες του εγχώριου κινηματογράφου.

 

Οσο για τη συμμετοχή του Αλέξανδρου Αβρανά στο διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας αναφωνεί: «Ο Αλέξανδρος Αβρανάς ήταν απόλυτη έκπληξη για μένα! Δεν τον ήξερα. Η πρώτη ταινία του δεν είχε προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα. Είναι εικαστικός, ταλαντούχος και πολύπλευρος καλλιτέχνης. Οι ευχές και οι προσευχές μου είναι στον Αβρανά που διαγωνίζεται στη Βενετία. Πιστεύω σ' αυτόν και στην ταινία του».

 

Με παγκόσμια εμβέλεια κι από τα σημαντικότερα διεθνώς, το Φεστιβάλ του Τορόντο στρέφει το βλέμμα του στην Αθήνα. Είναι η τιμώμενη χώρα στο ειδικό πληροφοριακό τμήμα «City to City». Θα προβληθούν δέκα ανεξάρτητες ελληνικές ταινίες, οι περισσότερες ολοκαίνουργιες παραγωγές σκηνοθετών που τολμούν να θίξουν με καίριο τρόπο ζητήματα της εποχής με επίκεντρο την Αθήνα.

 

«Αισθάνομαι περηφάνια. Το σινεμά δεν πέθανε στην Ελλάδα που κλείνουν οι αίθουσες, δεν κόβονται εισιτήρια, δεν έχουμε καν δημόσια τηλεόραση. Ταινίες προβάλλονται συνέχεια σε διεθνή φεστιβάλ. Τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω μας με συμμετοχές, άρθρα, αναφορές που ενθαρρύνουν τους νέους σκηνοθέτες. Είναι μια τάση που δεν αναμενόταν. Ξέραμε την παλιά γενιά των καθιερωμένων σκηνοθετών, αλλά τίποτα δεν άλλαζε. Τώρα έχουμε μια καινούργια πραγματικότητα, μια ανατροπή κι αυτό γίνεται αντιληπτό εκτός συνόρων» εξηγεί ο Δημήτρης Εϊπίδης. Ο ίδιος εδώ και χρόνια αναζητά εκείνους τους κινηματογραφιστές που δεν έχουν καθιερωθεί αλλά οι δουλειές τους χαρακτηρίζονται από την καλλιτεχνική ποιότητα και την προσωπική ματιά.

 

«Πιστεύω πολύ στην ανανέωση. Μ' ενδιαφέρει ο κινηματογράφος που απευθύνεται σ' ένα άλλο κοινό. Ποτέ δεν ήθελα να περιοριστώ στο κινηματογραφικό κατεστημένο. Και στη Θεσσαλονίκη έχουμε προγράμματα με νέους σκηνοθέτες, αλλά οι αίθουσες είναι γεμάτες. Αυτό αποδεικνύει ότι το κοινό ενδιαφέρεται. Παράλληλα, μας έχει εμπιστοσύνη. Αυτό που κάνουμε γίνεται με βαθύτατο σεβασμό προς τον θεατή. Μου είναι αδιανόητο να δείξω μια προχειρότητα στο κοινό».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη, γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

«Συμβαίνει το οξύμωρο. Ενώ ο κινηματογράφος είναι μια ακριβή τέχνη που χρειάζεται αρκετά χρήματα, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κάνουμε σινεμά με ελάχιστα. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεχίζει να υπάρχει και να χρηματοδοτεί ταινίες. Είναι παραγωγές που βρίσκουν ανταπόκριση στο εξωτερικό. Είναι οι ταινίες μιας γενιάς δημιουργών που έχει τη δική της οπτική στα πράγματα και δεν διστάζει να θίξει θέματα ταμπού, με προσωπικό, ποιητικό, αλληγορικό τρόπο. Αυτή η οπτική ενδιαφέρει το διεθνές κοινό, το κινηματογραφικό γίγνεσθαι. Και στο παρελθόν οι ελληνικές ταινίες συμμετείχαν σε διεθνείς διοργανώσεις, αλλά όχι με αυτή τη συχνότητα».

 

Ο ίδιος έχει διαρκή επαφή με το εξωτερικό κι αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Μόστρα. «Στις επαφές που έχω με παραγωγούς και σκηνοθέτες βλέπω τεράστιο ενδιαφέρον να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα αλλά και να συμμετέχουν σε ελληνικές παραγωγές. Οι ταινίες των Γιάννη Οικονομίδη, Πάνου Κούτρα, Σύλλα Τζουμέρκα, Πένυς Παναγιωτοπούλου, Αγγελου Φραντζή, Αλέξη Αλεξίου είναι διεθνείς συμπαραγωγές με χρήματα από Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία, Ισραήλ. Το ελληνικό σινεμά δίνει το «παρών» και δείχνει προς τα πού να κοιτάξουμε στο μέλλον. Η εξωστρέφεια είναι το σημαντικότερο όπλο μας αυτή τη στιγμή. Χωρίς κόμπλεξ πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε ένα δυναμικό σινεμά και να το στηρίξουμε γιατί είναι ο καλύτερος εκφραστής του σύγχρονου πολιτισμού της Ελλάδας».

 

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

● 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας (28/8-8/9), διαγωνιστικό τμήμα «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά

● 37ο Διεθνές Φεστιβάλ Μόντρεαλ (22/8-2/9), «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και «Το δέντρο και η κούνια» της Μαρίας Ντούζα

● 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Τορόντο ( 5-15/9) αφιέρωμα με τη συμμετοχή δέκα ελληνικών ταινιών στο τμήμα «City to City».

● 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν (20-28 Σεπτεμβρίου), «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου

● 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέικιαβικ (29/9-6/10) αφιέρωμα σε πρόσφατες ελληνικές ταινίες

 

[email protected]

 

Scroll to top