Pin It

ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ;

 

Του Γιάννη Καλαϊτζή

 

Οπως μας έχει αφηγηθεί φίλος ορειβάτης, ο ομαδάρχης του φρόντιζε στις προμήθειες των αναρριχητών να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε σταφίδες και κουκουνάρια, επειδή αυτοί οι καρποί περιέχουν σε λίγο όγκο πολλήν ουσία, σαν τα χωρία της Γραφής.

 

Στους «Αθλιους» του Βίκτωρος Ουγκώ, οι εξεγερμένοι φοιτητές σύντροφοι του Μάριου χρησιμοποιούν ως ορμητήριο μια ταβέρνα που ονομάζεται «Το σταφύλι της Κορίνθου». Από όλες τις διάσημες «ονομασίες προέλευσης» του τόπου του, ο Γάλλος συγγραφέας προτίμησε την αμπελοοινική περιφέρεια του Διογένη και της Λαΐδας.

 

Κατά την εποχή των Οθωμανών, τα αμπελοτόπια της σουλτανίνας ανήκαν στη μητέρα του «υψηλού Αυθέντη», ιδιοκτησία που, σύμφωνα με μία άποψη, έδωσε το όνομα στην ποικιλία.

 

Στην «Αμπελουργία» του Δαμηλάκου, εξάλλου, ή του Κούσουλα, όπου περιγράφονται οι αρετές λευκών και κόκκινων σταφυλιών, η Σουλτανίνα, από την οποία προέρχονται οι ξανθές σταφίδες, αναφέρεται απλά ως ο γευστικότερος καρπός του είδους.

 

Κατόπιν αυτών, είναι λογικό ειδικό ένθετο της «Καθημερινής» να αφιερώνει εκτενές δημοσίευμα στην κορινθιακή σταφίδα με τον υπότιτλο: «Η δυναμική καλλιέργεια με την εξασφαλισμένη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά».

 

Και όσον αφορά εμάς, μπορεί να αγνοούμε τι συμβαίνει στην παγκόσμια αγορά των αποξηραμένων ή νωπών σταφυλιών, αλλά, όπως μας πληροφόρησε η συνάδελφος Τζένη Σουκαρά υπό τον τίτλο: «Κορινθία: τα σταφύλια της οργής» («Εφ.Συν.», 27/8), ιδιοκτήτης μεγάλου συσκευαστηρίου του νομού (ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΡΕΤΑ) βάρεσε κανόνι ενός εκατ. ευρώ, αφήνοντας στον αέρα τους καταχρεωμένους παραγωγούς, που συγκεντρώθηκαν χθες στο Ζευγολατιό απειλώντας ότι «εάν δεν πληρωθούν θα σταματήσουν τη λειτουργία του».

 

Αυτά την ώρα της συγκομιδής. Και για να αντιληφθούμε –τα παιδιά της πόλης– τι προκαλεί την αγανάκτηση των παραγωγών, θα παραθέσουμε έναν κατάλογο των εργασιών που απαιτεί η καλλιέργεια της σταφίδας μέχρι να φτάσουμε στον τρύγο. Αντιγράφουμε από την πτυχιακή εργασία του κ. Γιώργου Μαυρογιαννάκη, που έχει τίτλο: «Η καλλιέργεια της επιτραπέζιας Σουλτανίνας». Εκφωνούμε προσκλητήριο στο γλωσσάριο του συγγραφέα: κλάδεμα, δέσιμο κληματίδων, βλαστολόγημα, κορυφολόγημα, αφαίρεση ταχυφυών, χαραγή (ωωωχ!), αραίωση φορτίου, ξεφύλλισμα, κατεργασία εδάφους, χορτοκοπή, εδαφοκάλυψη (ουχ!), δημιουργία χλοοτάπητα, άρδευση, λίπανση, τρυγητός, συσκευασία, διατήρηση (ουφ!!!). Εάν δεν εγκαταλείψατε την ανάγνωση λόγω κόπωσης, θα προσθέσουμε τα 4 έως 6 ραντίσματα και, εφόσον τα σταφύλια προορίζονται για σταφίδες, θα τα πάμε για αποξήρανση και μακινάρισμα. Την αμοιβή σας και την τιμή του προϊόντος θα τη συζητήσετε με τον κ. Πασχάλη (ΚΡΕΤΑ).

 

Και επειδή, σύμφωνα με τον πάνσοφο κ. Αδ. Γεωργιάδη, οι πολίτες πέραν των σταφιδικών οφείλουν να γνωρίζουν «τι εστί βερίκοκο», όπως διαβάσαμε στο ως άνω δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», οι συνδαιτυμόνες του προμηθεύονται βερίκοκα από τους παραγωγούς ή την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου και ουδέποτε πληρώνουν. Για τούτο πρόθυμοι σύμβουλοι νέων αγροτών, δηλαδή ανέργων της πόλης, προτείνουν την καλλιέργεια λεβάντας, κρόκου, ρίγανης, τρούφας, στέβιας (;) και βιομηχανικού τριαντάφυλλου, που κατά τη γνώμη τους (των συμβούλων) αποτελούν το μέλλον της ελληνικής γης, αφού πρόκειται για «τα φυτά της επόμενης χιλιετίας».

 

Εντούτοις, ο καλός πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Α. Σαμαράς ή «Ντάντη», γνήσιο τέκνο της σταφιδοπαραγωγικής Πύλου (το 1905 η Πόλη έζησε μια ιστορική εξέγερση καταχρεωμένων αγροτών), ευνοεί την εκρίζωση των παραδοσιακών καλλιεργειών του λαϊκισμού εφόσον αντικατασταθούν από φυτείες φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και χλοοτάπητες του γκολφ ή των μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τρένων, εκπαιδευτηρίων, νοσοκομείων και δημαρχείων. Και όπως προ πολλών αιώνων οι εισερχόμενοι στον Σαρωνικό αντίκριζαν, πρώτα, τα απαστράπτοντα όπλα της Αθηνάς και του Ποσειδώνα, σήμερα όσους από τα δυτικά εισπλέουν στα ελληνικά νερά τούς υποδέχονται οι φωταγωγημένοι πυλώνες των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών που υψώνονται πάνω από τον κόλπο του Ναυαρίνου. Οι ξανθές και μελαχρινές μείνανε στον ΑΣΟ, όπως ονομαζόταν κάποτε συντομογραφικά ο σταφιδικός οργανισμός που τις φρόντιζε.

 

www.gianniskalaitzis.gr

 

Scroll to top