Pin It

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

 

Σε σημαντικές ανακοινώσεις σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας προέβησαν ο προϊστάμενος της ΛΖ’ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Κ. Κίσσας, και ο επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Karl-Franzens του Γκρατς της Αυστρίας, με αφορμή τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών τους στην περιοχή της Αρχαίας Φενεού, στην Κορινθία.

 

Ο καθηγητής Ιστορίας κ. Τάουνσεντ ανακοίνωσε ότι τα τείχη της Αρχαίας Φενεού χρονολογήθηκαν με βεβαιότητα στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. και είναι τείχη που κατασκευάστηκαν από τον Μακεδόνα στρατηγό Αντίπατρο, με εντολή και χρηματοδότηση του βασιλιά της Μακεδονίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

«Αυτά τα τείχη είναι μεγάλα και δυνατά και στην αρχή δεν γνωρίζαμε γιατί. Αναρωτηθήκαμε γιατί, αφού η Φενεός ήταν μικρή, να είχε ένα τέτοιο φρούριο. Τώρα πλέον ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτά τα τείχη φτιάχτηκαν περίπου στα 340-330 π.Χ. Εκείνη την εποχή υπήρχε ο πόλεμος των Μακεδόνων με τους Σπαρτιάτες. Ολόκληρη η Αρκαδία ήταν με τη Σπάρτη, σχεδόν όλη η Πελοπόννησος ήταν με τους Σπαρτιάτες. Κι όμως κέρδισε ο Μακεδόνας στρατηγός Αντίπατρος με τη βοήθεια του βασιλιά του, του Μεγάλου Αλέξανδρου. Αυτός ο στρατηγός τοποθετούσε στρατιώτες σε πολλές πόλεις κι όπου υπήρχε φρούριο έφτιαχνε τέτοια τείχη», μας εξηγεί ο κ. Τάουνσεντ που ερευνά την περιοχή από το 1990. «Το τείχος είναι χρονολογήσιμο. Είναι τείχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό», δήλωσε ο προϊστάμενος της ΛΖ’ Εφορε ίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Κίσσας εξηγώντας το χρονικό της σπουδαίας αρχαιολογικής ανακάλυψης. «Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2011. Επιδιώκαμε να ανακαλύψουμε τα τείχη της ακρόπολης, τα οποία αποδείχθηκε ότι επεκτείνονται προς την πόλη. Στην πορεία των ανασκαφών αποδείχθηκε πέσαμε σε κάτι αναπάντεχο. Αποκαλύφθηκε ένας προϊστορικός οικισμός της Μεσοελλαδικής Εποχής, ενώ στα βαθύτερα στρώματα φαίνεται ότι έχει και νεολιθικά ευρήματα».

 

Τζένη Σουκαρά

 

Scroll to top